Πρώτη ημέρα της άνοιξης 2017: Το doodle της google είναι αφιερωμένο στην εαρινή ισημερία

Πρώτη ημέρα της άνοιξης 2017: Το doodle της google είναι αφιερωμένο στην εαρινή ισημερία

Η πρώτη μέρα της άνοιξης είναι εδώ... και οι μέρες από σήμερα θα μεγαλώνουν διαρκώς!

Η Google γιορτάζει την άνοιξη, με ένα doodle αφιερωμένο στην εαρινή ισημερία. Η πρώτη μέρα του χρόνου, όπου το φως "ισοφαρίζει" το σκοτάδι και η γραμμή εκκίνησης για μεγαλύτερες σε διάρκεια μέρες και μικρότερες νύχτες σηματοδοτείται με την 21 Μαρτίου. Ως εκ τούτου, για πολλούς, αυτή είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης.

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν το κέντρο της γης ευρίσκεται επι της καθέτου στην μεγάλη διάμετρο της ελλείψεως που διαγράφει η γή γύρω από τον ήλιο.

Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με την κατακόρυφο στον ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας[1]. Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου. Ο άξονας περιστροφής της γής διατηρεί την ίδια γωνία ως προς το επίπεδο της ελλείψεως όλο τον χρόνο.

ADVERTISING

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά. Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.

SHARE:

24Media Network