"Η Τουρκία ήταν καλή συνεργάτης στο F-35" - Δήλωση αποχαιρετισμού από την Αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας

Άσκηση "Ηνίοχος 2019" στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας - Αεροσκάφος F35
Άσκηση "Ηνίοχος 2019" στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας - Αεροσκάφος F35 EUROKINISSI

"Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να πάρει τα F-35" ξεκαθαρίζει ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης την ώρα που η Έλεν Λορντ από το Πεντάγωνο τόνιζε για ακόμη μια φορά πως F-35 και ρωσικοί S-400 δεν μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο οπλοστάσιο.

“Η Τουρκία ήταν πολύ καλός συνεργάτης στο πρόγραμμα F-35”, δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λορντ σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο! Είναι ήδη παρελθόν η “σχέση” Τουρκίας-F-35;

Όπως γράφει τo Militaire.gr η Λορντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “συνεχίζουν να μιλούν με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι F-35 και S-400 δεν μπορούν να συμβιβαστούν”. Πρόσθεσε ακόμη ότι “οι υπόλοιπες χώρες-συνεργάτες στο πρόγραμμα F-35 υποστηρίζουν τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία”.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ εδώ και καιρό έχουν δουλέψει για να βρουν εναλλακτικές λύσεις στον εφοδιασμό των F-35 και στα επίπεδα που εμπλέκεται η Τουρκία”! Σ΄ αυτό το σημείο ανέφερε ότι “η Τουρκία ήταν πολύ καλός συνεργάτης”!

ADVERTISING

Η Λορντ είπε ότι η αποχώρηση της Τουρκίας θα προκαλέσει πιθανόν “επιβράδυνση ορισμένων παραδόσεων τα επόμενα δύο χρόνια και ίσως θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στο κόστος, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε και τα δύο αυτά προβλήματα”.

Η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα κάνει πίσω στη συμφωνία για τους S-400.Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτάν διέψευσε το δημοσίευμα.

Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να πάρει τα F-35

Ως ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αλλά και των συμμάχων της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που βάζει τέλος στην παροχή οποιασδήποτε οικονομικής διευκόλυνσης για τη μεταφορά ή την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις διεθνείς δραστηριότητες ενέκρινε την Παρασκευή το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει το απόλυτο πάγωμα όλων των οικονομικών διευκολύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα των F-35 έως ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα ολοκληρώσει τόσο την αγορά όσο και την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του, ο κ. Σαρμπάνης επισημαίνει ότι η Τουρκία ενεργεί ανταγωνιστικά εναντίον φιλικών χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος την ίδια ώρα που προσεγγίζει όλο και περισσότερο «εχθρικούς παράγοντες» όπως η Ρωσία. Όπως εκτίμησε, η συγκεκριμένη στάση λειτουργεί εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στην περιοχή.

«Η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει να διολισθαίνει σε μια καταπιεστική απολυταρχία, προβαίνοντας σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και προσεγγίζοντας περισσότερο εχθρικούς παράγοντες όπως η Ρωσία – εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στο εξωτερικό. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να λάβει το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Επικροτώ την υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων του Κοινοβουλίου για τη λήψη αυτού του σημαντικού βήματος για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας, καθώς και για την ασφάλεια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανού βουλευτή.

Πηγή: 

Militaire

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντικατάσταση της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 σκέφτονται οι ΗΠΑ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για "πάγωμα" των οικονομικών διευκολύνσεων στην Τουρκία για τα F-35

SHARE:

24Media Network