Λουξεμβούργο: Ταξίδι στο μικρό Δουκάτο με την τεράστια ιστορία

Λουξεμβούργο: Ταξίδι στο μικρό Δουκάτο με την τεράστια ιστορία

Ταξιδέψτε στο πιο μικρό κρατίδιο της Ευρώπης και περιηγηθείτε στο απόρθητο οχυρό, περπατώντας ανάμεσα στους αιώνες της ευρωπαϊκής ιστορίας

Αν και το πρώτο συνθετικό του ονόματός (Λουξ) του σε προδιαθέτει για αυτό που πραγματικά είναι, ένα μικρό κρατίδιο λουσμένο στην πολυτέλεια, στην πραγματικότητα το Λουξεμβούργο πήρε το όνομά του από τη σαξονική ονομασία Λουσιλινμπούρχουκ, που αν καταφέρεις να συλλαβίσεις σημαίνει πολύ απλά, μικρό Οχυρό. Την ονομασία του το Δουκάτο την οφείλει στο απόρθητο κάστρο της πρωτεύουσας, το οποίο θεωρήθηκε ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο και έδωσε στην πόλη το προσωνύμιο “Γιβραλτάρ του Βορρά”.

Το Λουξεμβούργο μπορεί να αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο στην Ευρώπη της κρίσης, είναι όμως και από τα πιο μικρά κρατίδια στον κόσμο, με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους και μόλις 90χιλ. να διαμένουν στην ομώνυμη πρωτεύουσα. “Σφηνωμένο” μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου έχει το προνόμιο να συνδυάζει μοναδικά στοιχεία και πολιτισμικές παραδόσεις από όλους τους γείτονές του. Ένα ταξίδι στο δροσερό Λουξεμβούργο θα σας δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψετε σε μια άλλη 'ευγενική' εποχή, αλλά και να απολαύσετε μια σύγχρονη πόλη γεμάτη εκπλήξεις. Η Αegean ξεκινά από τις 19 Μαΐου δύο εβδομαδιαίες πτήσεις για το Δουκάτο σε μοναδικές τιμές, για να απολαύσετε το κρατίδιο που ενώνει την ιστορία ολόκληρης της Ευρώπης.

Λουξεμβούργο: Ταξίδι στο μικρό Δουκάτο με την τεράστια ιστορία

Στην εποχή των ιπποτών

Όπως το υποδηλώνει και το όνομά του, το μικρό Οχυρό βρίσκεται στην πόλη του Λουξεμβούργου από το 963μ.Χ. και έπειτα από νέα οχυρωματικά έργα εξελίχθηκε στο απόρθητο και παράλληλα σαγηνευτικό φρούριο που είναι σήμερα.

Μεγάλο μέρος του φρουριακού συγκροτήματος είναι φυσικά  επισκέψιμο στο ευρύ κοινό, με το Bock Casemates να ξεχωρίζει ανάμεσα σε όσα πρέπει να δει κανείς αν βρεθεί στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Το δαιδαλώδες δίκτυο με τις θολωτές σήραγγες και τα υπόγεια περάσματα, δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα, ως μέρος των οχυρώσεων της πόλης, μαζί με εκείνες του κάστρου. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Η είσοδος γίνεται από την οδό Montée de Clausen. Το Bock Casemates βρίσκεται μια πτήση μακριά και η Aegean το φέρνει πιο κοντά με δύο πτήσεις για την πόλη του Λουξεμβούργου κάθε εβδομάδα από τις 19 του Μάη.

Η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά του κράτους περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την αρχαία γαλλο-ρωμαϊκή εποχή, ως μεσαιωνικά κάστρα, γοτθικές και μπαρόκ εκκλησίες, αλλά και μοντέρνα κτίσματα.

Χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Alzette και Pétrusse, το ιστορικό κέντρο του Λουξεμβούργου θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή, μέσα από εικόνες που απαρτίζονται από κάστρα, παλάτια, γέφυρες και ονειρικά πέτρινα σοκάκια.

Περιηγηθείτε στην παλιά πόλη

Η παλιά πόλη είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα: το άνω τμήμα είναι χτισμένο σε ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ., ενώ στο κάτω τμήμα απλώνονται οι συνοικίες Grund και Clausen. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το επιβλητικό παλάτι του Μεγάλου Δούκα, το κτίριο του 16ου αιώνα, στο οποίο ζει ακόμη και σήμερα η βασιλική οικογένεια. Στον περιβάλλοντα χώρο του φλαμανδικού αναγεννησιακού κτιρίου, βρίσκεται η κεντρική πλατεία, Place Guillaume ΙΙ με το Δημαρχείο και τον Καθεδρικό Ναό της Notre-Dame.

Η Νotre-Dame Cathedral, γοτθικού ρυθμού, φιλοξενεί τον τάφο του Ιωάννη του Λουξεβούργου, βασιλιά της Βοημίας, μια από τις πιο θρυλικές φιγούρες του 14ου αι. στη Ευρώπη, αλλά και διαφόρων μελών της βασιλικής οικογένειας. Η εκκλησία διαθέτει στοιχεία αναγεννησιακής αισθητικής και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Λουξεμβούργο: Ταξίδι στο μικρό Δουκάτο με την τεράστια ιστορία

Τα ξεχωριστά μουσεία της πόλης

Το Εθνικό Μουσείο του Λουξεμβούργου, προσφέρει μοναδικές εκθέσεις τέχνης, αλλά και ιδιαίτερα στοιχεία της ιστορίας των Λουξίων. Στην Ψαραγορά της πόλης (Fish Market/Marché-aux-Poissons) φιλοξενείται σε μια έπαυλη της ύστερης γοτθικής και αναγεννησιακής περιόδου και προσφέρει έργα της γαλλορωμαϊκής εποχής, έργα γλυπτικής από το Μεσαίωνα, πανοπλίες, αλλά και έργα σύγχρονης τέχνης.

Αν σας ενδιαφέρει η μοντέρνα τέχνη, μην παραλείψετε το Casino Luxembourg-Forum d’ art Contemporain που υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων του Λουξεμβούργου (εδώ έδωσε το τελευταίο του κονσέρτο ο Φραντς Λιστ) και σήμερα φιλοξενεί πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις νέων καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Πολύ σημαντικό και το Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean (Mudam) με μια μόνιμη συλλογή που περιλαμβάνει 200 έργα σύγχρονης τέχνης, καλύπτοντας ευρύτατο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης- από ζωγραφική και γλυπτική μέχρι φωτογραφία, multimedia και design.

Λουξεμβούργο: Ταξίδι στο μικρό Δουκάτο με την τεράστια ιστορία

Το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης

Από την άλλη στο μοντέρνο Kirchberg, το «Ευρωπαϊκό Κέντρο» του Λουξεμβούργου, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο της πόλης. Σύγχρονη αρχιτεκτονική, μοντέρνα γλυπτά, φουτουριστικές λεπτομέρειες και πολυτελή εμπορικά κέντρα συνθέτουν το σκηνικό σε αυτό το προάστιο που βρίσκεται στα βόρεια της πρωτεύουσας. Εδώ έχουν την έδρα τους όλες οι τράπεζες της χώρας και αρκετά όργανα της Ε.Ε., όπως η Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι φιλότεχνοι δεν θα πρέπει να χάσουν το Mudam, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που στεγάζεται σε εντυπωσιακό κτίριο σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ι.Μ. Pei, ενώ επιβάλλεται και μια επίσκεψη στο εκπληκτικό συναυλιακό μέγαρο της Φιλαρμονικής του Λουξεμβούργου, η οποία παράγει περίπου 400 καλλιτεχνικές παραστάσεις ετησίως.

Λουξεμβούργο: Ταξίδι στο μικρό Δουκάτο με την τεράστια ιστορία

Η γαστρονομική τελειότητα...

Με 11 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin, από τα οποία τα τέσσερα βρίσκονται στην πρωτεύουσα, το Λουξεμβούργο αποτελεί αναμφίβολα κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Τα περισσότερα από αυτά τα εστιατόρια βρίσκονται στην παλιά πόλη, που αποτελεί το καλύτερο μέρος για να γευματίσετε. Ατμοσφαιρικά μπιστρό, περιποιημένα cafe, ζαχαροπλαστεία με παραμυθένιες βιτρίνες και εστιατόρια με κουζίνες κάθε εθνικότητας (από βαυαρικές μπυραρίες μέχρι μεξικάνικα και κινέζικα) εμπλουτίζουν το γευστικό χάρτη της πόλης. Στην Place d'Armes και στη συνοικία Grund θα βρείτε πολλές και καλές επιλογές για φαγητό και καφέ.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να γευτείτε παραδοσιακή κουζίνα της χώρας, τότε σημειώστε τα παρακάτω πιάτα που καλό θα ήταν να ζητήσετε στα εστιατόρια όπου θα κάτσετε:

F'rell Am Rèisleck

Το Λουξεμβούργο φημίζεται για τα ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία και υπήρχαν άφθονα από τους γύρω ποταμούς. Πέστροφες, λούτσοι και καραβίδες είναι τα πιο συνηθισμένα είδη που θα βρείτε στην κουζίνα της πόλης.

Ζητήστε λοιπόν, F'rell Am Rèisleck, ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της χώρας. Πέστροφα τηγανητή, η οποία σιγοψήνεται στη συνέχεια σε κρασί. Επιπλέον, θα συναντήσετε σε πολλά εστιατόρια μικρά ψάρια του γλυκού νερού βουτηγμένα σε χυλό και τηγανισμένα, σερβιρισμένα με φρέσκο λεμόνι.

Gromperekichelcher

Ένα είδος πατατοκεφτέ που πρέπει να δοκιμάσετε ως ορεκτικό. Είναι ένα από τα πιο διάσημα συνοδευτικά στην πόλη και μπορείς να τα βρεις να πωλούνται ακόμη και σε υπαίθριες αγορές. Πρόκειται για ένα μείγμα τριμμένης πατάτας, με κρεμμύδι, μαϊντανό, αυγό, αλεύρι και αλάτι στο τηγάνι.

Judd mat gaardebounen

Κάποιοι το αποκαλούν το εθνικό πιάτο του Λουξεμβούργου. Κι αν και εδώ δυσκολευτείτε να το προφέρετε, μάθετε πως είναι καπνιστό, παστό χοιρινό σιγοψημένο και σερβιρισμένο με μια σος από κουκιά και πατάτες. Το τρυφερό κομμάτι του χοιρινού λαιμού, ξαλμυρίζει ένα ολόκληρο βράδυ σε νερό  και στη συνέχεια ψήνεται σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες να μαλακώσει. Σερβίρεται σε χοντρές φέτες πάνω στην κρέμα από κουκιά και βραστές ή τηγανιτές πατάτες. Για να δοκιμάσετε τα ξεχωριστά πιάτα του Λουξεμβούργου, δεν έχετε παρά να κάνετε κράτηση το εισιτήριό σας με την Aegean. Η ελληνική αεροπορική εταιρία βάζει στο πρόγραμμα δύο πτήσεις κάθε εβδομάδα από τις 19 του μηνός.

Λουξεμβούργο: Ταξίδι στο μικρό Δουκάτο με την τεράστια ιστορία

Διασκέδαση στην πόλη

Στο κέντρο της παλιάς πόλης θα ξαποστάσετε στα εστιατόρια και τα cafe της πολυσύχναστης Place d’Armes και θα κάνετε τα ψώνια σας στους πλακόστρωτους δρόμους Grand Rue και Rue de la Poste.

Αν είστε σε ρομαντικό μουντ, επισκεφτείτε την Cinematheque, για να απολαύσετε κλασικές ταινίες και μάλιστα σε θερινό σινεμά, στην αυλή πλάι στο Théâtre des Capucins.

Η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι πλούσια και διαθέτει άπειρες επιλογές. Αρκεί να μην περιμένετε να βρείτε κάτι ανοιχτό Κυριακή βράδυ (για πολύ αργά το βράδυ). Συμβουλευτήκαμε τα ετήσια βραβεία νυχτερινής διασκέδασης της πόλης για να σας προτείνουμε τα πιο ψαγμένα μέρη για ποτό και χορό.

Το καλύτερο μπαράκι για χαλαρό ποτό - Ënnert de Steiler

Στεγάζεται σε ένα ατμοσφαιρικό κτίριο του 1350 στην καρδιά του Λουκεβγούργου, το ιστορικό κέντρο της πόλης. Το 2014, το μπαρ αναγεννήθηκε, από κλασική παμπ σε σύγχρονο μπαρ-ρέστοραν. Επιλεγμένες βαρελίσιες μπίρες, μοναδικά κοκτέιλ και καλή ζωντανή μουσική από μικρά συγκροτήματα θα κάνουν το Ënnert de Steiler το απόλυτο στέκι σας.

Το νέο hot-spot της πόλης - Buvette

Ψηφίστηκε ως το καλύτερο new entry στην πόλη με εξαιρετικές μπίρες μικρών ζυθοποιών, φημισμένους φρέσκους χυμούς και λεμονάδες, αλλά και υπέροχο καφέ (σε υψηλά στάνταρ από ότι φαίνεται, ιδανική επιλογή για τους απαιτητικούς Έλληνες).

Ο καλύτερος μπάρμαν της πόλης - Jacintho (Palais)

Για να βραβεύτηκε ως το μέρος με τον πιο καταρτισμένο μπάρμαν, στα φετινά βραβεία νυχτερινής διασκέδασης, αν μη τι άλλο, θα έχει να σας προσφέρει μοναδικά κοκτέιλ. Ένα ακόμη μπαρ στο κέντρο της πόλης, με εκλεπτυσμένη διακόσμηση και τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς το ποτό του σε χαλαρούς ρυθμούς ή να δοκιμάσει την τύχη του στο χορό.

Το καλύτερο μπαρ με βάση την ψήφο του κοινού - Hitch

Δεν λένε πως πάντα ένας ντόπιος θα σου πει τα καλύτερα μέρη για να επισκεφτείς; Ε, αυτό το εστιατόριο, που το βράδυ μετατρέπεται σε κόζι μπαρ, είναι το αγαπημένων των Λουξίων και το ψήφισαν ως το καλύτερο της πόλης τους. Εξασφαλίζει διάσημους Djs και σερβίρει ξεχωριστά ποτά για βραδιές με ανεβασμένη διάθεση.

Το καλύτερο Wine Bar - Dipso

Οι υπεύθυνοι του Dispo λατρεύουν το καλό κρασί. Ο καλός οίνος άλλωστε είναι χαρακτηριστικό του Λουξεμβούργου. Επισκεφτείτε το καλύτερο Wine Bar στην πόλη και απολαύστε ένα ποτήρι καλό κρασί. “Δεν είναι ανάγκη να είστε ειδικός. Αν το κρασί που πίνετε σας ευχαριστεί, τότε είναι ένα καλό κρασί” ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού μαγαζιού, στο ιστορικό κέντρο του Λουξεμβούργου.

Καλύτερο Bar-Club - De Gudde Wellen

Κι αν έχετε όρεξη για χορό, το μικρό, graffiti-chic, μπαρ στην παλιά πόλη διαθέτει τεράστια ποικιλία μουσικών ειδών, ενώ κάθε βραδιά διοργανώνει πάρτι και συναυλίες (κυρίως ηλεκτρονικής μουσικής) συνήθως χωρίς να χρεώνει είσοδο στους θαμμώνες του.  Διαβάσαμε άλλωστε, πως η πόλη έχει εισάγει μια “καταπληκτική” πολιτική στη νυχτερινή της ζωή... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!!

Info

Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: Το λεωφορείο 16 (Eurobus) θα σας μεταφέρει στο κέντρο της πόλης σε περίπου 20 λεπτά. Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου είναι μια πόλη που εύκολα μπορείτε να εξερευνήσετε με τα πόδια αλλά αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μεταφοράς και να έχετε δωρεάν είσοδο σε περισσότερα από 70 αξιοθέατα, προμηθευτείτε τη Luxembourg Card που ισχύει για 24, 48 ή 72 ώρες και κοστίζει €13, €20 και €28 αντίστοιχα. Πριν όμως, κάντε κράτηση το εισιτήριό σας με την Aegean, σε μία από τις δύο εβδομαδιαίες πτήσεις της για την πόλη του Λουξεμβούργου.

Το Λουξεμβούργο αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεφύγουν από το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 17oC στην καρδιά του καλοκαιριού, εκεί κατά τον Ιούλιο, αλλά το γενικό κλίμα να χαρακτηρίζεται γενικά ήπιο και ειδικά αυτή την εποχή εξαιρετικά ευχάριστο. Φυσικά, θα πρέπει να πάρετε μαζί σας ανοιξιάτικα ρούχα και ζακέτες!

Περισσότερες πληροφορίες: www.visitluxembourg.com

SHARE:

24Media Network