Μαθήματα ιστορίας: Όταν η Τζάκι Κένεντι επισκεπτόταν τον Παρθενώνα

Americas first lady, Jacqueline Kennedy, and Amelia Caramanlis, wife of the Greek prime minister, use the columns of the Parthenon as a backdrop as they pose in Athens, Greece on June 12, 1961. Cameramen, both news and amateur, had a field day on the acropolis as Mrs. Kennedy posed willingly during her tour of the holy rock of Greece rising in the plain of Attica. (AP Photo/Jean-Jacques Levy)
Americas first lady, Jacqueline Kennedy, and Amelia Caramanlis, wife of the Greek prime minister, use the columns of the Parthenon as a backdrop as they pose in Athens, Greece on June 12, 1961. Cameramen, both news and amateur, had a field day on the acropolis as Mrs. Kennedy posed willingly during her tour of the holy rock of Greece rising in the plain of Attica. (AP Photo/Jean-Jacques Levy) AP

Πολύ πριν σκανδαλίσει την αμερικανική κοινή γνώμη με το γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η Τζάκι έφτανε στην Ελλάδα ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και τραβούσε τα βλέμματα όλου του κόσμου στη χώρα μας

Τι έγινε και πότε: Το ημερολόγιο γράφει 12 Ιουνίου 1961. Η Τζάκι Κένεντι έχει ανακηρυχθεί μόλις τον Ιανουάριου του τρέχοντος έτους Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, καθώς ο Τζον Κένεντι εκλέγεται 35ος Πρόεδρος της Αμερικής. Η Αμερικανίδα που έμελλε να συνδεθεί όσο καμιά άλλη με την Ελλάδα, επισκέπτεται τη χώρα μας και τραβάει με την επίσκεψή της τα βλέμματα όλου του κόσμου στο μικρό κράτος της Νότιας Ευρώπης.

Οι πρωταγωνιστές: Η πιο δημοφιλής Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, πάτησε για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος πριν από 66 χρόνια και αποτέλεσε επίκεντρο της προσοχής φωτογράφων και δημοσιογράφων. Συνοδός της, η τότε σύζυγός του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αμαλία που φαίνεται στη φωτογραφία να ποζάρει πλάι της με φόντο τον Παρθενώνα. Φαίνεται πως η Τζάκι απόλαυσε το ελληνικό καλοκαίρι, καθώς κατά τη διαμονή της στην Ελλάδα επισκέφτηκε τη βασιλική οικογένεια στο εξοχικό της στο Τατόι, απόλαυσε την αθηναϊκή ριβιέρα πλάι στο διάδοχο Κωνσταντίνο που την ξενάγησε στο ανοιχτό του πολυτελές αυτοκίνητο και φυσικά δεν παρέλειψε να βρεθεί και στην κοσμοπολίτικη Μύκονο.

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Η επίσκεψη της Τζάκι στην Ελλάδα θα μπορούσε να συνδεθεί με την άνοδο του τουρισμού τη δεκαετία του '60 στη χώρα μας, που ξεκινούσε να μπαίνει στο χάρτη ευκατάστατων Ευρωπαίων και Αμερικανών που ήθελαν να απολαύσουν το ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα. Επιπλέον, η μετέπειτα γνωριμία της με τον Αριστοτέλη Ωνάση και ο γάμος τους, έφερνε τη μικρή μας χώρα στο επίκεντρο της δημοσιότητας και στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του FBI.

AP Photo/Jean-Jacques Levy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση μέσα από τα αρχεία του FBI

SHARE:

24Media Network