#ENDviolence: Σταματήστε την κακοποίηση των παιδιών

#ENDviolence: Σταματήστε την κακοποίηση των παιδιών
#ENDviolence: Εξώφυλλο της Unicef Unicef

Η νέα καμπάνια της Unicef μας περιγράφει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος. Η κακοποίηση των παιδιών είναι εδώ και πρέπει όλοι μας να δράσουμε. Σκεφτείτε μόνο ότι 15 εκατομμύρια κορίτσια, 15 έως 19 ετών, έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και δύο εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας μορφής βίας έως το 2030.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship), μία μέρα που καθιερώθηκε διεθνώς το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου.

Την ξεχωριστή αυτή μέρα τιμά η Unicef με την καμπάνια που φέρει τίτλο #ENDviolence, μία έκθεση που παρουσιάζει τα σημερινά στατιστικά δεδομένα διαφόρων μορφών βίας: την ενδοοικογενειακή, τη βία στο σχολείο, τους βίαιους θανάτους μεταξύ εφήβων και τη σεξουαλική κακοποίηση κατά παιδιών και εφήβων.

Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κακοποίησης σε όλα τα στάδια της παιδικής ηλικίας, μέσα σε διάφορα περιβάλλοντα και συχνά προερχόμενη από χέρια “έμπιστων” ατόμων με τα οποία αλληλεπιδρούν καθημερινά.

Το χαστούκι από έναν αναστατωμένο γονιό, το σεξουαλικό υπονοούμενο από κάποιον γείτονα ή συγγενή, ο εκφοβισμός από συμμαθητές. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε περιστατικά βίας καθημερινά και παντού, γεγονός που επηρεάζει το μέλλον τους και οι συνέπειες μπορεί να αποβούν καθοριστικές για την πορεία τους.

Βία στην πρώιμη παιδική ηλικία

Το περιβάλλον όπου μεγαλώνει ένα παιδί πρέπει να είναι ασφαλές και ευχάριστο. Ωστόσο το σπίτι είναι συνήθως το μέρος όπου το παιδί πρωτοβιώνει κακοποίηση.

Γονείς και όσοι αναλαμβάνουν την φροντίδα των παιδιών τείνουν να ασκούν βία, λόγω νεύρων, θυμού ή ακόμα και επειδή δεν γνωρίζουν άλλον τρόπο, προκειμένου να πειθαρχήσουν τα παιδιά. Όποια και αν είναι η αιτία από όπου και αν πηγάζει η βίαιη συμπεριφορά, το μόνο σίγουρο είναι ότι στιγματίζει τα παιδιά με σωματικές αλλά και βαθιές ψυχολογικές βλάβες. Ακόμη, μπορεί να επηρεάσει τη στάση των παιδιών όταν αυτά μεγαλώσουν και έτσι να διαιωνίζεται δυσάρεστες συμπεριφορές – καταστάσεις.

Μόνο το 9% των παιδιών κάτω από 5 ετών μένουν σε χώρες όπου η σωματική βία στο σπίτι διώκεται ποινικά

Χάρτης που δείχνει σε ποιες χώρες τιμωρείται η ενδοοικογενειακή άσκηση σωματικής βίας σε παιδιά Unicef

-Το 91% των παιδιών κάτω των 5 ετών μένει σε χώρες όπου η τιμωρία μέσω σωματικής βίας στο σπίτι δεν είναι απαγορευμένη

– Το 75% των παιδιών ηλικίας 2 έως και 4 ετών υποβάλλονται τακτικά σε πειθαρχία με βίαιο τρόπο από τα άτομα που είναι αρμόδια για τη φροντίδα τους

– 1,1 δισεκατομμύρια κηδεμόνες υποστηρίζουν ότι η τιμωρία μέσω σωματικής βίας είναι απαραίτητη για την πειθαρχία του παιδιού

Βία στο σχολικό περιβάλλον

Θα περιμέναμε ότι το σχολικό περιβάλλον παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά ώστε να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια για να μεγαλώσουν, να μορφωθούν, να εξελιχθούν και να πετύχουν.

Ωστόσο, για πολλούς μαθητές παγκοσμίως, η βία στο σχολείο τους εμποδίζει από το να επωφεληθούν πλήρως από τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Εκφοβισμός, σεξουαλική κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, τρομοκρατικές επιθέσεις σε σχολεία, πυροβολισμοί – υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές μορφές βίας που βιώνουν μαθητές στο σχολείο και που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο μέλλον τους.

Η βία στα σχολεία συμβάλλει στη μείωση της παρουσίας των παιδιών, στην χαμηλή επίδοση των μαθητών στα μαθήματά τους αλλά και σε υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου. Με λίγα λόγια, βλάπτει το μέλλον των μαθητών.

Περισσότεροι από 1 στους 3 μαθητές 13 έως και 15 ετών έχουν βιώσει εκφοβισμό

Χάρτης που δείχνει πόσοι έφηβοι μεταξύ 13 έως και 15 ετών έχουν υποστεί εκφοβισμό στο σχολείο Unicef

Έφηβοι και Βία

Καθώς οι νέοι μεγαλώνουν, σπαταλάνε όλο και περισσότερο χρόνο εκτός του σπιτιού τους, αλλά και σε online διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτός ο ευρύτερος κοινωνικός κόσμος μπορεί να εμπλουτίσει, αλλά και να εκθέσει τα παιδιά σε νέες μορφές βίας.

Όσο οι νέοι διανύουν τη δεύτερη δεκαετία της ζωή τους, το ποσοστό θανάτων που προέρχονται από βία υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων των εφήβων είναι αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα την περιοχή. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική για παράδειγμα, η συχνότερη αιτία θανάτου είναι η ανθρωποκτονία. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι οι συγκρούσεις και ο πόλεμος.

Οι έφηβοι που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους – από τη βίαιη στρατολόγησή τους από ένοπλες ομάδες μέχρι και τον κίνδυνο να αποτελέσουν παράπλευρες απώλειες.

Κάθε 7 λεπτά ένας έφηβος σκοτώνεται από μία πράξη βίας

Οι πέντε χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρωποκτονιών εφήβων παγκοσμίως:

Οι πέντε χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρωποκτονιών εφήβων παγκοσμίως Unicef

Σεξουαλική Βία

Παρόλο που συνήθως συνδέουμε στο μυαλό μας τη σεξουαλική παρενόχληση να προέρχεται από ανθρώπους ξένους στα θύματα, η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε σεξουαλική βία από την οικογένεια, τους φίλους και το στενό περιβάλλον.

Είτε η άμεση σωματική επαφή, είτε η έκθεση σε λεκτική σεξουαλική βία, η παιδική σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου και επηρεάζει κορίτσια και αγόρια όλων των ηλικιών.

Παρόλο που και τα αγόρια και τα κορίτσια διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική παρενόχληση, τα κορίτσια γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα κυρίως μετά την εφηβεία.

Τα περισσότερα θύματα κρατάνε το στόμα τους κλειστό και δεν το συζητούν ούτε ζητούν βοήθεια. Οι λόγοι ποικίλλουν αλλά συνήθως βασίζονται στο φόβο για αντίποινα, ντροπή ή ακόμα και έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους για βοήθεια.

9 στις 10 έφηβες κοπέλες (από 28 χώρες) που έχουν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση, δηλώνουν ότι αυτή προήλθε από άτομο κοντινό τους

Ποσοστό κοριτσιών ηλικίας από 15 έως και 19 ετών που κατήγγειλαν ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Unicef

– Περίπου 15 εκατομμύρια κορίτσια εφηβικής ηλικίας (15 έως 19 ετών) έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

– Πάνω από το 10% των γυναικών που ζουν σε χώρες της Ευρώπης καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία πριν την ηλικία των 15 ετών

– Πάνω από 1 στις 5 έφηβες στο Μπαγκλαντές και στο Καμερούν καταγγέλλουν πως έχουν εξαναγκαστεί να προβούν σε σεξουαλική πράξη

Τί να κάνεις

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας μορφής βίας έως το 2030. Διαθέτουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Ο τερματισμός της βίας κατά των παιδιών είναι δουλειά όλων μας.

Προκειμένου να σταματήσει η παιδική κακοποίηση, η UNICEF καλεί όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν δράση η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-Την υιοθέτηση εθνικών σχεδίων δράσης που θα αποσκοπούν στην παύση της βίας κατά των παιδιών

– Αλλαγή της συμπεριφοράς των ενηλίκων και αντιμετώπιση των παραγόντων που συμβάλλουν στην παιδική κακοποίηση

-Να επικεντρωθεί η πολιτική των κρατών στην ελαχιστοποίηση των βίαιων συμπεριφορών, στη μείωση των ανισοτήτων και να περιοριστεί η πρόσβαση των ανθρώπων στα όπλα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Unicef :

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα