Αμερικανικές εκλογές: Λόμπι, παρασκήνιο και πολλά εκατομμύρια δολάρια

Αμερικανικές εκλογές: Λόμπι, παρασκήνιο και πολλά εκατομμύρια δολάρια

Χωρίς πακτωλό εκατομμυρίων πρόεδρος δεν γίνεσαι. Λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές το NEWS 247 παρουσιάζει τους χρηματοδότες των Ομπάμα και Ρόμνεϊ. Ποιοι "κροίσοι" στηρίζουν τους δύο μονομάχους (Pics)

Ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο είναι στρωμένος με δολάρια. Για την ακρίβεια εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Το  ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η τελική επιλογή οφείλεται στις θέσεις των υποψηφίων ή στην ποσότητα του διαφημιστικού χρόνου αλλά και των διαφημίσεων που που μπορούν να εξαγοράσουν μέσω των χρημάτων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι πρόεδροι μέσω των Δωρεών.

Οι εκλογές του 2012 είναι οι πιο δαπανηρές στην ιστορία των Η.Π.Α. Αυτός ο πακτωλός χρημάτων για προεκλογική χρήση οφείλεται στο γεγονός ότι πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε μια απόφαση που ίσχυε τον τελευταίο αιώνα και επιτρέπει πλέον σε "επιτροπές πολιτών" να δέχονται χρηματικές δωρεές ανεξαρτήτως μεγέθους, ώστε να υποστηρίζουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο "Κέντρο Πολιτικής Ανταπόκρισης" (Center for Responsive Politics) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το "πακέτο" του ζεστού πολιτικού χρήματος προς τους δύο υποψηφίους αυτών των εκλογών, προβλέπεται να σπάσει κάθε άλλο προηγούμενο ρεκόρ, αγγίζοντας σχεδόν τα 1,8 δισ. δολάρια!

Σημειώνεται ότι η πιο "προσοδοφόρα" προεκλογική εκστρατεία στη μέχρι σήμερα πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, ήταν η προηγούμενη των  Obama -ΜcCain , που "απέφερε" στα εκλογικά επιτελεία των δύο υποψήφιων, συνολικά περίπου 1,5 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει πλέον την ανώνυμη ενίσχυση υποψηφίων για πολιτικά αξιώματα μέσα από ειδικά ταμεία (super PACs, όπως ονομάζονται) τα οποία δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των μελών τους.

Τι είναι τα super Pacs;

Οι λεγόμενες "υπερεπιτροπές" (super-Pacs) αποτελούν συμβατικές επιτροπές πολιτικής δράσης που μπορούν να εισπράττουν απεριόριστα ποσά από τις εταιρείες και να τα δαπανούν μέχρι την παραμονή των εκλογών.

Οι ιδιώτες, αντίθετα, μπορούν να δώσουν ο καθένας μέχρι 2.500 δολάρια στην εκστρατεία ενός υποψηφίου. Στις φετινές εκλογές συστήθηκαν 313 super Pacs.

Μεγαλύτερη υπέρ του Mitt Romney, είναι η οργάνωση Restore Our Future, στην οποία έχουν δώσει ποσά πολλοί επιχειρηματίες αλλά και επικεφαλής hedge funds όπως ο John Polson, γνωστός από την κερδοσκοπία του στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου.

Η μεγαλύτερη υπερεπιτροπή που υποστηρίζει τον Barack Obama  λέγεται Priorities Action USA και έχει συγκεντρώσει 36 εκατ. δολάρια.

Ήδη δύο super PACs έχουν δαπανήσει συνολικά 10 εκατ. δολάρια για διαφημίσεις αρνητικού περιεχομένου για τον πρόεδρο Barack Obama 

Οι χρηματοδότες του  Barack Obama

Ο Barack Obama είναι και ο μοναδικός εν ενεργεία πρόεδρος που στην εκστρατεία του για την επανεκλογή, έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους ιδιώτες χρηματοδότες από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην Αμερικής

Τον περασμένο Ιανουάριο, στην καθιερωμένη ομιλία του για την "κατάσταση της ένωσης", κατήγγειλε με ρητορικό μένος τη "διαβρωτική επιρροή του χρήματος στην πολιτική”.

Τον επόμενο κιόλας μήνα, ανέκρουσε πρύμνα και έδωσε την άδεια στους υπουργούς της κυβέρνησης του  να συμμετάσχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση  των  super PACs  οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα από το καθιερωμένο πλαίσιο πολιτικής χρηματοδότησης.

Το Χόλιγουντ στηρίζει Barack Obama

Τον... χορό των εκατομμυρίων "σέρνει" για λογαριασμό του Barack Obama   ο 61χρονος Jeffrey Katzenberg Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής κινουμένων σχεδίων DreamWorks Animation. Μόνο πέρσι έδωσε έδωσε 2 εκατ. στην  Priorities USA Action, μία από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν την εκστρατεία για την επανεκλογή του απερχόμενου προέδρου.

Στον κατάλογο των διάσημων υποστηρικτών του  προέδρου των ΗΠΑ συγκαταλέγονται η τραγουδίστρια Beyoncé , ο σκηνοθέτης Steven  Spielberg  και οι ηθοποιοί Sarah Jessica Parker και Morgan Freeman .

Ο Steven  Spielberg  έχει δώσει 100.000 δολάρια στην Priorities Action USA ενώ ο έτερος της  DreamWorks, David Geffen μόλις 5.000, όταν το 2008, είχε αναλάβει ενεργό ρόλο ως διοργανωτής εκδηλώσεων καταφέρνοντας να μαζέψει 500.000 δολάρια.

Ο Μorgan Freeman  φάνηκε πολύ πιο γενναιόδωρος, δίνοντας 1 εκατ. δολάρια, ενώ το ίδιο γαλαντόμος αποδείχτηκε και ο κωμικός και συγγραφέας Bill Maher, δίνοντας το ίδιο ποσό.

Η Anna Wintour, διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue, είναι επίσης από τις πιο γενναιόδωρες και δραστήριες, έχοντας δώσει 35.000 δολάρια και συνδιοργανώσει τέσσερις κοσμικές εκδηλώσεις υπέρ του Ομπάμα.

Η Guineth Paltrow  έχει δώσει 20.000 ευρώ στην υπερεπιτροπή Obama Victory Fund, και ο Tom  Ford 60.000 ευρώ σε μία άλλη, την Obama for America.

"Xρηματοσυλλέκτες" για τον Barack Obama είναι η Sarah Jessica Parker, ο σκηνοθέτης Spike Lee , που έχει συγκεντρώσει από διάφορες εκδηλώσεις 200.000 δολάρια, η Eva Longoria που έχει να επιδείξει ποσά που φτάνουν τις 500.000 δολάρια, ενώ το αφεντικό της Miramax, Harvey Weinstein  έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 400.000 δολάρια.

Γύρω στις 100.000 ήταν και ο απολογισμός της βραδιάς που διοργάνωσε η Beyonce με τον σύζυγό της, Jay-Z. Η τραγουδίστρια άνοιξε τη βραδιά, μιλώντας για το "όραμα του Barack Obama  και πόσο πιστεύει σ' αυτό".

Δυναμικό παρών στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου δίνουν και οι Λατίνοι σταρ, οι οποίοι σαν τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών τους, ψηφίζουν Δημοκρατικούς. Ο πρώην άνδρας της Jennifer Lopez, Marc Anthony, έχει δώσει 100.000 δολάρια στην Priorities Action USA, ενώ συμμετείχε και σε διαφημιστικό σποτ που προοριζόταν αποκλειστικά για Λατίνους.

Η Gloria Estefan , αν και δήλωνε ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων, το 2008 στήριξε τον Barack Obama, όπως έκανε και τώρα, διοργανώνοντας δύο γκαλά στα οποία συγκεντρώθηκαν 1 εκατ. δολάρια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ζεύγος Αntonio Βanderas   - Melanie Griffith  διοργάνωσαν στο σπίτι τους δείπνο υπέρ του Barack Obama  συγκεντρώνοντας 50.000 δολάρια.

Από την πλευρά της η Julianne Moore  ετοίμασε ένα βίντεο, το οποίο διακινείται μέσω Διαδικτύου και στο οποίο τονίζει τις διαφορές των δύο υποψηφίων στα ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες. Στο βίντεο εμφανίζονται κι άλλες πολλές σταρ, όπως η Jennifer Lopez η Beyoncé η Ashley Judd και η Julianna Margulies.

Αλλά και ο Leonardo DiCaprio, και η εταιρεία παραγωγής του, Appian Way ετοίμασε μια καμπάνια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο Vote 4 Stuff που έχει στόχο να κινητοποιήσει τους νέους ψηφοφόρους. Στην καμπάνια συμμετέχουν,  ο Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Jonah Hill, Joseph Gordon-Levitt, Zac Efron, Benicio Del Toro, Edward Norton, Ellen Degeneres, Selena Gomez, Sarah Silverman, Amanda Seyfried and Appian Way.

Ο... Sorros του Barack Obama

Ο δισεκατομμυριούχος George Sorros υποσχέθηκε 1,5 εκατ. δολάρια στις επιτροπές οι οποίες υποστηρίζουν την εκστρατεία για την επανεκλογή του προέδρου Barack Obama   και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Ο Sorros  έχει υποσχεθεί 1 εκατ. δολάρια στην οργάνωση Priorities USA Action, η οποία χρηματοδοτεί τις διαφημίσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Obama , καθώς και 500.000 δολάρια στις οργανώσεις Majority PAC και House Majority PAC, οι οποίες συμβάλλουν στην χρηματοδότηση των εκστρατειών των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την επανεκλογή τους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

H Sillicon Valley του προέδρου

Ήταν στις 18 Φεβρουαρίου όταν δώδεκα αστέρες από το χώρο της τεχνολογίας δείπνησαν με τον Πρόεδρο Barack Obama . Όλοι οι εκλεκτοί καλεσμένοι του προέδρου προέρχονταν από τη Silicon Valley, και το δείπνο διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες. Οι  προσωπικές περιουσίες  των προσκεκλημένων ανέρχεται σε 1 τρις δολάρια! Κάποιοι από αυτούς εάν όχι όλοι είναι χρηματοδότες του προέδρου. (εκτός από τον Steve Jobs που έχασε πέρσι τη μάχη με τον καρκίνο)

Eric Schmidt

Ο executive chairman  της Google. Μετά από δέκα χρόνια στη θέση του CEO ο Eric Schmidt ολοκληρώνει τη θητεία του και τη θέση του παίρνει πλέον ο Larry Page, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της εταιρίας. Η Προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Arthur  D Levinson

Πρόεδρος της Genentech. Είναι η κορυφαία βιοτεχνολογική επιχείρηση του πλανήτη. Από την ίδρυσή της, το 1976, η Genentech επέτρεψε στους ερευνητές της να δημοσιοποιούν τα ευρήματά τους σε ακαδημαϊκά περιοδικά έντυπα, κάτι πολύ σημαντικό για την ανύψωση του επιπέδου της σταδιοδρομίας των επιστημόνων. Η Προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 850 εκατομμύρια δολάρια.

John T Champers

Ο πρόεδρος της Cisco Systems. Η εταιρία του είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά της διαδικτύωσης.Η Προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

John Doerr

Της εταιρίας Kleiner Perkins Caufield & Byers. Με περιουσία 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Larry Ellison

Mε συνολικές αμοιβές που αγγίζουν τα 1,84 δισ. δολάρια, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Oracle, Larry Ellison, κέρδισε τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου μάνατζερ της τελευταίας δεκαετίας στις ΗΠΑ. Σήμερα η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

REED HASTINGS

Πρόσφατα ψηφίστηκε ως ο τρίτος άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Time. Ειναι διευθύνων σύμβουλος της Netflix, η μετοχή της οποίας σημείωσε την τελευταία χρονιά άνοδο της τάξης του 200%.  Η περιουσία του ανέρχεται σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

John L Hennessy

Είναι ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Stanford.  Η περιουσία του ανέρχεται σε 31.4 εκατομμύρια δολάρια.

Carol Bartz

Διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τις εταιρείες Sun Microsystems και 3Μ, Ιntel και Cisco Systems. Ήταν για 14 χρονιά Executive Chairman στην Autodesk.   

Αντικατέστησε τον Jerry Yang. Η περιουσία της ανέρχεται σε 47.2 εκατομμύρια δολαρια.

Dick Costolo

Είναι ο νέος Twitter CEO μετά από δύο χρόνια του Evan Williams σε αυτή την θέση. Η Προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια δολάρια.

Mark Zuckerberg

ο Zuckerberg μαζί με τους Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin και Chris Hughes δημιούργησαν την πιο δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ενώ φοιτούσαν ακόμη στο Harvard. Είναι χαρακτηριστική η επιτυχία του Facebook, που το περιοδικό Time τον κατέταξε στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή για το 2008, ενώ στις αρχές του 2010 αναδείχτηκε ο πιο πλούσιος αυτοδημιούργητος με περιουσία που ξεπερνάει ήδη το 13,5  δισεκατομμύριο δολάρια.

Steve Westly

Πρόεδρος της The Westly Group . Είναι ένθερμος υποστηρικτής του πρόεδρου και συνέβαλε οικονομικά για την καμπάνια του το 2008. Η περιουσία του ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

 

Οι χρηματοδότες του Mitt Romney

 

Η Goldman Sachs... του Mitt Romney

Ο Mitt Romney, έχει στενές διασυνδέσεις με την Goldman Sachs, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, η οποία έχει καταγγελθεί επανειλημμένως ως υπεύθυνη για τη φούσκα των ακινήτων που συνέβαλλε στη σημερινή παγκόσμια κρίση.

Η Goldman Sachs χειρίζεται το πορτφόλιο του Mitt Romney, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 250 εκατ. δολάρια, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτήν συγκέντρωσαν 573,080 δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία, η μεγαλύτερη δωρεά που έγινε σε αυτήν!

Όταν ο  Mitt Romney,  έγινε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, εμπιστεύθηκε τυφλά την Goldman Sachs να διαχειριστεί ένα μεγάλο τμήμα της περιουσίας του. Σήμερα, καθώς ο Mitt Romney διεκδικεί για δεύτερη φορά την προεδρία, η Goldman Sachs  παρεμβαίνει ξανά: συνεισέφερε τουλάχιστο 367,000 δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, καθιστώντας την τράπεζα το σημαντικότερο χρηματοδότη του Mitt Romney, μετά το Σεπτέμβριο.

Η κοινωνική καταγωγή και οι θέσεις του Mitt Romney τον κατέστησαν πόλο έλξης των μεγάλων δωρητών του οικονομικού κόσμου.

Σύμφωνα με το "κέντρο ουσιώδους πολιτικής" (CRP) τα επενδυτικά και ασφαλιστικά κεφάλαια έχουν χορηγήσει στον Mitt Romney περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο τομέα οικονομικής δραστηριότητας, ενώ κάποιες από τις ηγετικές φυσιογνωμίες αυτού του χώρου δώρισαν εκατομμύρια δολάρια στην "υπερομάδα" των υποστηρικτών του "ανοικοδομήστε το μέλλον μας", που εκτινάσσει την εκστρατεία του.

Η Goldman Sachs είναι επίσης η μεγαλύτερη πηγή δωρεών προς την ομάδα "ελεύθερη και δυνατή Αμερική", που ίδρυσε μεν ο Mitt Romney, αλλά πλέον δεν την ελέγχει επισήμως.

Αλλά και οι προσωπικοί χρηματοδότες του Mitt Romney συνδέονται ιδιαίτερα με την Goldman Sachs.

Sheldon Adelson: Ο βαρόνος από το Λας Βέγκας, σπόνσορας  της σκληρής Δεξιάς

Ο Sheldon Adelson είναι ο όγδοος πλουσιότερος Αμερικανός και ο 16ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ιδιοκτήτης της "Las Vegas Sands Corporation", μιας αυτοκρατορίας με ξενοδοχεία – καζίνο

αποφάσισε να μην επαναπαυθεί στα δισεκατομμύρια και τις δάφνες του τζόγου στο Λας Βέγκας και πόνταρε πάνω  από πάνω από 100 εκ. δολάρια (σχεδόν 80 εκ. ευρώ) ως χρηματική δωρεά στην προεκλογική εκστρατεία του Mitt Romney, τον οποίο θεωρεί ως τον ιδανικό επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο 79χρονος Sheldon Adelson θεωρείται ηγετική μορφή του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ. Είναι προσωπικός φίλος και υποστηρικτής του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και προωθεί όσο κανείς άλλος τις θέσεις του Ισραήλ στα διεθνή fora.

Το επιτελείο του Barack Obama υπογείως, ήδη μιλάει για "έσοδα από την πορνεία" τα οποία χρηματοδοτούν την εκστρατεία του Mitt Romney με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν "πάρει το μήνυμα" και να αναρωτιούνται για τις πιθανές (αρνητικές) επιπτώσεις στην εκστρατεία του συντηρητικού υποψηφίου.

Ο Sheldon Adelson βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του "Ευρωπαϊκού Βέγκας" που θα κατασκευαστεί στην Ισπανία. Το επονομαζόμενο EuroVegas, ένα σύμπλεγμα από έξι καζίνο και 12 τεράστια ξενοδοχεία στα περίχωρα της Μαδρίτης αναμένεται, από το 2016 που θα ξεκινήσει η κατασκευή του, να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας.

Οι Ελληνο-αμερικανοί χρηματοδότες

Οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνοαμερικανικής, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στους υποψηφίους και -ανάλογα με την οικονομική και πληθυσμιακή τους δύναμη- να τις επιβάλουν.

Ας δούμε ποιους στηρίζει το Ελληνικό λόμπι

Τζον Κατσιματίδης

Είναι στενός φίλος της οικογένειας Κλίντον, σ' αυτές τις εκλογές όμως ψηφίζει Mitt Romney. "Χρειαζόμαστε περισσότερες εξορύξεις πετρελαίου", δήλωσε τον Ιούνιο σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης. Κι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ του πετρελαίου", τόνισε. Έχει δώσει 50.000 δολάρια στην υπερεπιτροπή, Restore Our Future, που υποστηρίζει τον Mitt Romney.

Άλεξ Σπανός

Είναι επίσης από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ιδίως του George Bush του νεότερου, στην προεκλογική εκστρατεία του οποίου το 2004, είχε δώσει 5 εκατ. δολάρια. Σε αυτήν την εκλογική μάχη υποστηρίζει το Mitt Romney και τον Μάρτιο είχε παραθέσει στο σπίτι του στο Stockton  της Καλιφόρνια πρωινό γεύμα 1.000 δολαρίων υπέρ της εκστρατείας του.

Τζορτζ Αργυρός

Ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική, δουλεύοντας στην προεκλογική εκστρατεία του Richard  Nixon με τον οποίο υπήρξαν καλοί φίλοι. Διατηρεί επίσης φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Μπους για την οποία μιλάει με τα καλύτερα λόγια. Υποστηρίζει το ίδιο θερμά τον Mitt Romney και τον Μάιο ήταν ένας εκ των οικοδεσποτών βραδιάς για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της εκστρατείας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. H περιουσία του, ύψους 1δισ. $ προέρχεται από το real estate.

Άντριου Λιβέρης

Έχει δωρίσει 5.000 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Barack Obama και 30.000 στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών. Διατηρεί στενούς δεσμούς φιλίας με τον Bill Clinton . είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών και πλαστικών Dow Chemical Company.

Ντένης Μέχιελ

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής στήριξης του John Kerry στη Νέα Υόρκη και στενός συνεργάτης του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο τον οποίο κι υποστήριξε με 100.000 δολάρια, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Φέτος, οι δωρεές του φτάνουν τα 143.491 δολάρια.

Τζορτζ Τσούνης

είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Δημοκρατικών, έχοντας δώσει 250.000 δολάρια την περασμένη χρονιά σε προεκλογικές εκστρατείες των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων και 38.500 στην εκστρατεία επανεκλογής του Barack Obama.

SHARE:

24Media Network