Θα συνεχίσει να "γαβγίζει" ο Ερντογάν, θα "δαγκώσει" ή έχει πετύχει αυτό που θέλει σε Αιγαίο και Κύπρο;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βουλή
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βουλή AP

Μήπως η λεγόμενη "φινλανδοποίηση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει ήδη προχωρήσει πολύ; Θέμα σοβαρού προβληματισμού πόσο και πως τα "θέλω" του καθεστώτος Ερντογάν επιβάλλονται.

Η ρητορική της Άγκυρας γίνεται όσο περνά ο καιρός όλο και πιο έντονη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και το ερώτημα που προκύπτει είναι λογικό: θα συνεχίσει απλά να “γαβγίζει” το καθεστώς Ερντογάν ή είναι έτοιμο να “μας δαγκώσει”;

Όπως γράφει το Militaire.gr το ερώτημα για πολλούς  δεν είναι αν, αλλά πότε θα γίνει το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, στηρίζουν τη βεβαιότητά τους στο γεγονός ότι “η Τουρκία όταν μιλά δημόσια, πράττει αυτά που λέει”. Υπενθυμίζουν ως τελευταίο παράδειγμα τα Ίμια, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα και τότε κλιμάκωνε τη ρητορική της και προχώρησε στην επιθετική της ενέργεια … Διαφορετικές οι συνθήκες και πολλά τα δικά μας λάθη τότε. Ελπίζουμε βεβαίως ότι δεν θα επαναληφθούν.

Τότε ήταν η Τουρκία της Τσιλέρ και τώρα η Τουρκία του Ερντογάν ο οποίος λέμε ότι δεν έχει κάνει “τα δικά του Ίμια”. Είναι όμως έτσι; Μήπως το καθεστώς Ερντογάν έχει πετύχει ήδη αυτό που επεδίωκε; Μήπως η λεγόμενη “φινλανδοποίησή μας” έχει ήδη προχωρήσει πολύ; Μήπως για ότι θέλουμε να κάνουμε πρέπει να “ζυγίζουμε” την αντίδραση της Τουρκίας; Ακόμη και για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο;

Κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει ότι ένα θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο ή Κύπρο αποκλείεται. Πως να υποστηρίξει οποιοσδήποτε κάτι τέτοιο, όταν η Τουρκία είναι έτοιμη να πάει και να “τρυπήσει” σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ; Όταν θα γίνει κάτι τέτοιο καμία μεγάλη εταιρεία που δεν έχει συμφέροντα δεν πρόκειται να σπεύσει να διώξει το τουρκικό γεωτρύπανο, ας είμαστε βέβαιοι γι΄ αυτό. Όμως ακόμη κι αν αυτό δεν γίνει είναι πλέον θέμα σοβαρού προβληματισμού πόσο και πως τα “θέλω” του καθεστώτος Ερντογάν επιβάλλονται.

Ο διευθυντής Ερευνών του ΙΔΙΣ Κωνσταντίνος Φίλης, μέσα σε λίγα λεπτά περιγράφει με ρεαλισμό τι ακριβώς έχουν πετύχει οι Τούρκοι. Το απόσπασμα από τη συνέντευξη στo Militaire.gr:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Απολογισμό έργου κάνουν οι Αρχηγοί που περιμένουν "κρίσεις ανά πάσα στιγμή"
Τουρκία: Συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική εργασία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ: Η επέτειος που θα ΄πρεπε να μας διδάσκει
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν, Κύπρος
SHARE:

24Media Network