Παναγιωτόπουλος: Αργή και διστακτική η αντίδραση της Ευρώπης για την κυπριακή ΑΟΖ

Παναγιωτόπουλος: Αργή και διστακτική η αντίδραση της Ευρώπης για την κυπριακή ΑΟΖ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Eurokinissi

Τι ειπε ο υπουργός Άμυνας για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τις ευρωπαικές αντιδράσεις αλλά και για την αναβάθμιση των F16.

«Φαίνεται ότι κάτι γίνεται από τη διεθνή κοινότητα» σε σχέση με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την επιχείρησή της στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Η Ευρώπη αποφασίζει μέτρα για τη συμπεριφορά του Ερντογάν. Το εμπάργκο όπλων βέβαια δεν θα σταματήσει την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, αλλά θα τους κάνει να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους έχει συνέπειες. Στη συνέχεια θα φανεί αν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι κυρώσεις. Σε συνδυασμό με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι κάτι γίνεται από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι είναι παράνομη η κίνηση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο, πλέον υπάρχει αντίδραση, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «η αντίδραση της Ευρώπης δεν είναι αυτό που περιμέναμε, είναι αργή και διστακτική». «Υπήρξαν απειλές εκ μέρους της Ευρώπης, αλλά η απόφαση της δεν έγινε πράξη. Τώρα όμως, κάτι γίνεται. Η Τουρκία λειτουργεί με γνώμονα του στρατιωτικού ισχυρού. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Θεωρώ ότι η Τουρκία θα σταματήσει κάπου, αν η Ευρώπη δεν γυρίσει την πλάτη της και ασχοληθεί με το θέμα» επισήμανε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ αν εμπλακεί η Συρία σε πόλεμο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προειδοποίησε ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή» και προσέθεσε: «Ίσως οι Τούρκοι προσπαθήσουν να αναπτύξουν την ελεύθερη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία. Δεν νομίζω να επιχειρήσουν επίθεση στις μεγάλες πόλεις της Συρίας, διότι θα υπάρξουν τουρκικές απώλειες».

Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι θα πάει τις επόμενες μέρες στη Βουλή το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Viper, «που θα γίνει στις εγκαταστάσεις των ΕΑΒ και αποτελεί ευκαιρία για την ΕΑΒ να πατήσει στα πόδια της.

Ανακοίνωσε δε ότι η Ελλάδα θα μπει στη διαδικασία να αποκτήσει αεροσκάφος 5ης γενιάς. «Είναι ευνοϊκή συγκυρία ο αποκλεισμός της Τουρκίας επειδή αγόρασε πυραύλους από τη Ρωσία. Απομένουν, όμως, αρκετά βήματα για την απόκτησή τους από την Ελλάδα», διευκρίνισε και σημείωσε: «Μπορεί η Ελλάδα να πάρει τη θέση της Τουρκίας. Είναι ένα ενδεχόμενο που συζητείται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα