Ρομποτική αρθροπλαστική: Ο σίγουρος τρόπος για απελευθέρωση από τον πόνο

Διαβάζεται σε 4'
Ρομποτική αρθροπλαστική: Ο σίγουρος τρόπος για απελευθέρωση από τον πόνο

Ο πολύ συχνός έως και μόνιμος πόνος στα γόνατα και το ισχίο είναι ένα συχνό πρόβλημα, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στη φθορά και βλάβη των αρθρικών χόνδρων, μια πάθηση γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα.

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ξεκινά συνήθως με συντηρητικές μεθόδους, όπως φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και ενέσεις στην άρθρωση.

Σε σοβαρότερες όμως περιπτώσεις, όπου ο πόνος, η δυσκαμψία και η δυσκολία στην βάδιση επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει λύση.

Η αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητά εμφυτεύματα, προσφέρει οριστική θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα. Τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι ανθεκτικά, με διάρκεια ζωής άνω των 20 ετών, και ελαχιστοποιούν τις φθορές.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για αρθροπλαστική, με τις πιο σύγχρονες να περιλαμβάνουν:

Συστήματα πλοήγησης: Βοηθούν τον χειρουργό στην ακριβή τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική (Mako): Ο ρομποτικός βραχίονας, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του ιατρού, εξασφαλίζει μέγιστη ακρίβεια και ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο και του παραμικρού ανθρώπινου λάθους.

Αρθροπλαστική με συστήματα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας

Στο πλαίσιο της αρθροπλαστικής με συστήματα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας, φορητά συστήματα σαρώνουν την ανατομία και τους άξονες των αρθρώσεων.

Οι πληροφορίες προβάλλονται σε ειδικά «έξυπνα» γυαλιά, βοηθώντας τον χειρουργό στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Ωστόσο, η τεχνική αυτή περιορίζεται μόνο στην αρθροπλαστική γόνατος και δεν επιτυγχάνεται συμμετρία των συνδεσμικών τάσεων.

Ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

Ρομποτικό Σύστημα με βραχίονα εκτελεί την τομή και τοποθέτηση με μέγιστη ακρίβεια.

Ως εκ τούτου, ελαχιστοποιείται το ανθρώπινο λάθος και εξασφαλίζεται βέλτιστο αποτέλεσμα.

Το μοναδικό Ρομποτικό Σύστημα που εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία, η οποία ονομάζεται «SmartRobotics», είναι το Mako της Stryker, το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα μόνο σε δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα στην Euromedica Κυανούς Σταυρός.

Πλεονεκτήματα του Mako έναντι άλλων νέων τεχνολογιών

  1. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία συνοδεύεται από μικρό χρόνο νοσηλείας των ασθενών
  2. Πραγματοποιεί μικρή τομή και επιτρέπει ταχεία επιστροφή του ασθενή σε πλήρη δραστηριότητα.
  3. Βασίζεται σε εξατομικευμένο σχεδιασμό του χειρουργείου βάσει αξονικής τομογραφίας
  4. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους και δεόντως πιστοποιημένους σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού ορθοπεδικούς χειρουργούς
  5. Είναι το μοναδικό σε σχέση με άλλα αναφερόμενα συστήματα ρομποτικής, που χρησιμοποιεί σε αληθινό χειρουργικό χρόνο το τρισδιάστατο πραγματικό ανατομικό μοντέλο του γόνατος του ασθενή βασισμένο σε προεγχειρητική αξονική τομογραφία.
  6. Παρουσιάζει συντριπτική και πολλαπλάσια ακρίβεια χρησιμοποιώντας πάνω από 90 σημεία αναφοράς της πραγματικής ανατομίας, σε σχέση με άλλα συστήματα που χρησιμοποιούν λιγότερο από 20.
  7. Είναι το μοναδικό που χρησιμοποιεί τεχνολογία αλληλεπίδρασης μέσω αφής (Haptics), με την πρωτοπορία εφαρμογής του κοπτικού εργαλείου στον ρομποτικό βραχίονα, το οποίο σταματά από μόνο του όταν τείνει να ξεφύγει ακόμη και δέκατο του χιλιοστού από την προσχεδιασμένη οστεοτομία
  8. Κατατάσσεται στην κατηγορία των SmartRobotics®, έναντι όλων των άλλων που κατηγοριοποιούνται ως παθητικά ή ημιενεργητικά
    Ρομποτική Αρθροπλαστική Mako: 18 χρόνια καινοτομίας και επιτυχιών

Από το 2006, το ρομποτικό σύστημα Mako ηγείται στον τομέα της ρομποτικά υποβοηθούμενης αρθροπλαστικής, έχοντας πραγματοποιήσει με επιτυχία πάνω από 1.000.000 επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.

Τι κάνει το ρομποτικό σύστημα Mako μοναδικό

Εξατομικευμένη προσέγγιση: Το Mako επιτρέπει στον χειρουργό να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο για κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη την μοναδική ανατομία του.

Ακρίβεια: Η ρομποτική τεχνολογία εξασφαλίζει μέγιστη ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, μειώνοντας το χειρουργικό τραύμα και τον χρόνο αποκατάστασης.

Μακροχρόνια αποτελέσματα: Η ιδανική τοποθέτηση και εξισορρόπηση των εμφυτευμάτων οδηγεί σε βελτιωμένη κινητικότητα και άριστη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Επιπλέον, κάθε ασθενής που πραγματοποιεί χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής με χρήση του συστήματος Mako, λαμβάνει πλέον μια εξατομικευμένη «Ταυτότητα Ασθενούς» (Mako Patient I.D.), η οποία είναι μοναδική για τον ίδιο και την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα