Thomas Cook: Η ιστορία του βοηθού κηπουρού που έγινε ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας

Thomas Cook: Η ιστορία του βοηθού κηπουρού που έγινε ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας
YouTUbe

Το πρώτο ταξίδι έγινε πριν από 178 χρόνια. Πώς ο βαπτιστής ιεαραπόστολος ένωσε χώρες, πόλεις και ανθρώπους κι έκανε τα ταξίδια προσιτά για κάθε τσέπη.

To όνομα του Thomas Cook έγινε συνώνυμο του τουρισμού με low cost πακέτα διακοπών για δεκάδες προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

O Thomas Cook γεννήθηκε σε ένα χωριό της Βρετανίας το 1808. Δέκα χρόνια αργότερα παράτησε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει ως βοηθός κηπουρού με μισθό έξι πένες την εβδομάδα. Στα 14 του εργάστηκε μαζί με τον θείο του ως κατασκευαστής γραφείων.

Το 1928 έγινε βαπτιστής ιεραπόστολος και  άρχισε να ταξιδεύει στη Βρετανία διανέμοντας φυλλάδια ενώ περιστασιακά εργαζόταν για να κερδίζει τα προς το ζην.

Το 1841 πραγματοποιήθηκε συνάντηση κατά του αλκοολισμού στο Loughborough. Ο Cook, που ήδη διοργάνωνε τέτοιου είδους συναντήσεις, κανόνισε με την εταιρία σιδηροδρόμων να μεταφερθούν 500 άνθρωποι, πληρώνοντας από ένα σελίνι.

Ακολούθησαν κι άλλες τέτοιου είδους εκδρομές κι ο Cook, μετά από συμφωνία με την εταιρία σιδηροδρόμων έπαιρνε ένα μικρό ποσοστό από τα εισιτήρια.

Στις 4 Αυγούστου 1845 διοργάνωσε κι άλλο ταξίδι από το Λέστερ στο Λίβερπουλ.

Το 1846, πήρε 350 άτομα από το Λέστερ και πραγματοποίησε περιοδεία στην Σκωτία.

Το 1851 κανόνισε 150.000 άτομα να ταξιδέψουν στη Μεγάλη Έκθεση στο Λονδίνο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, σχεδίασε την πρώτη του εκδρομή στο εξωτερικό, όταν πήρε δύο ομάδες και έκανε τον γύρο του Βελγίου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, καταλήγοντας στο Παρίσι.

YouTube

 

Οι πρώτες εγκαταστάσεις των γραφείων Thomas Cook δημιουργήθηκαν το 1865 στο Λονδίνο. Περιελάμβαναν επίσης κατάστημα με τα βασικά ταξιδιωτικά αξεσουάρ, όπως βαλίστες, οδηγούς, παπούτσια και τηλεσκόπια. Τότε ήταν που ξεκίνησε τα ταξίδια στις Ηνωμένες ΠΟλιτείες. Στη δεκαετία του 1880 η επιχείρηση ανέλαβε στρατιωτικές μεταφορές και ταχυδρομικές υπηρεσίες για την Αγγλία και την Αϊγυπτο

Το 1872 έβαλε στην επιχείρηση τον γιο του και μετανόμαστε το γραφείο σε Thomas Cook & Son.

Οι Ιταλοί έχουν έναν λόγο να τον θαυμάζουν περισσότερο καθώς ο Thomas Cook βοήθησε σημαντικά τον μαζικό τουρισμό στην Ιταλία. Με τα “κυκλικά εισιτήρια” οι εκδρομείς θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν σε όλους σχεδόν τους ιταλικούς σιδηροδρόμους. Αυτά τα εισιτήρια τους επέτρεψαν να ταξιδέψουν με τρένο για προκαθορισμένο αριθμό ημερών σε προκαθορισμένες διαδρομές.

Ο Cook επίσης σχεδίασε μια σειρά από κουπόνια που, σε συδυασμό με τα εισιτήρια, μπορούσαν να ανταλλαγούν για διαμονή και γεύματα σε καθορισμένα καταλύματα.

Το σύστημά του εξαπλώθηκε γρήγορα και έγινε αποδεκτό σε όλες τις ιταλικές πόλεις. Χάρη σε αυτό το σύστημα, οι μεσαίοι Ιταλοί είχαν την πολυτέλεια να ταξιδεύουν πιο συχνά και πολύ πιο εύκολα.

Το 1928 οι δύο εγγονοί του πούλησαν την εταιρία στην βελγική Orient Express. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά η εταιρία επέστρεψε στην Αγγλία, ως μέρος των εθνικοποιημένων Βρετανικών Σιδηροδρόμων.

Μετά τον πόλεμο και μέχρι το 1950, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί ταξίδευαν στο εξωτερικό κάθε χρόνο, κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Το 1972 η Thomas Cook & Son αγοράστηκε από μια βρετανική κοινοπραξία. Το 2007 συγχωνεύθηκε με το MyTravel Group, το 2011 κινδύνευσε με κατάρρευση αλλά σώθηκε από τις τράπεζες.

Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα