Ακρόπολη: 24ωρη απεργία των αρχαιοφυλάκων την Τρίτη

Διαβάζεται σε 2'
Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης
Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης Menelaos Myrillas / SOOC

Οι αρχαιοφύλακες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης χαρακτηρίζουν «εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες» την απόφαση διενέργειας διαγωνισμού, για την ανάθεση της έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και τον έλεγχο της εισόδου στο μνημείο.

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν την Τρίτη οι αρχαιοφύλακες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, χαρακτηρίζοντας «εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες» την απόφαση διενέργειας διαγωνισμού, για την ανάθεση της έκδοσης εισιτηρίων καθώς και τον έλεγχο της εισόδου στο μνημείο.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων προχωρά σε διαγωνισμό ανάθεσης για την έκδοση των εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως, καθώς και του ελέγχου εισόδου και ακύρωσης εισιτηρίων για την είσοδο στο Μνημείο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

«Τα παραπάνω καθήκοντα», προσθέτει η ΠΕΥΦΑ «ανήκουν μέχρι σήμερα στο φυλακτικό προσωπικό μόνιμο και ορισμένου χρόνου. Η αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια του ΥΠΠΟΑ συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να δώσουν σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου» τονίζουν οι αρχαιοφύλακες.

Συμπαράσταση στην κινητοποίηση της ΠΕΥΦΑ αποφάσισε το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, ενώ στάση εργασίας για τις υπηρεσίες της Αττικής από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12.00 προκήρυξε για την Τρίτη ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Ο σύλλογος καλεί τα μέλη του «να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και στη συγκέντρωση στην Ακρόπολη το πρωί της Τρίτης 19/12/2023 στις 8 π.μ.». Στην ανακοίνωσή του, κοινοποιεί επίσης επιστολή που συνυπογράφουν 73 «εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της έκδοσης εισιτηρίων και του ελέγχου της ροής των επισκεπτών».

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πρόθεση του ΟΔΑΠ να ιδιωτικοποιήσει την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων της Ακρόπολης, του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας».

Οπως επισημαίνει, «ο διεθνής διαγωνισμός με αντικείμενο “Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών”, είναι μια πρωτοφανής και ανήκουστη ενέργεια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα