Pulse: Το Bataclan του Ορλάντο φτιάχτηκε για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο

Pulse: Το Bataclan του Ορλάντο φτιάχτηκε για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο

Η οικογένεια του Harvey Milk τιμά τα θύματα του Pulse. 50 νεκροί και 50 τραυματίες από το αποτρόπαιο έγκλημα μίσους κατά της LGBT κοινότητας. Για ποιον άνθρωπο είχε φτιαχτεί το gay club που βάφτηκε στο αίμα (Pics)

Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπως γράφουν τα αμερικανικά media. Ο ένοπλος ονόματι Omar Mateen σκότωσε 50 άτομα που διασκέδαζαν στο gay club “Pulse”, ενώ άλλα 50 άτομα τραυματίστηκαν. Πολλοί από τους τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των SWAT μέσα στο night club. Ο Mateen ήταν αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής και πριν αιματοκυλήσει το Ορλάντο, είχε ορκιστεί πίστη στο ISIS. Όπως ανακοινώθηκε και από τον πρόεδρο Ομπάμα, πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους με κίνητρα ρατσιστικά κατά της LGBT κοινότητας (στα ελληνικά ΛΟΑΔ -λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί).

Η πρώτη ανακοίνωση του club την ώρα της επίθεσης:

Το FBI μελετά κάθε πιθανή σύνδεσή του δράστη με τη τζιχαντιστική οργάνωση, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας “μαχητής του Ισλαμικού Κράτους” αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse, ένα εμβληματικό νυχτερινό κέντρο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Φλόριντας.

Η στιγμή της εφόδου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας:

Ανάμεσα σε εκείνους που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους αλλά και τη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων, ήταν η οικογένεια του Harvey Milk καθώς και το Harvey Milk Foundation, ένα ίδρυμα που μάχεται κατά του HIV. Θυμίζουμε πως και ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής Harvey Milk είχε δολοφονηθεί από τον Dan White, στις 21 Μαΐου 1979.

Ο Harvey Milk παραμένει εμβληματική φιγούρα για την κοινότητα gay του Σαν Φρανσίσκο αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Συγκλονιστική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου με εκατοντάδες άτομα να σχηματίζουν ουρές μετά το κάλεσμα για αιμοδοσία για τους δεκάδες τραυματίες.

Όσο για το ίδιο το Pulse, το νυχτερικό club όπου έγινε η σφαγή, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της κοινότητας των ΛΟΑΔ στη Φλόριντα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γενικά. Ιδρύθηκε το 2004, έπειτα από μια οικογενειακή τραγωδία, τον θάνατο το 1991, του αδελφού της συνιδιοκτήτριάς του, Barbara Poma, από AIDS.

Η Barbara Poma παρακάτω:

 

Το Pulse ανήκει σήμερα σε ένα δίκτυο που δρα στη Φλόριντα για να “αφυπνίσει τις συνειδήσεις” σχετικά με την ομοφυλοφιλία στις ΗΠΑ.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο ένοπλος εισέβαλε τα ξημερώματα της Κυριακής στο gay club Pulse, κρατώντας αυτόματο όπλο και περίστροφο και ζωσμένος “με κάποιου είδους μηχανισμό” (σ.σ. υπήρξαν πληροφορίες ότι ο δράστης ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά).

Γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, η σελίδα του κλαμπ στο Facebook ανήρτησε το μήνυμα: “Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και αρχίστε να τρέχετε”.

Βίντεο από τη σκηνή του περιστατικού δείχνει τραυματίες να δέχονται τις πρώτες βοήθειες:

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Sky News ότι μέσα στο κλαμπ βρίσκονταν 100 άτομα τη στιγμή της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας Τζον Μίνα, αστυνομικός αντάλλαξε πυρά μέσα από το Pulse με τον δράστη, ο οποίος ταμπουρώθηκε σε άλλο σημείο του κτιρίου, κρατώντας ομήρους. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, οχήματα της Πυροσβεστικής, πυροτεχνουργοί, καθώς και το FBI.

Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη έξω από το κλαμπ. Γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα, αστυνομικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο αφότου χτυπήθηκε στο κράνος κατά την ανταλλαγή πυρών.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο κλαμπ για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πουθενά εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Εκπρόσωπος του FBI είπε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως “τρομοκρατική ενέργεια” και ότι οι Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο δράστης έδρασε μόνος του. Όπως τελικά αποδείχθηκε ήταν “μοναχικός λύκος” αλλά είχε σχέσεις με το ISIS, κάτι που μεταδίδεται από το προσκείμενο στους τζιχαντιστές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ερωτηθείς εάν ο δράστης είχε σχέση με ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία, ο εκπρόσωπος του FBI είπε: “Υπάρχουν υπόνοιες ότι το άτομο αυτό μπορεί να έκλινε προς αυτή τη συγκεκριμένη ιδεολογία”.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι “δεν υπάρχει άλλη απειλή”, γεγονός που σημαίνει πως οι Αρχές θεωρούν ότι ο δράστης έδρασε μόνος. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας δεν ήταν από την περιοχή και ήταν “καλά οργανωμένος”.

Οι Αρχές ζητούν από όσους διαθέτουν περισσότερες πληροφορίες να καλέσουν το FBI. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που το Ορλάντο προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές του από τη δολοφονία της 22χρονης τραγουδίστριας Christina Grimmie στην πόλη.

Η Grimmie  υπέγραφε αυτόγραφα μετά από συναυλία, όταν την πυροβόλησε και τη σκότωσε ο 26χρονος Kevin James Loibl, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της πράξης του 26χρονου. Πάντως, οι Αρχές έσπευσαν να σημειώσουν ότι η επίθεση στο Pulse δεν σχετίζεται με τη δολοφονία της τραγουδίστριας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα