Τουρκία: Θράσος χωρίς τέλος – Δημοσίευσε χάρτη με έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο

Τουρκία: Θράσος χωρίς τέλος – Δημοσίευσε χάρτη με έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο
Το πλοίο Oruc Reis AP

Την στιγμή που το Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, Τούρκος διπλωμάτης κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς.

Τις κατηγορίες για “μαξιμαλιστικές ισχυρισμούς” της Ελλάδας σχετικά με το Καστελλόριζο επαναλαμβάνει η Τουρκία, μέσω αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές, την ώρα που δίνει στην δημοσιότητα χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, το οποίο αναπαράγει το “τιτίβισμα” του Ερτσιγές, στον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, φαίνεται η δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα όρια της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης που παρουσίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, με την δραστηριότητα του Oruc Reis

 

“Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εξαιτίας ενός νησιού 10 τετραγωνικών χλμ, το οποίο βρίσκεται 2 χλμ από την Τουρκία και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα”, αναφέρει στο tweet του ο Ερτσιγές και συνεχίζει:

“Ο μαξιμαλιστικός αυτός ισχυρισμός της Ελλάδας δεν είναι συμβατός με το Διεθνές Δίκαιο και αντίκειται στην αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, να σταματήσει τις υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν είναι λογικό”, αναφέρει ο Τούρκος διπλωμάτης για να καταλήξει:

“Οι χώρες αυτές θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους, άνισους και άτοπους ισχυρισμούς. Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή, εξαιτίας των μαξιμαλιστικών της ισχυρισμών”

Oruc Reis: Συνεχίζεται ο “πόλεμος” νεύρων – Πού βρίσκεται

Παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis το οποίο την Δευτέρα έφτασε στο ανατολικότερο άκρο της.

Πλέον το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε περιοχή νότια της Ρόδου, έχοντας μετακινηθεί δυτικότερα από την χθεσινή του θέση, ενώ όπως αναφέρει ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τουρκικές πηγές τονίζουν πως θα μετακινηθεί και νότια της Κρήτης.

Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, φέρεται να έχει ποντίσει καλώδια, αδυνατεί όμως να πραγματοποιήσει έρευνες, εξαιτίας του θορύβου που προκαλείται από τα τουρκικά πολεμικά που το συνοδεύουν και τα ελληνικά που βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή.

H θέση του Oruc Reis στις 11 το πρωί της Τρίτης 11/8 Marine Traffic

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα