Καμμένος - Μάτις: Ο ρόλος της Καρπάθου και ο εναέριος χώρος που θέλουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα

Πάνος Καμμένος - Τζιμ Μάτις
Πάνος Καμμένος - Τζιμ Μάτις AP

Ποιοι παράγοντες δικαιολογούν την επιλογή της Καρπάθου για ενδεχόμενη δημιουργία αμερικανικής βάσης επιπέδου Σούδας στο Αιγαίο, πρόταση που είχε κάνει ήδη από το 2015 ο Πάνος Καμμένος. Η ερμηνεία των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Άμυνας και του Αμερικανού ομολόγου του, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Πεντάγωνο.

Θα γραφτούν και θα ακουστούν πάρα πολλά για την συνάντηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέϊμς Μάτις στο Πεντάγωνο. Ειδικά για το θέμα το ενδεχόμενο να αποκτήσουν οι Αμερικανοί δεύτερη βάση επιπέδου Σούδας στο Αιγαίο.

Ως γνωστόν από το 2015 ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει προτείνει να κατασκευαστεί βάση στην Κάρπαθο. Όπως γράφει το Militaire.gr η επιλογή δεν έγινε τυχαία από την ελληνική πλευρά: η Κάρπαθος είναι στα Δωδεκάνησα που οι Τούρκοι επιμένουν να τα θεωρούν αποστρατικοποιημένη ζώνη!

Ο Πάνος Καμμένος στο State Deprtment
Ο Πάνος Καμμένος στο State Deprtment AP

Συνεπώς η παρουσία Αμερικανικών στρατευμάτων στο νησί θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα και μια απόρριψη των τουρκικών παραλογισμών. Πότε οι ΗΠΑ έχουν πάρει τόσο σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων; Ποτέ είναι η απάντηση και θα αποφύγουν να το κάνουν όσο η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ και στο δυτικό άρμα...

Όσο εξακολουθεί να "ανήκει εις τη Δύση", έστω και ως το "κακό παιδί" της, δεν νομίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν κάτι που θα καταρρίπτει με τρόπο εκκωφαντικό τις τουρκικές θέσεις.

Συνάντηση Καμμένου - Μάτις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συνάντηση Καμμένου - Μάτις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ AP

Για να καταλάβουμε τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί είναι καλό να θυμηθούμε τι έχει δηλώσει ο Αρχηγός των Αμερικανικών ΕΔ Στρατηγός Ντάντφορντ, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, τον Σεπτέμβριο:

1. Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν προς το παρόν "μια μεγάλη και μόνιμη βάση στην Ελλάδα". Ήδη οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει που θα ενισχύσουν την παρουσία τους σε ελληνικό έδαφος. Αυτό έχει ήδη γίνει στη Λάρισα, απ΄ όπου τα αμερικανικά UAV Reaper, επιχειρούν κάθε μέρα και σύντομα έρχονται και ιπτάμενα τάνκερ.

2. Οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο για τη μεταφορά δυνάμεών τους.

3. Έχουν εκφράσει τη πρόθεση για μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-22 σε αεροπορικές βάσεις της Ελλάδας.

Υπάρχει και κάτι ακόμη που οι ΗΠΑ θεωρούν πάρα πολύ σημαντικό ως διευκόλυνση και πιστεύουν ότι το ΄χουν βρει στην Ελλάδα.

Ο Ντάντφορντ το ΄χε πει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα: «... η Ελλάδα είναι επίσης ανοιχτή στην επέκταση των ευκαιριών εκπαίδευσης για τις δυνάμεις μας που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις μονάδες του αμερικανικού στρατού,για να κάνουν εκπαίδευση με ελικόπτερα “.

Επί της ουσίας μίλησε για εναέρια πεδία ασκήσεων που όπως λένε οι πληροφορίες του Militaire.gr δεν αφορούν μόνο ελικόπτερα, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη.

Το πεδίο ασκήσεων που τους κάνει, έχει βρεθεί και στο παρελθόν ένα μέρος αυτής της περιοχής είχε χρησιμοποιηθεί και από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί δεν θα φέρει μόνο πολλά αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη σε ελληνικά αεροδρόμια.

Οι Αμερικανοί , αν υπάρξει συμφωνία , θα επενδύσουν στο έδαφος σε τεχνολογική υποδομή που έχει να κάνει με την εκπαίδευση των πιλότων τους κι αυτό όπως και να το κάνουμε θα τους δεσμεύει για παραμονή στην Ελλάδα ,ακόμη κι όταν οι σχέσει με την Τουρκία κάποια στιγμή εξομαλυνθούν.

Διαβάστε περισσότερα στο Miliraire.gr:

Βίντεο από Συρία! Αξιωματικός πετά χειροβομβίδα σε στρατιώτες του και … “τρέχτε ποδαράκια μου”

Ο Τσε Γκεβάρα μιλά για την Κύπρο! Ένα βίντεο με αφορμή την επέτειο εκτέλεσής του

Το εντυπωσιακό και “φρέσκο” βίντεο των Γαλλικών Rafale

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καμμένος, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνάντηση Καμμένου - Μάτις στο Πεντάγωνο: Η αμερικανική "ασπίδα", οι διευκολύνσεις και τα ανταλλάγματα

Τζέιμς Μάτις: Σταθερός και εξαιρετικός σύμμαχός μας η Ελλάδα

Υφυπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Χτίζουμε πάνω σε κοινούς στόχους με την Ελλάδα

SHARE: