Game of Thrones: Το μεγάλο μυστικό της Sansa που αλλάζει την ιστορία

Game of Thrones: Το μεγάλο μυστικό της Sansa που αλλάζει την ιστορία

Μετά το χθεσινό, ένατο κατά σειρά επεισόδιο του Game of Thrones, πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τη στάση της Sansa Stark. Ναι, υπάρχουν SPOILERS για όσους δεν είδαν το επεισόδιο, οπότε ανοίξτε το άρθρο με δική σας ευθύνη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το κείμενο περιέχει spoilers για την έκτη σεζόν και το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones.

Οι νεκροί έρχονται. Αλλά μέχρι να έρθουν οι νεκροί, θα έχουμε δει πολλά ακόμη πτώματα. Πτώματα που “θρηνούμε” την απώλεια τους, ή πτώματα που μας κάνουν να πανηγυρίσουμε.

Μέχρι επίσης να εμφανιστούν οι απ’ έξω απέθαντοι στο Τείχος, θα έχουμε δει μερικές δολοπλοκίες ακόμη και μάχες στο βωμό του Valar morghulis.

“Αll men must die”. Ναι, αλλά οι γυναίκες της σειράς, ενισχύονται. Το είδαμε αυτό με την επέλαση της Daenerys Targaryen, την Καλίσι καβάλα στα φτερωτά παιδιά της που φτύνουν φλόγες και δεν φοβούνται τίποτα, το είδαμε και με την Yara Greyjoy που προχωράει στην κομβικότερη συμμαχία για να καταλάβει τον θρόνο της πατρίδας της, μάλλον θα το δούμε και στο King’s Landing με τη Cersei.

Αυτό που επίσης ξέρουμε είναι πως ο Jon Snow τη γλίτωσε αυτή τη φορά μετά τη μάχη των μπάσταρδων και σε κάθε περίπτωση, δεν έχει πρόθεση να γίνει βασιλιάς. Ήθελε να πάρει το Winterfell και να το θέσει υπό τον έλεγχο του Οίκου των Stark, το οποίο καλά θα κάνει να οχυρώσει καλά για τις μέρες που θα έρθουν, αλλά δεν έχει πρόθεση να γίνει το “μεγάλο αφεντικό”.

Την ίδια πρόθεση όμως, δεν αναμένεται να έχει και η Sansa, που είναι και “καθαρή Stark”. Μια Sansa που αλλάζει χαρακτήρα και παίρνει κρίσιμες αποφάσεις εν αγνοία του Jon. Η απόφαση της άλλωστε να συνάψει μια “ανίερη συμμαχία” με τον Baelish (Littlefinger) είναι και εκείνη που άλλαξε την ιστορία της μάχης.

Μέχρι να εμφανιστεί ο στρατός του Vale υπό τον Littlefinger ο στρατός του Ramsey είχε καταφέρει να επικρατήσει αριθμητικά και στρατηγικά έναντι των Βορείων και των Αγρίων του Jon, με τον Snow να έχει περιέλθει σε αυτή την οριακή κατάσταση, μετά από μια οσκαρικά σκηνοθετημένη ασφυξία κάτω από πτώματα και μαχητές που περνούσαν ανά δεκάδες πάνω από το κεφάλι του.

 

Ανίερη Συμμαχία

Για να ανιχνεύσουμε την έλευση του στρατού του Vale, πρέπει να πάμε δύο επεισόδια πίσω. Τότε που η Sansa στα κρυφά έστελνε γράμμα στον άνθρωπο που την είχε προδώσει για να συνδράμει στη μάχη για τον τίμιο στόχο της: Την ανακατάληψη του σπιτιού της. Ο στόχος της Sansa είναι ηθικός, αλλά τα μέσα της, όχι και τόσο. Το μυστικό της “όπλο” ήταν ο Littlefinger κάτι που είχε καταφέρει να εντοπίσει οπαδός της σειράς που είχε κάνει ενδελεχές ζουμάρισμα στο γράμμα που του έστελνε:

“Υποσχέθηκες να με προστατεύεις. Τώρα έχεις την ευκαιρία να εκπληρώσεις την υπόσχεσή σου. Οι Knights of the Vale (Ιππότες της Κοιλάδας) είναι υπό τις διαταγές σου. Ξεκίνα βόρεια προς το Winterfell. Δάνεισε μας τη βοήθειά σου και θα φροντίσω να ανταμειφθείς καλά”.

“[…] to protect me. Now you have a chance to fulfill your promise. […] Knights of the Vale are under your command. Ride north for Winterfell. Lend us your aid and I shall see to it that you are [well/properly] rewarded”

Ο “Μικροδάχτυλος” είναι το αναγκαίο κακό. Το Οικόσημο των Stark έπεισε τους Ιππότες της Κοιλάδας να ακολουθήσουν έναν αυθεντικό Stark, όχι έναν “μισό Stark” όπως έλεγε ο Baelish, υπονοώντας τον Jon. H Sansa όμως είναι εδώ.

Deus ex machina; Όχι και τόσο

Πολλοί ωστόσο αναρωτήθηκαν γιατί δεν ενημέρωσε τον αδερφό της για τη συνδρομή του στρατού του Vale, το βράδυ του στρατηγικού σχεδιασμού πριν τη μάχη των μπάσταρδων.

Η ίδια η Sophie Turner μίλησε στο Entertainment Weekly για τον ρόλο της στο Battle of the Bastards που αναμένεται να σαρώσει και στα βραβεία Emmy. Μετά από πέντε χρόνια βασάνων και δυστυχίας, μάλλον δείχνει να βρίσκει μια κάποια ηρεμία σαν Sansa πριν το μεγάλο τέλος.

“Λάτρεψα την ιδέα για τη μάχη των μπάσταρδων εξ αρχής, όπως επίσης και λάτρεψα την προοπτική του να σκοτώσει ο Jon τον Ramsay. Αλλά μετά σκέφτηκα, όχι, η Sansa είναι εκείνη που πρέπει να τον σκοτώσει για να εκδικηθεί. Κανείς άλλος εκτός από εκείνη. Και όταν ο Jon είπε, “είναι δικός σου”, σκέφτηκα από μέσα μου, “επιτέλους”. Η Sansa τον αφήνει εκεί να σκοτωθεί από τα σκυλιά του, δεν γυρίζει καν να δει τον θάνατο του. Είναι μια εξαιρετική σκηνή αυτή στο τέλος του επεισοδίου, τόσο τέλεια στημένη, είναι ο πρώτος μου φόνος ως Sansa”.

Μια μέρα πριν τη μάχη, η Sansa λέει άλλωστε στον αλλοτινό “σύζυγο της”: “θα πεθάνετε αύριο, λόρδε”. Και αυτό δεν ήταν έπαρση ή αλαζονεία, αλλά μια μερική αποκάλυψη των πλάνων της.

Παρόλα αυτά και πριν την “καρμική δικαίωση”, ο Ramsay λέει κάτι στη Sansa στο οποίο έχει δίκιο και αποκαλύπτει την ολική μετάλλαξη της από κοριτσάκι, σε “killer”. “Είμαι μέσα σου, είμαι μέρος σου”. “Με τον Joffrey ήταν αλλιώς. Ήταν κακός αλλά νέος, εκνευρισμένος όλη την ώρα. Ο Ramsay ήταν σαδιστής. Βίασε τη ψυχή της Sansa με κάθε τρόπο. Την βίαζε ψυχικά και σωματικά. Η Sansa έχει χάσει ένα κομμάτι της αθωότητας της”, λέει η Turner.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, το βράδυ πριν τη μάχη δεν αποκαλύπτει τα πλάνα της στον Jon. Του λέει εντελώς κυνικά πως ο Rickon Stark είναι χαμένος από χέρι, και αναρωτιέται γιατί ο Jon δεν τη συμβουλεύτηκε για τα σχέδια μάχης. Η συμβουλή της ήταν ξεκάθαρη: “Μην παίξεις το παιχνίδι του Ramsay. Μην πέσεις στην παγίδα του. Ο Ramsay παίζει με τους ανθρώπους”.

“Και εγώ τι κάνω;”, αναρωτιέται ο Jon αλλά την επόμενη μέρα όπως φαίνεται, παρασέρνεται από την οργή του, θολώνει και πέφτει στην παγίδα.

Θυμώνει η Sansa που ο Jon δεν την υπολογίζει στον σχεδιασμό και δεν του αποκαλύπτει το μυστικό της; Η απάντηση είναι όχι.

Στην πραγματικότητα, αν η Sansa του είχε αποκαλύψει πως θα φέρει τη βοήθεια του ανθρώπου που την έκανε “δώρο” σε υποψήφιους και μη βασιλείς για “στρατηγικούς λόγους”, αν του έλεγε πως φέρνει τον στρατό του ανθρώπου που είχε προδώσει τον πατέρα της, ο Jon δεν θα δεχόταν να πάει σε μάχη.

Ο ωμός ρεαλισμός της Sansa ξεπερνάει την ηθική της. Ξέρει πως μόνο με μια ανατροπή μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Αφήνει τη μάχη να ξεκινήσει, βλέπει εξ αποστάσεως τη “θυσία” του Rickon, παρατηρεί το κύκλωμα των αγρίων και των ορδών του Jon από τους οργανωμένους μαχητές του Bolton, και σε κάθε περίπτωση η Sansa είναι εκείνη που ΔΕΝ παίζει το παιχνίδι του μεγάλου της εχθρού.

Το πλάνο της είναι ξεκάθαρο. Ρισκάρει έναν ακόμη θάνατο του Snow, αλλά προκαλεί την αποδυνάμωση της στρατιάς του Ramsay. Και όταν εκείνος πιστεύει πως έχει κερδίσει, ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική υποχώρηση και την αιχμαλωσία ή εκτέλεση του Jon, λίγο πριν τελειώσουν όλα, ο Μικροδάχτυλος κάνει την εμφάνιση του και μέσα σε λίγα λεπτά έχει σώσει την παρτίδα.  Νωρίτερα ο ίδιος ο Ramsay είχε στείλει τα βέλη του απέναντι στους πάντες, ακόμη και στους δικούς του μαχητές. Παραδόπιστος, τρελός, εξουσιομανής. Άρα χαμένος όπως επιτάσσει η Νέμεσις.

Θυσίασε η Sansa τους Wildlings που είχαν δηλώσει πίστη στον Jon; Περίπου. Τους άφησε να “ματώσουν” τις αντίπαλες δυνάμεις και χτύπησε όταν έπρεπε γιατί γνώριζε πως ακόμα κι αν κέρδιζαν την πρώτη μάχη, οι άνδρες του Snow δεν θα μπορούσαν να πολιορκήσουν το κάστρο για καιρό.

Δεν ξέρουμε ποια συμφωνία έχει κάνει πάλι ο Μικροδάχτυλος με τη Sansa γιατί, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πορεία του, δεν δίνει τίποτα αν δεν πάρει κάτι. Κατά πάσα πιθανότητα κερδίζει για τον εαυτό του την κοιλάδα του Vale, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι μόνο αυτός ο νέος του ρόλος. Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η αντίδραση του Jon όταν καταλαγιάσει η σκόνη και καταλάβει το μυστικό πλάνο της αδερφής του. Αν προλάβει να αντιδράσει δηλαδή, πριν κληθεί να δώσει μια νέα αδυσώπητη μάχη.

Όσο για τη Sansa; Ή θα γίνει “κυρία Μικροδάχτυλου” ή θα βασιλεύσει με τον Jon “δεξί της χέρι”. Όπως και να’ χει, οι Stark γύρισαν στο σπίτι τους και ο Βορράς μπορεί να ελπίζει (όσο θυμάται).

Περί “συμφωνίας” ανάμεσα σε Sansa και Littlefinger, το τρέιλερ του τελευταίου επεισοδίου που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το “μυστήριο”:

ΥΓ: ice zombies are coming. Αλλά και δράκοι από τον ουρανό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version