Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Επιθεώρηση στη “Σούδα του Βορρά” και στα drone της Λάρισας

Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Επιθεώρηση στη “Σούδα του Βορρά” και στα drone της Λάρισας
Επιθεώρηση στη "Σούδα του Βορρά" K. Floros/twitter

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τις επιθεωρήσεις. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η ΚΝΕ σήμερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την επίσκεψη Μπλίνκεν.

Πέραν από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις ημέρες και η υφυπουργός Άμυνας, Σελέστ Γουαλάντερ, η οποία πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, για να επιθεωρήσει τη νέα αμερικανική βάση.

Η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας, Σελέστ Γουαλάντερ, συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ εκτός από την έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ “Έβρος”), επισκέφθηκε και το λιμάνι της πόλης.

Σύμφωνα δε, με ανάρτηση του Κ. Φλώρου στο twitter, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η “αξία της “Σούδας του Βορρά” για το NATO”, ο ρόλος της πόλης και του λιμανιού στην “υποστήριξη στην Ουκρανία”, μέσα από τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην κυβέρνηση του Κιέβου και η “αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ”.

O κ. Χαρδαλιάς και η κ. Γουαλάντερ, παρακολούθησαν παρουσίαση από επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ και του ΓΕΕΘΑ. “Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη και εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εξελίσσεται διαχρονικά. Το γεγονός αυτό πιστεύω ότι αντανακλά τις βαθιές ρίζες της συμμαχίας μας, τις κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες, αλλά και τις εξαιρετικές προοπτικές που υφίστανται για περαιτέρω συνεργασία. Κανείς μας δεν τήρησε ποτέ στάση ‘επιτήδειου ουδέτερου’, ούτε και θα το κάνει ποτέ”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης που “απέδωσαν”, όπως είπε, ώστε “σήμερα η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τα επιχειρησιακά σχέδια της Συμμαχίας, που αφορούν την ενίσχυση της ανατολικής της πτέρυγας απέναντι σε μια ολοένα πιο απρόβλεπτη και επιθετική Ρωσία, ενώ είναι καθοριστική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χάρη σε εξαιρετικά φιλόδοξα έργα όπως η δημιουργία της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης”.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα.

Στα drone της Λάρισας

Σούδα και Αλεξανδρούπολη αποτελούν βάσεις στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ σημειώνεται πως οι Αμερικανοί μελετούν τρίτη ΝΑΤΟϊκή βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Λάρισα.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, συνοδευόμενη άλλωστε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, μετέβη στην έδρα της 110 πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Λάρισας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας ενώ ενημερώθηκαν από τον διοικητή σμήναρχο Αργύριο Μουστρούφη για τις τρέχουσες δραστηριότητες και το επιχειρησιακό έργο της μονάδας.

Με την ευκαιρία, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της 110ΠΜ, όπου έχουν μετασταθμεύσει 8 UAV MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους και ενημερώθηκαν από τον αντισμήναρχο William Bollinger για την αποστολή, την οργάνωση και τις τρέχουσες δραστηριότητες της μονάδας.

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΚΝΕ την Τρίτη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Το σημείο συνάντησης είναι το Πάρκο Ελευθερίας στις 7 μ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30μμ στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

“Δυναμώνουμε τον αγώνα μας: Για τερματισμό της συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στα εδάφη της Ουκρανίας. Για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Κανένας φαντάρος ή στέλεχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα. Για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ΝΑΤΟ — ΕΕ, με τον ελληνικό λαό πραγματικά στην εξουσία. Δυναμώνουμε τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες, στους μαζικούς φορείς, στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος” τονίζει σε ανακοίνωση.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα:

19:00 Αθήνα – Προπύλαια, από αριστερές συλλογικότητες, εξωκοινοβουλευτικές κομμουνιστικές οργανώσεις και αντιεξουσιαστικό χώρο.

19:00 Θεσσαλονίκη – Άγαλμα Βενιζέλου, από αριστερές συλλογικότητες και αντιεξουσιαστικό χώρο.

 Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα