Στην Κίνα και η κυβέρνηση κάνει την προξενήτρα

Στην Κίνα και η κυβέρνηση κάνει την προξενήτρα
Shutterstock

Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του αριθμού των ανδρών και αυτού των γυναικών, στην Κίνα έχει κάνει το γάμο πλούσια βιομηχανία, με πολλές υπηρεσίες να εγγυώνται την επιτυχία. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα οι παραδοσιακές μέθοδοι.

To 2016 υπήρχαν 33.6 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από γυναίκες, στην Κίνα. Και ναι, ο κύριος λόγος είναι η πολιτική του ενός παιδιού, που συνηθέστερα οι γονείς επέλεγαν να είναι αγόρι. Αυτή ίσχυσε από το 1979 έως το 2015. Από τότε κάθε οικογένεια μπορεί να έχει και δυο παιδιά. Μέχρι όμως, να μεγαλώσουν παραμένει έως και αδύνατη η εξεύρεση συντρόφου, για πολλούς άνδρες, με τη διαφορά να εκτιμάται πως θα μεγαλώσει και άλλο έως το 2020.

Σύμφωνα δε, με τον συγγραφέα του πολιτικού οικονομολόγου, Nicholas Eberstadt “έως το 2030 το 1/4 των Κινέζων που θα είναι στα 30 τους δεν θα έχουν παντρευτεί”.

Προσθέστε το πολυάσχολο πρόγραμμα, την παράδοση των μεγάλων σχέσεων -και όχι του φλερτ ή του περιστασιακού-, αλλά και την πολιτική πολλών σχολείων να απαγορεύουν τις συναναστροφές με το αντίθετο φύλο και θα καταφέρετε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος. Που είναι και πολυδιάστατο.

Θα καταλάβετε βέβαια, και το γιατί κάνουν θραύση οι σχολές, με διδακτέα ύλη όσα χρειάζονται οι άνδρες για να κατανοήσουν τις γυναίκες και τα “θέλω” τους. Καλό; Έχουμε και καλύτερο: τα σεμινάρια κοστίζουν 3.800 ευρώ!

Υπάρχουν πάσης φύσεως μαθήματα (από μάθημα συζήτησης έως χορού), εκ του σύνεγγυς, αλλά και online. Και οι ιδρυτές είναι άνθρωποι που κάποτε είχαν βρεθεί στη θέση των μαθητών τους. Για παράδειγμα, ο Zhang Mindong, ο οποίος είχε ζήσει έναν οδυνηρό χωρισμό το 2012 και είχε χαρακτηριστεί -από την κοινωνία- ως diaosi.

Μια στάση εδώ: το diaosi αφορά την καθομιλουμένη και αρχικά προέκυψε για να περιγράψει τον loser -λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε την ακριβή μετάφραση, γιατί θα μας “κόψουν”. Ο όρος έγινε viral και πλέον να έχει εξελιχθεί ως “εκείνος που αντιμετωπίζει καθημερινά κακουχίες”. Πίσω στον δάσκαλο Mindong, το 2012 που λέτε, είχε χωρίσει. Και υπέφερε. Αναζήτησε στο Internet τρόπους για να αισθανθεί καλύτερα. Ανακάλυψε τον όρο “pick-up artist”-ειδικός επί του φλερτ, αν θέλετε. Είδε όσα videos χρειάστηκε, για να καταλάβει απολύτως περί τίνος πρόκειται και μετά πέρασε στο παρασύνθημα.

Το 2014 εγκαινίασε τη σχολή “Fall in Love Emotional Education” που δημιούργησε στην πόλη Jinan. Έταζε πως θα βοηθήσει τους άνδρες να “ρίχνουν” γυναίκες. Πλέον χρεώνει 38 ευρώ, για κάθε online μάθημα και 2.500 ευρώ για το one-on-one κοουτσάρισμα. Πλέον έχει 300 σχολές και το 90% των απόφοιτων βρήκε συντρόφους. Η πρώτη στεγάζεται, πια, στο Shandong University.


Τουλάχιστον, αυτό είπε στους New York Times, που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις και είδαν κάποιους από τους μαθητές. Για παράδειγμα, έναν 23χρονο προγραμματιστή, ο οποίος είχε τρεις αποτυχημένες σχέσεις, έναν 27χρονο επιχειρηματία που ήλπιζε πως θα βρει γυναίκα να τον ερωτευθεί και έναν 30χρονο γιατρό που απλά ενδιαφερόταν να “ανοίξει” τον κύκλο των γυναικών που γνώριζε. Οι δυο πρώτοι είχαν πάρει απολυτήριο και… έκαναν συντήρηση -δωρεάν.

Μάθε παιδί μου… φλερτ

Ο δάσκαλος ξεκινά με την παρουσίαση του προφίλ γυναίκας που διατηρεί σε εφαρμογή ραντεβού και έχει συγκεντρώσει 7000 likes. Να σας πω, κάπου εδώ, πως έρευνα που ‘χει γίνει στην Κίνα έδειξε πως το 62% των γυναικών προτιμούν να γνωρίζουν, να βγαίνουν και τελικά να παντρεύονται έναν -τον ίδιο- άνδρα, με τον οποίον ζουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Την πρώτη ώρα της εκπαίδευσης αναφέρει όλες τις πιθανές καταστροφές. “Κλείνει” με συμβουλές για εντυπωσιακές εμφανίσεις και hair stylling. Ο γκουρού λέει πως “άπαξ και μπουν σε σχέση οι Κινέζοι, αφήνουν τον εαυτό τους. Δεν λούζονται, δεν προσέχουν το ντύσιμο τους και τελικά, δεν μπορούν να ‘χουν μεγάλες σχέσεις”, γράφει το BBC.

Σε μια εποχή που το mobile internet ελέγχει πλήρως την κοινωνική ζωή των Κινέζων (η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί το WeChat, για να γνωρίσει κάποιον), έχει τεράστια σημασία το “φαίνεσθαι”. Για αυτό και ο Mindong διδάσκει στους μαθητές του τη σημασία της σωστής φωτογραφίας (να διαβάζει ένα βιβλίο, να πίνει τσάι κλπ). Έχει και σχετικό καθηγητή.

Όπως φτάνει η πρώτη εβδομάδα στο τέλος της, οι μαθητές βγαίνουν στους δρόμους και αρχίζουν την πρακτική εφαρμογή της γνώσεις. Η πρώτη πρόκληση είναι να πλησιάσουν μια γυναίκα και να ζητήσουν το λογαριασμό της στο WeChat. “Θα δώσετε δυο επιλογές. Θα πείτε “γιατί δεν μου κάνεις add; Ή να σου κάνω εγώ;”. Ό,τι και αν γίνει, θα ‘χετε πάρει αυτό που θέλετε”, λέει ο master. Κάποιοι δεν κατάφεραν να πάρουν το add, με το δάσκαλο να εξηγεί ότι “δεν απέτυχες. Και μόνο που πήγες προς το μέρος τους, για να διεκδικήσεις αυτό που ήθελες είναι θετικό”. Έως το τέλος της βραδιάς, όλοι οι μαθητές είχαν τουλάχιστον ένα add.

Ο ρόλος της κυβέρνησης, ως προξενήτρας

“Βρίσκονται εν μέσω μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, ειδικά εκείνοι που δεν έχουν χρήματα” εξήγησε ο ιδιοκτήτης άλλης σχολής, ονόματι Li Yinhe. Πρόσθεσε και ότι “οι εφημερίδες της χώρας έχουν ειδοποιήσει πως το πλεόνασμα δυστυχισμένων, μόνων ανδρών, στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του human trafficking -των νυφών από το εξωτερικό-, των σεξουαλικών εγκλημάτων και της κοινωνικής ανισορροπίας”.

Για την ακρίβεια, αυτό ήταν αποτέλεσμα έρευνας που έκαναν πανεπιστήμια της χώρας και έδειξε πως η επιδημία μοναξιάς και η ανισορροπία στρεβλώνει τις αγορές εργασίας, αυξάνει τις αποταμιεύσεις, μειώνει την κατανάλωση, αυξάνει τεχνηέντως συγκεκριμένες τιμές ιδιοκτησίας, τη σεξουαλική εγκληματικότητα -με επιθέσεις και παρενοχλήσεις-, την πορνεία και την εμπορία, όπως ανέφερε και η The Washington Post. Κατέληξε στο ότι “όλο αυτό δεν επηρεάζει μόνο την εθνική οικονομία, αλλά και την παγκόσμια”.

O Li Shuzhuo, επικεφαλής δημογράφος του Xi’an Jiaotong University ξεκαθάρισε πως “στο μέλλον θα γίνουν εκατομμύρια οι άνδρες που δεν μπορούν να παντρευτούν και αυτό θα μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο ρίσκο για την κοινωνία.

Για αυτό και μέχρι και η κυβέρνηση κάνει την προξενήτρα. Έχει ενημερώσει μάλιστα, πως στα προσεχή χρόνια θα βοηθήσει την μετανάστευση 250 εκατομμυρίων ανθρώπων από την περιφέρεια, στις πόλεις για να… βοηθήσει την κατάσταση.

^ Shan he - Imaginechina

Τον Ιούνιο του 2017, η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών, διοργάνωσε μια μαζική εκδήλωση speed dating, με περισσότερους από 2000 ελεύθερους νέους να εμφανίζονται στην Zhejiang. H 26χρονη Wang, η οποία μίλησε στους Global Times, εξήγησε πως πήρε πρόσκληση από την καθηγήτρια των αγγλικών της και δεν μπορούσε να την προσπεράσει “γιατί δεν έχω πολλές ευκαιρίες να γνωρίσω ενδιαφέροντες άνδρες -έχω πολύ “κλειστό” κύκλο. Εδώ είναι παιδιά κυρίως από κυβερνητικές οργανώσεις, εταιρίες που ανήκουν στην κυβέρνηση και κολέγια. Είναι άνδρες που ‘χουν εγγυημένες δουλειές”.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως στην Κίνα υπάρχει, από αρχαιοτάτους χρόνους, η λογική πως ένας γάμος πρέπει να αφορά γόνους οικογενειών της ίδιας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και έχει ως σκοπό την απόκτηση παιδιού. Πλέον, έχει επεκταθεί και σε ίδιο εκπαιδευτικό background. Το συγκεκριμένο event ακολούθησαν πολλά άλλα, τα οποία διοργανώθηκαν από τις περισσότερες εκ των 3.87 εκατομμυρίων τοπικών ενώσεων της Ομοσπονδίας.

Τον ίδιο μήνα, η All-China Women’s Federation, στα βορειοδυτικά του Gansu οργάνωσε ένα παρόμοιο event “για γυναίκες και άνδρες που ‘χουν ξεμείνει”. Δηλαδή, για γυναίκες που βρίσκονται στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους και δεν έχουν παντρευτεί. Αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωστές ως sheng nu (οι γυναίκες που ‘χουν ξεμείνει). Mόνο που πια υπάρχει άλλος κυρίαρχος όρος: “οι άνδρες που ‘χουν ξεμείνει”.

Η επαγγελματίας προξενήτρα

Για δεκαετίες, όλο αυτό το είχαν αναλάβει -εξολοκλήρου- προξενήτρες. Συστήθηκαν και εταιρίες, όπως η Zhenai των 50 γραφείων σε 37 πόλεις (και των 200.000.000 ευρώ για ετήσια έσοδα), που έχει ποσοστό επιτυχίας το 78%. Όπου “ποσοστό επιτυχίας”, είναι η κατηγορία στην οποία τοποθετούνται οι πελάτες που λένε “θέλω να βγαίνω μόνο με τον τάδε ή τον δείνα”. Αυτομάτως, τα προφίλ τους γίνονται ιδιωτικά. Η προξενήτρα δεν αρκείται στο να φέρει σε επαφή δυο ανθρώπους. Είναι υπεύθυνη και για τη διαχείριση των προσδοκιών, να λύνει τις μικροπαρεξηγήσεις και να είναι ο μεσάζων όταν τίθεται θέμα… ιδιαίτερης ερώτησης. Ο μισθός της είναι ο βασικός και κερδίζει ποσοστό από κάθε επιτυχημένο δεσμό.


Η εταιρία λειτουργεί και διαδικτυακά (Zhenai.com) και έχει 120 εκατομμύρια χρήστες και καθημερινή “κίνηση” που φτάνει τους 50.000. Αν είσαι γυναίκα, τα επαγγέλματα που σου βρίσκουν σύντροφο είναι αυτά της δασκάλας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της νοσηλεύτριας. Αν είσαι άνδρας, δεν πας χαμένος αν ασχολείσαι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή τα οικονομικά. Στην ιστοσελίδα υπάρχει και ειδική κατηγορία διαζευγμένων, καθώς τα διαζύγια έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Και αυτό συμβαίνει γιατί “οι γυναίκες έχουν πια μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και άρα μικρότερη διάθεση να ανεχθούν ένα σύζυγο με τον οποίον δεν είναι πια ερωτευμένες”.

Ό,τι συμβαίνει δηλαδή, οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη -ή σχεδόν οπουδήποτε. “Οι γυναίκες της περιφέρειας είναι πια περισσότερο μορφωμένες και πιο πλούσιες από ό,τι πριν μια δεκαετία”, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση των ανδρών που θέλουν να αποκατασταθούν.

Στα αξιοθέατα της Shanghai η “αγορά γάμου”

Σε κάποια μέρη της χώρας, οι γονείς ακόμα βάζουν τα βιογραφικά των ελεύθερων παιδιών τους (μετά τα 27 είναι γεροντοκόροι, γεροντοκόρες) σε δέντρα και φανοστάτες. Στο κέντρο της Shanghai, κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 12.00 έως τις 17.00, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου στη Marriage Market. Μάλιστα, θα το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα με τα highlights της Κίνας (chinahighlights.com), στο Travel Guide, στο link με τα αξιοθέατα της Shanghai.

O Sir Ian McKellen είχε αφήσει το βιογραφικό του, στην αγορά



O Sir Ian McKellen είχε αφήσει το βιογραφικό του, στην αγορά

Τι συμβαίνει όμως, στην “αγορά γάμου”. Εμφανίζονται κυρίως γονείς, παππούδες, θείοι, θείες που αναζητούν σύντροφο στα ανύπαντρα παιδιά, εγγόνια, ανίψια κλπ. Όχι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι. Και αυτό έχει να κάνει με την κοινωνική πίεση που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των “γεροντοκόρων”. Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για την πίεση και το άγχος που βιώνουν εκείνοι που δεν έχουν παντρευτεί (από συγγενείς, κοινωνία κλπ).

Για να διευκολύνουν το έργο, κρεμούν πάνω στα δέντρα τα στοιχεία των ανύπαντρων συγγενών. Δηλαδή, αναφέρουν γενέθλια, ύψος, βάρος, χόμπι, δουλειά και άλλα προσωπικά δεδομένα. Κάποιοι βάζουν και φωτογραφία. Όταν προκύπτει ενδιαφερόμενος, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Eνίοτε προκύπτουν και καβγάδες -σε διαφωνίες για τις ποιότητες των δυνητικών γαμπρών και νυφών. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και άνθρωποι που λένε τη μοίρα.

Κάπου εδώ θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε ότι από το 1950 έχει γίνει γνωστή και “η ελευθερία στον έρωτα”, δηλαδή οι ενώσεις ανθρώπων που απλά γνωρίζονται κάπου -χωρίς την όποια άλλη παρέμβαση-, ερωτεύονται και παντρεύονται. Ακόμα και σήμερα ωστόσο, είναι ελάχιστα τα μέρη που μπορεί να συμβεί αυτό. Επιπροσθέτως, έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90, το σεξ εκτός γάμου ήταν παράνομο. Από το 2008 -και την κρίση- διαπιστώθηκε και αύξηση των “γυμνών γάμων”, όπως χαρακτηρίζουν αυτούς μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν αυτοκίνητο ή σπίτι. Προφανώς και κάτι έχει αλλάξει και λέγεται “ζωή”.

Υπάρχουν βέβαια, και οι αποτυχίες

Ένας 40χρονος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε διαθέσει το ποσό του 1.000.000 ευρώ σε υπηρεσίες για να του βρουν “μια αγνή, γλυκιά και νέα σύζυγο, ηλικίας από 20 έως 28 και ύψος 1.62 έως 1.75”, μήνυσε την εταιρία στην οποία απευθύνθηκε, γιατί δεν έδωσε ό,τι είχε υποσχεθεί. Για την ακρίβεια, τη μήνυσε γιατί καμία από τις κοπέλες που του σύστησε, δεν ήταν αυτό που έψαχνε. Η εν λόγω εταιρία που είχε την έδρα της στη Shanghai, έκανε διεθνείς auditions για να του βρει γυναίκα, ενώ δημοσιεύτηκαν και σχετικές αγγελίες σε εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και στην τηλεόραση. Το δικαστήριο του επιδίκασε τα μισά χρήματα, ως αποζημίωση.

Ένας άλλος κύριος (προγραμματιστής computers) από την Guangzhou είχε αγοράσει 99 iPhones, ως μέρος της συμφωνίας που είχε κάνει με γυναίκα, ώστε να δεχθεί την πρόταση γάμου που της έκανε. Εκείνη είπε “όχι” και αυτός κατήγγειλε το γεγονός online, για να γνωρίσει την εθνική κατακραυγή. Κάπου εδώ θα ήταν χρήσιμο να πούμε πως αφότου “κλειστεί” ένας γάμος, η πεθερά ζητά από τον γαμπρό να της αγοράσει ένα σπίτι, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.

Υπάρχουν και κάποια άλλα γεγονότα που κάνουν δύσκολη τη δουλειά. Για παράδειγμα, η πίεση που υπάρχει να εμφανιστείς κάπου (για παράδειγμα, σε πάρτι για την Πρωτοχρονιά), με σύντροφο. Για αυτό και δημιουργήθηκε υπηρεσία (Hire me Plz)που σου παρέχει μια γυναίκα ή έναν άνδρα, έναντι 1.300 ευρώ την ημέρα. Επίσης συχνό είναι το φαινόμενο των ανδρών που καταφεύγουν σε ψυχολόγους ή στυλίστες (ή και τα δύο), ώστε να φτιάξουν το μέσα τους και το έξω τους και να παντρευτούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα