Οι 10 μύθοι -και οι αλήθειες- για τα γενόσημα φάρμακα

Διαβάζεται σε 5'
Οι 10 μύθοι -και οι αλήθειες- για τα γενόσημα φάρμακα

Οι μύθοι γύρω από τα γενόσημα φάρμακα είναι πολλοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι προσφέρουν ισοδύναμη ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με τα πρωτότυπα, όντας παράλληλα σημαντικά οικονομικότερα.

Τα γενόσημα φάρμακα, δηλαδή τα αντίγραφα πρωτότυπα δοκιμασμένων φαρμάκων, τα οποία έχουν χάσει την πατέντα τους, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας των θεραπειών και την επίτευξη επάρκειας στον τομέα των φαρμάκων.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επενδύει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια ευρώ για την παρασκευή γενόσημων φαρμάκων.

Ποιοι είναι όμως οι πιο συχνοί μύθοι για τα γενόσημα φάρμακα;

Μύθος 1: Τα γενόσημα φάρμακα είναι κατώτερης ποιότητας από τα πρωτότυπα

Η αλήθεια: Τα γενόσημα φάρμακα περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα και υφίστανται αυστηρούς ελέγχους ποιότητας, τόσο από την εταιρεία που τα παράγει, όσο και από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους έχει αποδειχθεί ότι είναι ισοδύναμες με τα πρωτότυπα.

Μύθος 2: Τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι ασφαλή

Η αλήθεια: Το τμήμα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ παρακολουθεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από τα γενόσημα φάρμακα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ασθενών. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι λιγότερο ασφαλή από τα πρωτότυπα.

Μύθος 3: Τα γενόσημα φάρμακα δεν έχουν την ίδια δράση με τα πρωτότυπα

Η αλήθεια: Τα γενόσημα φάρμακα έχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα και προσφέρουν ισοδύναμη θεραπευτική δράση.

Μύθος 4: Τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά

Η αλήθεια: Η αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων έχει αποδειχθεί από εκτεταμένες κλινικές μελέτες, ασχέτως αν πρόκειται για την ίδια, δοκιμασμένη επί έτη δραστική ουσία που έχει και το πρωτότυπο φάρμακο. 

Μύθος 5: Τα γενόσημα φάρμακα προκαλούν περισσότερες παρενέργειες

Η αλήθεια: Η συχνότητα και η σοβαρότητα των παρενεργειών είναι ισοδύναμη μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων. Άρα, δεν προκαλούν σε καμία περίπτωση περισσότερες παρενέργειες από το πρωτότυπο φάρμακο. 

Μύθος 6: Τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για όλους τους ασθενείς

Η αλήθεια: Τα γενόσημα φάρμακα είναι κατάλληλα για τους περισσότερους ασθενείς, όπως και τα πρωτότυπα. Η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό.

Μύθος 7: Τα γενόσημα δεν είναι εξίσου ασφαλή για τις ευαίσθητες κατηγορίες ασθενών

Η αλήθεια: Τα γενόσημα φάρμακα περνούν αυστηρές δοκιμές για την ασφάλειά τους, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων κατηγοριών ασθενών, και είναι εξίσου ασφαλή με τα πρωτότυπα.

Μύθος 8: Τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι οικονομικά

Η αλήθεια: Τα γενόσημα φάρμακα είναι σημαντικά φθηνότερα από τα πρωτότυπα, προσφέροντας εξοικονόμηση στους ασθενείς και στα συστήματα υγείας.

Μύθος 9: Τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι ηθική επιλογή

Η αλήθεια: Η χρήση γενόσημων φαρμάκων ενισχύει την πρόσβαση σε θεραπεία και προάγει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά φαρμάκων.

Μύθος 10: Τα γενόσημα φάρμακα είναι πολύ φθηνότερα επειδή είναι χαμηλής ποιότητας

Η αλήθεια: Η οικονομική τους προσιτότητα οφείλεται στο γεγονός ότι η δραστική ουσία έχει ήδη περάσει από τη φάση της έρευνας και ανάπτυξης, η οποία, ως φυσικό, αυξάνει κατά πολύ το κόστος ενός νέου φαρμάκου.

Ελληνικά γενόσημα φάρμακα διεθνών προδιαγραφών

Τα γενόσημα, πέρα από τα πλεονέκτημα που έχουν έναντι των πρωτότυπων φαρμάκων, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να συμβάλουν αρκετά στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων, καθώς οι ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις για να παρασκευάζονται πολλές δραστικές ουσίες στη χώρα μας. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας DEMO

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO είναι μια από τις ηγέτιδες εταιρείες στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων, με το υπό ανέγερση παραγωγικό campus τελικών φαρμάκων και πρώτων υλών στην Τρίπολη και το νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, η φαρμακοβιομηχανία DEMO αποσκοπεί στη διασφάλιση της επάρκειας σε φάρμακα σε Ελλάδα αλλά και ΕΕ ώστε να μην παρατηρηθούν στο μέλλον ξανά ελλείψεις φαρμάκων.

Μάλιστα, το νέο παραγωγικό campus τελικών φαρμάκων και πρώτων υλών στην Τρίπολη, εκτός του ότι θα αναβαθμίσει την περιοχή της Αρκαδίας σε hub φαρμάκων ολόκληρης της Ευρώπης, θα έχει τόσο ισχυρή δυναμική παραγωγής, που αναμένεται να εξασφαλίσει την επάρκεια σε φάρμακα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Τρίπολης, Θα βρίσκονται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης, και θα μπορούν να καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν.

Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Ε&Α στην περιοχή, θα τροφοδοτεί με την ερευνητική δραστηριότητά του την παραγωγή πρώτων υλών της εταιρείας. Μάλιστα, στο κέντρο έχουν ήδη ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη 5 γενόσημων δραστικών ουσιών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Με την ανάπτυξη α’ υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας. Στόχος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, είναι να γίνει η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, και το όνομά της να γίνει συνώνυμο της εγγύησης επάρκειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα