Το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Άμυνας: Ποιοι οι δύο πρώτοι σταθμοί

Το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Άμυνας: Ποιοι οι δύο πρώτοι σταθμοί
Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης Eurokinissi

Ποιες είναι οι δύο χώρες που θα επισκεφτεί ο Βαγγέλης Αποστολάκης μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Το πρώτο ταξίδι του νέου ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη δεν είναι έκπληξη. Ο κ. Αποστολάκης θα επισκεφθεί την Κύπρο. Ωστόσο το επόμενο που πιθανόν θα κάνει θα ΄χει σίγουρα ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Militaire.gr , αν η συμφωνία περάσει την Πέμπτη, ο νέος ΥΕΘΑ θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα λέγεται πλέον το γειτονικό κράτος. Η επιλογή δεν είναι μόνο του ΥΕΘΑ, αλλά αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή αφού έχει γίνει κατανοητό ότι ακόμη κι αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει δεν σημαίνει ότι όλα θ΄ αλλάξουν “δια μαγείας”. Ωστόσο η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ,αλλάζει δεδομένα και η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επίπεδο συνεργασίας και διείσδυσης στα Σκόπια. Οι τομείς της οικονομίας και της άμυνας θα ΄ναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της προσπάθειας.

Αν τελικά η συμφωνία των Πρεσπών περάσει ο ΥΕΘΑ θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα με στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην οργάνωση, εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της. Οι ΕΔ των Σκοπίων, μικρές σε αριθμό και δυνατότητες, έχουν λάβει κατά καιρούς ενισχύσεις, κυρίως από την Τουρκία. Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσει νέες ανάγκες στην οργάνωση και στον εξοπλισμό τους. Και τα δύο ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την εκπαίδευση του προσωπικού τους και το δεύτερο αφορά την ελληνική αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι γείτονες θα εξοπλιστούν κυρίως με μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα,σίγουρα δυτικής προέλευσης. Πολλά απ΄ αυτά θα χρειαστούν “συμμάζεμα”, εκσυγχρονισμούς και αναβαθμίσεις. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν όλες τις δυνατότητες να αναλάβουν αυτές τις δουλειές. Όλα αυτά όμως περνούν μέσα από την πολιτική και τις ανάλογες συμφωνίες.

Για όσους σπεύσουν να διαμαρτυρηθούν για την ελληνική εμπλοκή στην οργάνωση, εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ΕΔ των Σκοπίων, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών περάσει, δεν νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αποδοτικότερη διείσδυση της Ελλάδας στη γείτονα χώρα. Στην οποία η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει δουλειά.

Την άνοιξη του 2018 το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ,το κόμμα του Ερντογάν, εγκαινίασε τα νέα γραφεία του στα Σκόπια.

Έτσι, η επίσκεψη Αποστολάκη κρίνεται μάλλον απαραίτητη για να ξεκινήσει μια προσπάθεια να αλλάξουν όλα αυτά.

Διαβάστε ακόμη στο Militaire

Κρίσεις Αρχηγών: Μέχρι το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ-Ποια είναι τα ονόματα που ακούγονται για τις θέσεις Αρχηγών

“Επιχείρηση συναίνεση” στο ΥΠΕΘΑ- Επικοινωνίες του Β.Αποστολάκη με στελέχη της αντιπολίτευσης

Με το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος P2002JF πέταξε ο Αρχηγός ΓΕΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα