Βρες την 80s ελληνική βιντεοταινία από ένα μόνο καρέ

Βρες την 80s ελληνική βιντεοταινία από ένα μόνο καρέ

Πόσο καλός γνώστης του cult είσαι; Αν μεγάλωσες στα 80s θα βρεις πολλά. Αν όχι, ήρθε η ώρα να πάρεις εντατικά μαθήματα ελληνικής βιντεοκασέτας (Pics+Vids)

Οι “Αναρχικές καλόγριες”, η “Βλαχοδυναστεία”, το “για μια χούφτα τούβλα”, η “γλυκιά μου Κούτση από το Χαλκούτσι”, το “Ροκάκιας την ημέρα, το βράδυ καμαριέρα”, ο “κυνηγός της χαμένης φαλάκρας” και το “Χάρισε μου το γουνάκι σου”.

Ναι, οι παραπάνω τίτλοι είναι από 80s ελληνικές βιντεοταινίες, λίγες μόνο από τις χιλιάδες που γυρίστηκαν τη συγκεκριμένη δεκαετία. Σε μόλις πέντε χρόνια, από το 1980 μέχρι το 1985, η αγορά γέμισε με περισσότερες από 1100 ελληνικές βιντεοταινίες, ενώ μόνο το 1988 λειτουργούσαν περίπου 2.500 βίντεοκλπαμ στη χώρα.

Δείτε εδώ τον πλήρη κατάλογο όλων των 80s ελληνικών βιντεοταινιών. Κάποιες από αυτές διασώζονται στο YouTube, άλλες -δυστυχώς για τους νεώτερους που δεν τις έχουν δει- δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Ταινίες όπως το “Ρόδα, τσάντα και κοπάνα” ή το  “Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ”, αποτελούν σημείο αναφοράς για τη δεκαετία της ντίσκο αλλά και του punk, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Μέσα από το VHS αναδείχθηκαν η Καίτη Φίνου, η Σοφία Αλιμπέρτη, ο Στιβ Ντούζος, η Ισμήνη Καλέση, η Λίλα Καφαντάρη, ο Σταμάτης Γαρδέλης, ο Πάνος Μιχαλόπουλος, ο “Ταμτάκος” Μιχάλης Μόσιος, και φυσικά εκτόξευσαν την καριέρα τους ο Στάθης Ψάλτης, ο Σωτήρης Μουστάκας και ο Κώστας Τσάκωνας (μεταξύ άλλων).

Εγώ δεν θέλω μεροκάματο, θέλω χιλιάρα μηχανή και θάνατο, θέλω βία και αγωνία και σε φτύνω κοινωνία

Η δεκαετία του ’80 περιελάμβανε παρωδίες ξένων επιτυχιών, κωμωδίες κοινωνικού περιεχομένου αλλά και απόπειρες για πολιτική σάτιρα. “Τα Τσακάλια”, το “Θύρα 7”, οι “Φυλακές Ανηλίκων”, προσπαθούσαν να περάσουν το δικό τους σχόλιο για το φαινόμενο της βίας και του χουλιγκανισμού.

 

Από την άλλη, ο Πάνος Μιχαλόπουλος και ο Σταμάτης Γαρδέλης απέκτησαν τον τίτλο του “γόη” της εποχής, ενώ η Ελένη Φιλίνη ήταν ο “μελαχρινός πειρασμός”, όπως την αποκαλούσαν. Τα κορίτσια που έκαψαν καρδιές ήταν επίσης η Έφη Πίκουλα, η Τέτα Ντούζου και η Βίνα Ασίκη.

Εμείς προτείνουμε τις παρακάτω:

-Ήταν Άξιος, 1982. 82’ Ετ. Παραγωγής: Ευρώπη Φιλμ / Σπέντζος Φιλμ. Σκηνοθεσία: Όμηρος Ευστρατιάδης. Σενάριο: Γιάννης Σκλάβος, Φωτογραφία: Πέτρος Καραβίδογλου. Ηθοποιοί: Κώστας Γκουσγκούνης, Λάκης Σκούταρης, Κώστας Μποζώνης, Τάσος Ψωμόπουλος, κ.α.

Σέξο-κωμωδία με τον Κώστα Γκουσγκούνη, τον ένα και μοναδικό σταρ του ελληνικού σινεμά της δεκαετίας του ’70, που η ιαχή “άξιος” συνόδευε τις επί της οθόνης ερωτικές επιδόσεις του, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ισχνή πλοκή παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός διάσημου πορνοστάρ (Κώστας Γκουσγκούνης) που ανακαλύπτει ότι δεν τα καταφέρνει πια και τόσο καλά και προσπαθεί να θεραπεύσει τη ξαφνική σεξουαλική του ανικανότητα. Για να τον βοηθήσουν οι φίλοι και θαυμαστές του οργανώνουν μια… “Επιχείρηση: Καμάκι” στον Πόρο, όπου και τους ακολουθούν κρυφά οι ανιψιές του Μπάμπη, που έχουν έρθει στην Ελλάδα.

Ο Μικρός Μεγάλος Νίντζα, 1988, 90’, Ετ. Παραγωγής: Olympic Video, Σκηνοθεσία-Σενάριο Γιώργος Σφέτας, Ηθοποιοί: Κρις Σφέτας, Φίλιππος Γκιώνης, Κώστας Μπακάλης

Το παιδί θαύμα των πολεμικών τεχνών που έλαμψε με τις χορευτικές φιγούρες του στο απόγειο της βιντεοταινίας, σε μια ταινία που προσπαθεί να συνδυάσει το καράτε με το κοινωνικό μελόδραμα, με φόντο την αθηναϊκή νύχτα, ακολουθώντας την παράδοση της ΚΛΑΚ ΦΙΜΣ και του Νίκου Ξανθόπουλου. Ο σκηνοθέτης διατηρούσε τις σχολές καράτε, “Sfetas” στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Οι Μπάτσοι Πουλάνε την Ηρωίνη νουμ. 1 , 1987, 90’, Ετ. Παραγωγής: Select Video, Σκηνοθεσία Δημήτρης Τζελάς, Σενάριο: Δημήτρης Τζελάς – Άγγελος Διαμαντής, Ηθοποιοί: Κώστας Καραγιώργης, Νίκος Καραγιώργης, Αλέκος Αλεξανδρής

Ο αρχιφύλακας Γεωργίου της δίωξης ναρκωτικών μετατίθεται στην Αθήνα, όπου ο αρχηγός μιάς σπείρας ναρκωτικών, που θέλει να τον εκδικηθεί για την εξάρθρωση του δικτύου του στον Έβρο, χρησιμοποιεί για να τον παγιδεύσει μιά 16χρονη ναρκομανή.

Ο Στραγγαλιστής Της Συγγρού, 1990, 76’ Ετ. Παραγωγής: Leon Film. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τζελάς, Ηθοποιοί: Απόστολος Σουγκλάκος, Νίκος Καραγιώργης κ.α

Ο Άγγελος, ένας φιλήσυχος κατασκευαστής κούκλων για βιτρίνες καταστημάτων, δίνει σ΄ αυτές τα χαρακτηριστικά των θυμάτων ενός δολοφόνου, που επιλέγει τα θύματα ανάμεσα στις εκδιδόμενες γυναίκες της οδού Συγγρού, τους επιτίθεται και τις στραγγαλίζει.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα cult κουίζ – σύντομο μάθημα βιντεο-ιστορίας:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα