Μητσοτάκης για Τουρκία: “Δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις”

Διαβάζεται σε 4'
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό
ΙΝΤΙΜΕ

“Οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παράδοση των τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στην ειδική εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό.

«Τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μία εποχή, σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας.

Και παρά την ηρεμία που ευτυχώς επικρατεί τώρα στο Αιγαίο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα εξοπλιστικά βήματα, λέγοντας ότι το Ναυτικό μετά από τα ελικόπτερα Romeo, περιμένει τις τρεις φρεγάτες Belharra και μετά από αρκετά χρόνια, τις τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας. Επίσης είπε ότι και η Αεροπορία έχει ήδη υποδεχθεί σχεδόν όλα τα 24 μαχητικά Rafale, ενώ προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 Viper και επίκειται η απόκτηση των F-35.

Παράλληλα εξήρε τον σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας που στρέφεται συνολικά προς την αμυντική τεχνολογία και προς την καινοτομία, προσθέτοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση ενός διακλαδικού οργάνου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ενός Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Επίσης σημείωσε ότι αξιοποιείται και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία με αιχμή την ΕΑΒ, η οποία αναδιοργανώνεται πλήρως, φυσικά και τα ναυπηγεία.

Τέλος ο πρωθυπουργός εξήρε το φρόνημα και την αυταπάρνηση των στελεχών των ΕΔ και αναφέρθηκε στα αποκτηθέντα ελικόπτερα λέγοντας ότι ενισχύουν την αξία τους “σε μια εποχή σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας”.

Το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός έχει πολλαπλούς αποδέκτες: Στο εξωτερικό, πως η Αθήνα θα συνεχίσει να εξοπλίζεται, επιθυμώντας τον διάλογο με την Τουρκία αλλά προετοιμασμένη και για τη σύγκρουση. Στο εσωτερικό, πως η Νέα Δημοκρατία είναι μια πραγματικά πατριωτική δύναμη…

 

«Παραλαμβάνουμε σήμερα, στην τελετή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα, τα νέα ελικόπτερα MH-60 ROMEO. Η Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή!» αναφέρει στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Τα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk είναι τα πιο σύγχρονα και ισχυρά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που έχει το ΝΑΤΟ, ενώ η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 έχει εντυπωσιάσει με το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του.

Το MH-60R μπορεί να φέρει δύο πυραύλους τύπου NSM – “Naval Strike Missiles”, αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace, ενός αντιπλοϊκού βλήματος ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να καταστρέψει εχθρικά πλοία σε αποστάσεις μέχρι 100 ναυτικά μίλια.

Το αεροσκάφος MH-60R είναι κατασκευασμένο πάνω σε τέσσερις δεκαετίες μάθησης και γνώσης SEAHAWK.

  • Οι προηγμένοι ψηφιακοί αισθητήρες περιλαμβάνουν το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, το ηλεκτρονικό σύστημα μέτρων υποστήριξης, την ηλεκτρο-οπτική/υπέρυθρη κάμερα, τους συνδέσμους δεδομένων, τα συστήματα επιβίωσης αεροσκαφών, το σόναρ βύθισης και τους ηχοσημαδούρες.
  • Το πλήρως ενσωματωμένο σύστημα αποστολής επεξεργάζεται δεδομένα αισθητήρων για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης της επιφάνειας του ωκεανού και του υποθαλάσσιου τομέα.
  • Με γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, το πλήρωμα μπορεί να παρακολουθεί, να στοχεύει και να χτυπά πλοία ή υποβρύχια αποτελεσματικά και αποδοτικά.
  • Τα όπλα περιλαμβάνουν τορπίλες, πυραύλους και ρουκέτες αέρος-εδάφους και όπλα που εξυπηρετούν το πλήρωμα.

INTIME

INTIME

INTIME

Παράδοση των τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk στο Πολεμικό Ναυτικό
INTIME

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα