Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο άνθρωπος που θες για φίλο σου

Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο άνθρωπος που θες για φίλο σου
(AP Photo/Steven Senne) AP

Ο Μπαράκ Ομπάμα θύμισε στους Αμερικανούς τι είχαν και τι έχουν τώρα, όταν στην "πιο σημαντική ομιλία του, μετά το τέλος της θητείας του" επέκρινε την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να πει μια φορά το όνομα του.

Από την ημέρα που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο ο Barack Obama, δεν εμφανίζεται. Εννοώ δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις, χωρίς να υπάρχει λόγος. Όπου “λόγος” είναι α) οι ομιλίες, για τις οποίες οι πληροφορίες θέλουν να παίρνει το ποσό των 350.000 ευρώ -για κάθε μία, το οποίο προωθεί στα αγαπημένα του κοινωνικά προγράμματα, β) η προώθηση των ενεργειών του μη κερδοσκοπικού Obama Foundation που έχει με τη σύζυγο του και ασχολείται με την “επώαση” νέων ηγετών (δίνει 25 πλήρεις υποτροφίες στο University of Chicago, σε μαθητές του Harris School of Public Policy), με την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών και γ) εκδηλώσεις που αφορούν ανθρώπους που αγαπά.

Εκκρεμεί η κυκλοφορία του νέου του βιβλίου (και εκείνου της Michelle -υπέγραψαν μαζί για 56 εκατ. δολ.) και το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έκανε το ζευγάρι με το Netflix, για πολυετή παραγωγή.

Σύμφωνα με το Forbes, από το 2005 έως το 2016 εκτιμάται πως ο Barack και η Michelle Obama “έβγαλαν” περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ. Από το 2009 έως το 2016 έδωσαν περισσότερα από 1.000.000 ευρώ, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τα χρήματα ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε, σε αυτό που πλήθος media χαρακτήρισε ως “την πιο ισχυρή ομιλία του, μετά τη θητεία του”.

Η αλήθεια είναι πως είπε πολλά, ως καλεσμένος στα events για τα 100α γενέθλια του Nelson Mandela. Είχε προειδοποιήσει ότι θα σχολιάσει πολλά -όσα έχουν νόημα- στο ταξίδι του στην Kenya (στήριξε την ετεροθαλή αδελφή του, σε επιχειρηματική της δραστηριότητα)… την περίοδο ο Trump αρνήθηκε -επανειλημμένως- να χαρακτηρίσει ως υπεύθυνο της ρωσικής εμπλοκής στα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, τον Vladimir Putin. Ενώ ο Πλανητάρχης ίδρωνε να πείσει, ο Obama χόρευε με την 96χρονη γιαγιά του.


Στο Johannesburg, ενώπιον 14.000 ανθρώπων πέρασε από γενιές δεκατέσσερις τον Trump, χωρίς να πει μια φορά το όνομα του.

Πράγμα εξόχως δύσκολο, αν σκεφτείς πως σύμφωνα με έρευνα της The Washington Post ο Trump προέβη σε 3.001 ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς, στις πρώτες 446 ημέρες της θητείας του (δηλαδή, 6.5 κάθε μέρα).

Αν ο Obama ασχολούνταν με όσα ψέματα έχει πει ο Trump, θα ήταν ακόμα στο βήμα. Εστίασε στα βασικά. Μίλησε για τα σχόλια που ‘χει κάνει ο Trump επί των fake news (έτσι χαρακτηρίζει οτιδήποτε κυκλοφορεί και “χαλάει” την εικόνα του -ακόμα και αν είναι αλήθεια), της κλιματικής αλλαγής (δεν… πιστεύει πως υπάρχει), της ξενοφοβίας, του ακραίου εθνικισμού, αλλά και για το πρόσφατο “Η Ευρώπη χάνει τον πολιτισμό της, εξαιτίας των πολιτικών που ‘χει στο μεταναστευτικό”, σε επίσκεψη του στην ήπειρο μας.

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του.

Οι άνθρωποι που κάνουν ό,τι μπορούν για να ρίξουν άλλους και “ανέβουν” οι ίδιοι, είναι μικρόψυχοι και έχουν αρχίσει να με παίζουν με τα νεύρα μου.

Υπάρχει ραγδαία εξάπλωση των πολιτικών του δυνατού άντρα. Αυτών στις οποίες οι εκλογές και κάποια προσχήματα δημοκρατίας διατηρούν το ύφος τους. Αλλά εκείνοι που αναζητούν δύναμη, υπονομεύουν κάθε θεσμό ή κανόνα που δίνει νόημα στη δημοκρατία”.

H ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση. Έχοντας ως δεδομένο ότι ζούμε περίεργες και αβέβαιες εποχές, καθημερινά τα δελτία ειδήσεων δημιουργούν ενοχλητικούς τίτλους που ζαλίζουν. Πιστεύω ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αποκτήσουμε μια κάποια αντίληψη”.

Δεν είναι κακό να επιμένεις πως έχουν σημασία τα εθνικά σύνορα. Δεν μπορεί όμως, αυτό να αποτελεί δικαιολογία για μεταναστευτικές πολιτικές που βασίζονται στη φυλή, την εθνότητα ή τη θρησκεία”.

Η εξάπλωση των πολιτικών φόβου, μίσους και απομόνωσης γίνεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγα χρόνια. Δεν είμαι κινδυνολόγος. Κοιτάξτε γύρω σας”.

Η ιστορία δείχνει πως οι χώρες που δέχθηκαν τα φυλετικά δόγματα και τη θρησκευτική υπεροχή τελικά βρέθηκαν αντιμέτωπες με εμφύλιο ή άλλο πόλεμο.

Μπορείς να είσαι υπερήφανος για την κληρονομιά σου, χωρίς να αμαυρώνεις την κληρονομιά των άλλων”.

Χρειάζεται να πιστεύεις στα γεγονότα. Αλλιώς δεν υπάρχει βάση για συνεργασία”.

Δεν μπορώ να βρω κοινή συνισταμένη, με κάποιον που λέει πως δεν συμβαίνει η κλιματική αλλαγή. Πολλώ δε τη στιγμή που όλοι οι επιστήμονες του πλανήτη λένε ότι συμβαίνει. Δυστυχώς, είναι πολλοί οι πολιτικοί που απορρίπτουν την βασική έννοια της αντικειμενικής αλήθειας”.

Παρατηρούμε την απόλυτη έλλειψη ντροπής, από πολιτικούς ηγέτες που “συλλαμβάνονται” να λένε ψέματα και μετά, αυτό που κάνουν είναι να λένε περισσότερα ψέματα”.

Δεν μπορώ να πιστέψω πόσα λεφτά έχω. Υπάρχουν ποσά που δεν αρκεί μια ζωή για να τα φας. Όταν είσαι σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα γίνεις φτωχός αν βοηθήσεις τους λιγότερο τυχερούς. Δεν θα ‘χεις πρόβλημα αν δώσεις φαγητό σε ένα παιδί που πεινάει. Αν το βοηθήσεις να πάει σχολείο. ΟΚ, θα πληρώσεις λίγα παραπάνω στην εφορία. Το σίγουρο είναι πως θα ζήσεις.

Θέλω να ενθαρρύνω τους νέους να είναι πολιτικά ενεργοί και να ‘χουν πίστη στη δημοκρατία, παρά το πόσο αργή ή εκνευριστική μπορεί να γίνει. Συνεχίστε να “χτίζεται”, να διαδηλώνετε, να υψώνετε τον τόνο της φωνής σας. Κάθε γενιά έχει την ευκαιρία να ξαναφτιάξει τον κόσμο”.

Τι κάνει ο Obama όταν δεν “διαλύει” τον Trump

Έπειτα από 8 χρόνια στο Λευκό Οίκο, έπαψε να είναι Πλανητάρχης τον Γενάρη του 2017. Έμεινε ωστόσο, στην Washington -μολονότι όλοι περίμεναν επιστροφή της οικογενείας στο Chicago-, διότι ήθελε να τελειώσει το σχολείο η μικρή του κόρη, Sasha (θα αποφοιτήσει από το Sidwell Friends τον Ιούνιο του 2019). Η Malia είχε αρχίσει τις σπουδές στο Harvard. Αρχικά ενοικίαζε το σπίτι του υπεύθυνου επικοινωνίας της προεδρίας Clinton, Joe Lockhart. Μετά αγόρασε βίλα οκτώ υπνοδωματίων, για 7 εκατ. ευρώ.

Όταν έχει δουλειές στην πόλη, αλλά έχει και ελεύθερο χρόνο, ο Obama παίζει γκολφ. Αν έχει κενό, κάνει ταξίδια. Όπως αυτό στην Καραϊβική, για kite surf με τον δισεκατομμυριούχο Richard Branson. Ή στην Τοσκάνη με τη Michelle. Ή στη Γαλλική Πολυνησία, στο γιοτ του David Geffen (ιδρυτή της DreamWorks μεταξύ πολλών άλλων), με τους Oprah Winfrey, Tom Hanks και Bruce Springsteen.

Πώς πέρασαν; “Ό,τι έγινε στο γιοτ, έμεινε εκεί” είχε σχολιάσει η Winfrey, πλήρως ενταγμένη στο σύστημα όλων των φίλων των Obama να μη μιλούν για αυτούς. Όποιος παρεκκλίνει, απομακρύνεται “από την Obamaland” όπως έγραψε η Washington Post.

Στη λίστα είναι και οι γείτονες. Μπροστά από το σπίτι τους υπάρχει περιπολικό 24ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, αλλά αν ρωτήσετε γύρω γύρω θα σας πουν πως δεν βλέπουν τον Barack και τη Michelle συχνά. Άντε να τους πετύχουν όταν η κυρία του σπιτιού βγάζει βόλτα τους σκύλους της φαμίλιας.

Στους μήνες που μένει το ζεύγος στην πόλη, είναι ελάχιστες οι φορές που το έχουν εντοπίσει. Αυτό γίνεται όταν πηγαίνουν σε εστιατόρια ή στο θέατρο ή σε κάποια έκθεση, με τη συνοδεία τους. Η αλήθεια είναι πως στην Washington DC ο κόσμος δεν ασχολείται με τους celebrities.

Οι αμερικανικές εφημερίδες εξηγούν πως η ιδιωτικότητα τους ευνοείται από το γεγονός ότι κινούνται σε έναν πολύ περιορισμένο, ελίτ κύκλο που διασκεδάζει ιδιωτικά και δεν ζει για να “τιτιβίζει” ή για να μοιράζεται πληροφορίες για την καθημερινότητα του. Eξ ου και τα περισσότερα posts των πρωταγωνιστών της ιστορίας μας έχουν ξεκάθαρο περιεχόμενο (ευχές ή προϊόντα).

Όταν βέβαια, συνοδεύουν celebrities του βεληνεκούς της Beyoncé και του Jay Z (πήγαν όλοι μαζί στο Παρίσι), προφανώς και τα πράγματα αλλάζουν.

Στη συναυλία ήταν και η Malia, η οποία είναι περισσότερο ενεργοί από τους γονείς της στα social media και έτσι την έχουμε δει να μπαίνει στο Harvard, για να σπουδάσει νομική, να κάνει την πρακτική της στο HBO, όπως ό,τι συμβαίνει στο χρόνο που “πήρε” ως διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της. Για παράδειγμα, τις βόλτες με το φίλο της, Rory.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα