Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Ρυθμίσεις για αναβολές και μειωμένο ωράριο εργασίας για στρατιωτικούς

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Ρυθμίσεις για αναβολές και μειωμένο ωράριο εργασίας για στρατιωτικούς
Στρατιωτικοί στο στρατόπεδο λοχαγού Ιωάννη Ράπτη στο Πολυδένδρι Αττικής Eurokinissi

Αναλυτικά τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη από τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον ΑΝΥΘΕΑ Παναγιώτη Ρήγα.

Την Τρίτη ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο ΑΝΥΘΕΑ Παναγιώτης Ρήγας θα παρουσιάσουν στους δημοσιογράφους νομοσχέδιο που έχει να κάνει με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτό που στο παρά 5’ δεν έχει επιτευχθεί λόγω αντιρρήσεων από το υπουργείο Οικονομικών είναι μια σημαντική αύξηση στο μισθό των στρατευσίμων που σήμερα είναι μόλις …8,70 ευρώ! Το θέμα όμως παραμένει υπό συζήτηση.

Σύμφωνα με το Militaire.gr υπάρχουν ρυθμίσεις για τη θητεία, για κάποιους που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις αλλά και στις αναβολές στράτευσης. Μεταξύ των ρυθμίσεων αξιοσημείωτη είναι η ρύθμιση που δίνει  το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης και πλήρους νοσοκομειακής περίθαλψης στα νοσοκομεία των ΕΔ για όσους υπηρέτησαν στην Κύπρο κατά τις περιόδους, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως πολεμικές για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μερικές από τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί:

* Όλοι οι αδελφοί από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια μεταφέρονται σε εννεάμηνη μειωμένη θητεία για το ΠΝ και ΠΑ και οκτάμηνη για το ΣΞ. Για τις οικογένειες  με πέντε και πλέον αδέλφια, η στρατιωτική θητεία για όλους τους αδελφούς είναι εξάμηνη για όλους τους Κλάδους των ΕΔ.

* Προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων στρατευσίμων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, εφόσον θα καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκ 2020. Με την παρούσα διάταξη επιτυγχάνεται κυρίως η μείωση του αριθμού των ανυποτάκτων οι οποίοι αποκτούν ένα σοβαρό κίνητρο για να καταταγούν στο παραπάνω χρονικό διάστημα αλλά και η οικονομική ελάφρυνση όσων, για διαφόρους λόγους, δεν κατέστη εφικτό να καταταγούν στον προβλεπόμενο χρόνο αλλά πλέον μπορούν. Είναι πολύ σημαντική διάταξη, δεδομένου ότι πολλοί νέοι άνθρωποι αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν στο εξωτερικό και να εργαστούν. Το χρηματικό πόσο που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν για τους ίδιους και την οικογένειά τους δεν θα χρειαστεί να δαπανηθεί για την αποπληρωμή του ομολογουμένως μεγάλου διοικητικού προστίμου των 6000 ευρώ. Και φυσικά, δίνουμε ακόμη ένα κίνητρο αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα μας και να εργαστούν πλέον στον τόπο τους.     

* Το νομοσχέδιο προβλέπει μειωμένο ωράριο εργασίας και στα στελέχη που έχουν ή επιμελούνται τέκνο ή άτομο με αναπηρία 50% που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία των πολυτέκνων, τριτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, όπως και  των γονέων με τέκνο με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, όσον αφορά τις μεταθέσεις του μονίμου προσωπικού, πάντοτε όμως με γνώμονα τα υπηρεσιακά κριτήρια και τον προγραμματισμό των μεταθέσεων από τα Γενικά Επιτελεία για να μην γίνεται κατάχρηση σε βάρος των υπολοίπων στελεχών.

* Επιπλέον, μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής τους θητείας, από το 35ο στο 33ο έτος και τροποποιείται σημαντικά η σύνθεση της ειδικής επιτροπής των αντιρρησιών συνείδησης, με αύξηση συμμετοχής των καθηγητών ΑΕΙ από 2 σε 3 και αντίστοιχη μείωση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από 2 σε 1,  προς περαιτέρω συμμόρφωση της Χώρας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

* Επεκτείνεται και στους Ανθυπασπιστές των Ενόπλων Δυνάμεων η χορήγηση της προβλεπόμενης ειδικής άδειας των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκτός από τους Υπαξιωματικούς και τους οπλίτες. Επιπρόσθετα, θεσμοθετείται η κατ΄ εξαίρεση μετάθεσή τους στον τόπο όπου εκλέγονται, για όσο διαρκεί η θητεία τους.

* Σε ό,τι αφορά τις αναβολές κατάταξης, προβλέπεται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο η χορήγηση της αναβολή για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, με μόνο κριτήριο το διορισμό ή την εγγραφή του ενδιαφερομένου στο αρμόδιο νοσηλευτικό ίδρυμα, χωρίς περαιτέρω να εξετάζεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης της ειδικότητας μέχρι το 33ο έτος της ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση αυτή αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα χορήγησης της αναβολής για κτήση της ιατρικής ειδικότητας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μεσολαβούσε μεγάλο χρονικό διάστημα για την έναρξη της ειδικότητας και οι πτυχιούχοι γιατροί δεν κατόρθωναν να πάρουν αναβολή ούτε για την εκπλήρωση ενός μέρους της ειδικότητας, καθώς καταλαμβάνονταν από το ηλικιακό όριο.    

* Αυξάνεται η διάρκεια της αναβολής για κοινωνικούς λόγους, ώστε όσα άτομα δεν μπορούν να καταταγούν για λόγους που αφορούν κάποιο οικογενειακό πρόβλημα ή προσωπικό θέμα, να υποχρεούνται για κατάταξη ακόμη και με τη μεθεπόμενη Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) αντί της επόμενης που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση οι λόγοι που επιτάσσουν την αναβολή αξιολογούνται από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία και δεν γίνεται αλόγιστη χρήση.

* Προβλέπεται η παράταση θητείας των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για μία επιπλέον τριετία (3+3 χρόνια). Ο θεσμός των ΟΒΑ έχει χαρακτηρισθεί από επιτυχία καθώς και υποστελεχωμένες μονάδες μπορεί να επανδρώσει αλλά και δίνει τη δυνατότητα σε οπλίτες και εφέδρους να  παράσχουν μισθωτή εργασία για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα που πλέον φτάνει τα έξι χρόνια.

* Προβλέπεται ότι αξιωματικοί με σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν αποστρατεύονται πλέον αυτεπάγγελτα, με απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής αλλά έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν και το εγκρίνει το οικείο ανώτατο κατά Κλάδο συμβούλιο, να παραμείνουν στην ενέργεια και να ενταχθούν σε μία από τις καταστάσεις της υπηρεσίας γραφείου, ελαφράς υπηρεσίας, υπηρεσίας ξηράς και υπηρεσίας εδάφους. Παρέχεται δηλαδή το δικαίωμα σε όσους αξιωματικούς η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που μπορούν ακόμη να προσφέρουν στη στρατιωτική υπηρεσία, να παραμείνουν και να μην μειώνεται ο αριθμός των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

* Επιπλέον, προσμετράται και στους Ανθυπασπιστές – Υπαξιωματικούς, όπως και στους Αξιωματικούς, ως χρόνος παραμονής στον βαθμό, ο συνολικός χρόνος νοσηλείας ή αναρρωτικής άδειας, λόγω ανυπαίτιου τραυματισμού σε επιχείρηση ή διατεταγμένη υπηρεσία και εξαιτίας αυτής, σε ειρήνη ή πόλεμο, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος στο οποίο διετέλεσε το στέλεχος στις πιο πάνω καταστάσεις.

* Εξασφαλίζεται το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης και πλήρους νοσοκομειακής περίθαλψης στα νοσοκομεία των ΕΔ για όσους υπηρέτησαν στην Κύπρο κατά τις περιόδους, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως πολεμικές για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

* Θεσπίζεται η καθολική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη των δικαιούχων περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών α΄ βαθμού, ήτοι γονέων, τέκνων και συζύγων ή συμβίων, των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι ανασφάλιστοι ή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 33 του ν.4368/2016 (Α΄ 21).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Ερντογάν ο επικίνδυνος! Δείχνει σε προεκλογική συγκέντρωση το βίντεο του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία
Τζαμί η Αγία Σοφία με όπλο τον ακροδεξιό φονιά Τάραντ! Μεθοδευμένη τουρκική προπαγάνδα
Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει: “Πετάμε νόμιμα στο Αιγαίο”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα