Δεκατρία χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου

default image

Το NEWS 247 με αφορμή τη συμπλήρωση δεκατριών χρόνων από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, θυμάται και σας θυμίζει, την ημέρα που επαναπροσδιόρισε τις ζωές όλων μας. Οι εικόνες, οι ιστορίες φρίκης, οι θεωρίες συνωμοσίας και ό,τι πρέπει να ξέρετε για την πιο σημαντική τρομοκρατική επίθεση της σύγχρονης ιστορίας (Vids+Pics)

Η Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001,  έμελλε να καταγραφεί με αίμα αθώων στην ιστορία ως η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο και στις ώρες της “φιλοξένησε” την πιο πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια μέχρι σήμερα.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα του αφιερώματος του NEWS 247 για τα 13 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου.

Μια ομάδα άριστα εκπαιδευμένων τρομοκρατών , εκτελώντας ένα σχέδιο που είχε ως βασικό στόχο την πρόκληση χάους και τρόμου σε όλη την υφήλιο, χτύπησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σύμβολο της αμερικανικής ισχύος και το Πεντάγωνο στέλνοντας στον θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπους.

PUBLIC DOMAIN from National Institute of Science and Technology. The bench to a van sits in the middle of a dusty, paper-covered street near Ground Zero. A firefighter sits on the right and bows his head while others gather for instructions. The site often overwhelmed workers. Discovery Channel

 

Η είδηση της συντριβής ενός Boeing 767-223, που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές πάνω στον Βόρειο Πύργο του WTC στις 8:46 π.μ (15:46 ώρα Ελλάδος), παγώνει τον πλανήτη.

Λίγο αργότερα, στις 9:02 π.μ (16:02 ώρα Ελλάδος), παρακολουθούμε σε απευθείας μετάδοση τη συντριβή ενός Boieng 767-222 στον Νότιο Πύργο, καθώς τα περισσότερα κανάλια έχουν διακόψει για να μεταδώσουν την πρώτη επίθεση.

Ένα ακόμα αεροσκάφος πέφτει στο Πεντάγωνο, ενώ ένα τέταρτο αεροσκάφος (που πιθανότατα κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο) συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια.

 

Στη Νέα Υόρκη, εκτυλίσσονται σκηνές τρόμου και ιστορίες φρίκης με πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι, ανθρώπους να πέφτουν από τα παράθυρα των Δίδυμων Πύργων και ηρωικούς πυροσβέστες να προσπαθούν να σώσουν όποιον προλάβουν σε μια κόλαση φωτιάς και σκόνης.

Διαβάστε τι ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες στα θλιβερά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές , η ανθρωπότητα σοκάρεται από το μέγεθος της θυσίας και της καταστροφής και παρακολουθεί τους Δίδυμους Πύργους να καταρρέουν λίγα λεπτά μετά τις επιθέσεις. Τα πάντα γύρω τους καταστρέφονται ( μαζί και η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Νικολάου ).

Είναι προφανές, ότι ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος και τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας καταγράφουν τον πόνο, την οργή αλλά και την ανησυχία για το μέλλον.

Η εποχή του φόβου

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 σηματοδότησε την ανατολή της εποχής του τρόμου και του πολέμου δίχως τέλος .

Οι ΗΠΑ στο πρόσωπο του Οσάμα μπιν Λάντεν βρήκαν το αντίπαλο δέος που είχε εκλείψει για μια δεκαετία με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μία από τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν μετά την αποφράδα ημέρα, ήταν ότι η 11η Σεπτεμβρίου έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να χτυπούν όπου θέλουν στον πλανήτη στο όνομα του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” και επομένως το ποιος βρίσκεται πίσω από το χτύπημα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.

 

Λίγες μέρες αφού ακούστηκε στις τρομαγμένες χώρες της Δύσης το “είμαστε όλοι Αμερικάνοι” (στην Ελλάδα όχι και τόσο δυνατά), ο Τζορτζ Μπους κήρυσσε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και έλεγε το περίφημο “ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας”.

Ακολούθησε η αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και στο Ιράκ (2003) και ο κατάλογος των νεκρών από την 11η Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα συνεχώς διευρύνεται.

Κανείς ασφαλής, ποτέ και πουθενά

Το χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχε πολλαπλές επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, η οικονομική καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη και οι συνέπειες του χτυπήματος στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία οδυνηρές και μακροχρόνιες .

Αυτό που κυρίως όμως άλλαξε ήταν το ότι οι επιθέσεις αποτέλεσαν το πρελούδιο για την είσοδο μας στην εποχή του τρόμου και της ανασφάλειας.

 

Τα πάντα έγιναν πιο σκοτεινά , όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στην τέχνη , τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο , ενώ στην ανθρωπότητα εκτός από τον μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν συστηνόταν και το δίκτυο Al Jazeera , το οποίο μετά τις επιθέσεις γιγαντώθηκε.

Το αίσθημα ασφάλειας που παρείχαν οι μεγαλουπόλεις της Δύσης, κατέρρευσε μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και οι άνθρωποι ατένιζαν ένα μέλλον μαύρο, ζώντας σε κοινωνίες που τους έδιναν έναν ακόμη λόγο να φοβούνται.

Οι ΗΠΑ αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτέμβρίου, στο “Σημείο Μηδέν” , την ώρα που οι στρατιώτες τους εξακολουθούν να σκοτώνουν και να σκοτώνονται σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Δεκατρία χρόνια μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις η ανθρωπότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της τρομοκρατίας και μπορεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν να είναι νεκρός, ωστόσο στη θέση του άφησε ένα φάντασμα που διψά για νέα θύματα και το οποίο θα μπορούν να επικαλούνται οι ισχυροί του πλανήτη για να προωθούν και να εδραιώνουν με τα όπλα τα συμφέροντά τους.

Η 11η Σεπτεμβρίου επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων όχι μόνο τη στιγμή που συνέβη αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν και γι’ αυτό είναι μια ημέρα που κανένας Αμερικανός, μη Αμερικανός, φιλοαμερικανός ή αντιαμερικανός δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει.

Διαβάστε επίσης

* Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

* ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

* ΤΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

* ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ;

* ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ 19 ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ

* ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗ

* ΤΑ 11 ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΓΑΝΤΩΣΕ ΤΟ AL JAZEERA

* ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

* ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα