Το τουρκικό γεωτρύπανο φτάνει στην Κύπρο: Οι προβληματισμοί και οι κινήσεις Αθήνας-Λευκωσίας

Το τουρκικό γεωτρύπανο φτάνει στην Κύπρο: Οι προβληματισμοί και οι κινήσεις Αθήνας-Λευκωσίας

Το γεγονός ότι το πράσινο φως για την αποστολή του γεωτρύπανου, ελήφθη μετά από την τηλεφωνική επαφή Τραμπ-Ερντογάν, δεν μπορεί να' ναι απλή σύμπτωση.

Το τουρκικό γεωτρύπανο πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ με χαμηλή ταχύτητα. Τόση όσο χρειάζεται ο Ερντογάν για να το χρησιμοποιήσει ως ένα ακόμη διαπραγματευτικό του χαρτί στα παζάρια που κάνει με τις ΗΠΑ.

Το ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία γεωτρύπανο στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ ήταν περίπου αναμενόμενο και είχαν προειδοποιήσει γι΄ αυτό πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές. Ασφαλώς και ήταν αναμενόμενο και για το ΥΠΕΘΑ. Το ερώτημα ήταν πότε θα έπαιρνε την απόφαση ο Ερντογάν.

Το γεγονός ότι το πράσινο φως για την αποστολή του γεωτρύπανου, ελήφθη μετά από την τηλεφωνική επαφή Τραμπ-Ερντογάν, δεν μπορεί να ΄ναι απλή σύμπτωση. Από την τηλεφωνική επαφή προέκυψε και η πληροφορία που θέλει τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκέπτεται την Τουρκία τον Ιούλιο, μήνα που σύμφωνα με τους Ρώσους η Τουρκία θα παραλάβει τμήματα των συστημάτων S-400. Κάτι αλλάζει στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας ή τέλος πάντων γίνεται σημαντική προσπάθεια στην κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβασμού και πάντως είναι βέβαιο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμούν τη ρήξη. Στους συμβιβασμούς όλοι κάτι χάνουν και κάτι κερδίζουν. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίζει είναι αν ο Ερντογάν στα κέρδη του πήρε κάτι που αφορά την Κύπρο ή την Ελλάδα. Μπορεί και τις δύο…

Από την αντίδραση των ΗΠΑ στην κάθοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποκαλυφθούν πολλά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε από χθες το Militaire.gr γίνονται επαφές της Κύπρου με τις ΗΠΑ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις των Αμερικανών. Ίσως θα ΄πρεπε να γίνει το ίδιο και με τους Ευρωπαίους που δεν μπορούν να παραμένουν θεατές. Τουλάχιστον οι Γάλλοι που έχουν μεγάλα συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην Αθήνα για τις εξελίξεις αν και επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορεί αυτές να χαρακτηριστούν αιφνιδιαστικές. Θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έρχεται απ’ έξω αλλά μάλλον “από μέσα”. Το τοξικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί εδώ και μήνες με τους μεν να τα βλέπουν όλα άσπρα και τους όλα μαύρα δεν μπορεί να βγει άκρη στη διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης όπως αυτή που πιθανόν θα μας προκύψει.

Διαβάστε ακόμη στο militaire.gr:

Τουρκικό γετρύπανο πλέει προς την Κύπρο, ο Τραμπ μιλά με Ερντογάν και η Αθήνα “στριμώχνεται”

Γεωτρύπανο στην Κύπρο και “τσαμπουκάδες” στο Αιγαίο! Τι ανησυχεί ιδιαίτερα την Πολεμική Αεροπορία

Το πρώτο εκσυγχρονισμένο P-3 Orion έτοιμο να πετάξει την ερχόμενη εβδομάδα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα