Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Με απεργία στις ΔΕΚΟ απαντούν τα συνδικάτα στα νέα μέτρα λιτότητας. Στάσεις εργασίας σε νοσοκομεία και δικαστήρια. Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- 09 Ιουνίου 2011 07:26
Παραλύει η χώρα, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, καθώς η ΓΣΕΕ καλεί όλες τις ΔΕΚΟ σε 24ωρη απεργία, ενώ για το απεργιακό συλλαλητήριο δόθηκε ραντεβού στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάσεις εργασίας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και οι νομαρχιακές επιτροπές της ΑΔΕΔΥ σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Με κεντρικό σύνθημα “όχι δεν πουλάμε”, τα νέα μέτρα φέρνουν ”τσουνάμι” αντιδράσεων. Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει την αντίθεσή της στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τροϊκανών.
Οι αντιδράσεις των συνδικάτων θα συνεχιστούν στις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν στις 15 Ιουνίου μετά την 24ωρη απεργία που κηρύσσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και οι οργανώσεις των Εμπόρων και των Επαγγελματοβιοτεχνών.
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το επιβατικό κοινό θα πρέπει να οπλισθεί με τεράστια υπομονή για να εξυπηρετηθεί. Πιο συγκεκριμένα:
*Λεωφορεία ΟΑΣΑ: Από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.
*Μετρό: Από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8 το πρωί.
*ΗΣΑΠ: Θα λειτουργήσει μόνο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
*Ακίνητα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού όπου υπάρχει 24ωρη απεργία.
Ταλαιπωρία στα λιμάνια
Οι λιμενεργάτες έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τη Πέμπτη 9 και τη Παρασκευή 10 Ιουνίου, δείχνοντας με αυτό το τρόπο την αντίθεσή τους σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων δημόσιων λιμανιών της χώρας. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν τη Πέμπτη 9 Ιουνίου, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 το πρωί.
Οι εργαζόμενοι λένε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, ενώ ζητούν να περάσουν σε κρατικό έλεγχο τα ναυπηγεία και μαζί με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να λειτουργήσουν κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα. Επίσης, ζητούν να κατασκευάζονται στην Ελλάδα όλα τα πλοία και άλλες μεταλλικές κατασκευές, που προορίζονται για τις ανάγκες της χώρας.
ΔΕΚΟ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΡΤ
Επίσης, μεγάλη είναι και η συμμετοχή σε όλες τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ.) ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποιεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΕΡΤ. Στα πλαίσια της απεργίας σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου προχωρούν οι υπηρεσίες των δήμων μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Δημόσια Νοσοκομεία
Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.
Δικαστήρια
Στάση εργασίας πραγματοποιούν επίσης οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3.