Γαλάζια Πατρίδα: Σενάριο απόβασης σε ελληνικό νησί από Τούρκους

Γαλάζια Πατρίδα: Σενάριο απόβασης σε ελληνικό νησί από Τούρκους
Στιγμιότυπο από τουρκική στρατιωτική άσκηση AP

Απόβαση σε νησί «ελληνικό» έκαναν οι ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας, στα πλαίσια της πολεμικής άσκησης και υπό το βλέμμα του Χουλουσί Ακάρ.

Σενάριο απόβασης σε νησί εφαρμόστηκε κατά τις σημερινές ασκήσεις της Ναυτικής Άσκησης της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, από το σκάφος έγκαιρης προειδοποίησης.

Πρόκειται για σενάριο που προέβλεπε την απόβαση των ειδικών δυνάμεων SAT και SAS στο νησί «Hekimli με στόχο να εξουδετερώσουν τις νάρκες και να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς».

Στόχος της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, είναι να ανοίξει ο δρόμος της απόβασης των τεθωρακισμένων οχημάτων και των αρμάτων μάχης.

Ο απόστρατος ναύαρχος Τσεμ Γκουρντενίζ, που θεωρείται πως είναι ο άνθρωπος που «βάπτισε» την άσκηση, τόνισε μιλώντας στη Hurriyet πως «η Γαλάζια Πατρίδα έχει γίνει το ναυτικό δόγμα της Τουρκίας, και δείχνει ότι η Τουρκία γίνεται ναυτική δύναμη. Κανονικά, οι Έλληνες πίστευαν ότι οι Τούρκοι είναι άνθρωποι της γης και ότι η θάλασσα ανήκε σε αυτούς. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι Τούρκοι λένε, ’είμαστε τώρα στη θάλασσα και έχουμε ένα ισχυρό ναυτικό’».

Όπως εξήγησε ο απόστρατος, η Τουρκία ήταν ήδη ναυτική δύναμη, τώρα όμως κατασκευάζει τα δικά της πολεμικά πλοία. «Έχουμε τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία ικανοποιώντας τις περισσότερες αμυντικές μας ανάγκες», προσθέτει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα