Έντγκαρ Άλαν Πόε: Ο μυστήριος και αμφιλεγόμενος θάνατός του

Έντγκαρ Άλαν Πόε: Ο μυστήριος και αμφιλεγόμενος θάνατός του
Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε σε πίνακα απροσδιόριστης χρονολογίας AP

Ο Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας πέθανε σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849. Η παραληρηματική κατάσταση στην οποία βρέθηκε, ο αμφιλεγόμενος θάνατός του, οι αντιφατικές πληροφορίες και ο μυστήριος επισκέπτης στον τάφο του.

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ποιητές και πεζογράφους, καθώς και ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. Θεωρείται ο πατέρας του αστυνομικού διηγήματος, του φανταστικού αλλά και της τρομακτικής λογοτεχνίας. Το έργο του είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη της λογοτεχνίας του μακάβριου.

Ο Πόε γεννήθηκε το 1809 στη Βοστώνη και οι γονείς του ήταν ηθοποιοί. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια του τον Ιούλιο του 1811, ενώ πέθανε πέντε μήνες αργότερα, και η μητέρα του υπέφερε από φυματίωση και πέθανε το 1811, όταν ο Πόε ήταν μόλις δύο ετών. Μετά το θάνατο της μητέρας του, έζησε στο σπίτι του επιτυχημένου εμπόρου καπνού Τζον Άλλαν και μεγάλωσε στην πόλη Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Για τη ζωή και την προσωπικότητα του Πόε υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες, ενώ ελάχιστα γεγονότα της ζωής του μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να επαληθευθούν μέσα από επίσημες πηγές. Πολλά βιογραφικά στοιχεία του παραμένουν υπό καθεστώς αμφισβήτησης, όπως η ημερομηνία γέννησής του, η ημέρα ταφής του, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις, καθώς και άλλες σκοτεινές πλευρές του, όπως η σχέση του με το ποτό ή άλλες ναρκωτικές ουσίες.

Ένα από κυριότερα στοιχεία που παραμένουν μυστήρια μέχρι και σήμερα είναι ο αμφιλεγόμενος θάνατός του και, συγκεκριμένα, τα αίτια του θανάτου του. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου του 1849, ανατρέχουμε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών του και στους λόγους που κάνουν τους μελετητές να μην γνωρίζουν ακριβώς τι συνέβη τότε και πώς πέθανε ο Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας.

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε σε φωτογραφία απροσδιόριστης χρονολογίας ASSOCIATED PRESS

Ο αμφιλεγόμενος θάνατός του

Σύμφωνα με επιστολή του προς τη Μαρία Κλεμ στις 18 Σεπτεμβρίου 1849, ο Πόε θα πραγματοποιούσε ένα ταξίδι στη Φιλαδέλφεια, προκειμένου να συναντήσει την ποιήτρια Λέον Λάουντ, με αφορμή την επιμέλεια της έκδοσης ενός τόμου με έργα της. Εντοπίστηκε σε παραληρηματική κατάσταση στους δρόμους της Βαλτιμόρης από έναν περαστικό, ο οποίος μετά από σχετική υπόδειξη του Πόε, έστειλε επιστολή στον δρα. J. E. Snodgrass, ενημερώνοντάς τον σχετικά. Ο Snodgrass έλαβε την επιστολή στις 3 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα φρόντισε, μαζί με τον θείο του Πόε, Χένρυ Χέρινγκ, για τη μεταφορά του Πόε στο νοσοκομείο, όπου τελικά πέθανε στις 7 Οκτωβρίου.

Καθώς δεν κατάφερε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του να συνέλθει επαρκώς, ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει πώς είχε οδηγηθεί στην κατάστασή του. Όταν βρέθηκε, φορούσε ρούχα που πιστεύεται ότι δεν του ανήκαν, ενώ επανειλημμένα πρόφερε το όνομα Ρέυνολντς κατά την διάρκεια της τέταρτης νύχτας που έμεινε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με επιστολή του ιατρού δρα. John J. Moran που εξέτασε τον Πόε στο νοσοκομείο, προς τη θεία του, οι τελευταίες του λέξεις ήταν “Lord help my poor soul” («Κύριε βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου»).

Οι αντιφατικές πληροφορίες

Η πραγματική αιτία θανάτου του Πόε παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και δεν υπάρχει μία οριστική θέση, καθώς ουδέποτε υπήρξε ή βρέθηκε ένα επίσημο πιστοποιητικό θανάτου. Ο Snodgrass, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Πόε και βρέθηκε μαζί του στις τελευταίες του ημέρες, βεβαίωνε πως ο θάνατός του ήταν απόρροια αλκοολισμού. Αντίθετα, ο Δρ. John Moran, θεωρούσε πως ο θάνατός του δεν σχετιζόταν με χρήση κάποιου είδους τοξικής ουσίας.

Τόσο τα γραπτά του Snodgrass όσο και του Moran, με θέμα τις τελευταίες ημέρες ζωής του Πόε, περιέχουν σημαντικές αντιφάσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται εν γένει με δυσπιστία από τους μελετητές και βιογράφους του συγγραφέα. Πληθώρα άλλων θεωριών έχουν προταθεί επίσης, μεταξύ αυτών πιθανή σύφιλη, επιληψία, δηλητηρίαση, δολοφονία ή λύσσα, θεωρίες όμως που δεν επιβεβαιώνονται μέχρι σήμερα από επίσημα ιατρικά έγγραφα ή αναφορές.

Η ταφή και ο μυστήριος επισκέπτης

Η ταφή του έγινε στις 8 ή 9 Οκτωβρίου και ο τάφος του βρίσκεται στη Βαλτιμόρη, όπου αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής. Την ημέρα της ταφής του Πόε, μία νεκρολογία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Tribune, υπογεγραμμένη με το ψευδώνυμο Ludwig, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ανήκε στον εκδότη και επιμελητή ανθολογιών, Ρούφους Ουίλμοτ Γκρίζγουολντ.

Η νεκρολογία ανέφερε στην εισαγωγή της: «O Έντγκαρ Άλλαν Πόε είναι νεκρός. Πέθανε στη Βαλτιμόρη προχθές. Η ανακοίνωση αυτή θα τρομάξει αρκετούς, αλλά λίγοι θα νιώσουν θλίψη για το γεγονός.» [7] και θεωρείται απόρροια της εχθρότητας που είχε καλλιεργηθεί μεταξύ του Πόε και του Γκρίσγουολντ.

160 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 12 Οκτωβρίου 2009, έγινε η κηδεία του ομοιώματος του ποιητή, με τιμές, στη Βαλτιμόρη. Για πολλές δεκαετίες, το νωρίτερο από το 1930, έως και το 2008, στον τάφο του Πόε εμφανίζονταν ένας μυστηριώδης θαυμαστής κατά τις πρώτες πρωινές ώρες των γενεθλίων του Πόε, στις 19 Ιανουαρίου, ο οποίος άφηνε κόκκινα τριαντάφυλλα στον τάφο του και έκανε πρόποση με ένα μπουκάλι κονιάκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα