Αθηναϊκή Ριβιέρα: Αλλάζει όλο το παραλιακό μέτωπο

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΟΥΝΙΟΥ (EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΟΥΝΙΟΥ (EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιοχής μέσα στο 2015

Το σχέδιο για την "Αθηναϊκή Ριβιέρα", το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, φαίνεται πως αρχίσει να παίρνει μπροστά.

Όπως ανακοινώθηκε, παραχωρούνται στην εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» 20 παραλιακές εκτάσεις, η συνολική επιφάνεια των οποίων φτάνει τα 3,6 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

Πρόκειται για ανεκμετάλλευτα «φιλέτα» που ανήκουν στο Δημόσιο και τα οποία αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα ως προς τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Υπάρχουν καταπατήσεις, διεκδικήσεις από ιδιώτες, μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και αντιδράσεις τοπικών κοινωνικών στα σχέδια παραχώρησης συγκεκριμένων εκτάσεων για αξιοποίηση.

Στόχος της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανάπλαση είναι να προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές στο τελικό ξεκαθάρισμα μιας έκτασης που ξεκινά από το Φάληρο και φτάνει μέχρι το Σούνιο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιοχής μέσα στο 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο στάδιο για την ανάπλαση της παραλιακής θα γίνει τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την περιοχή του Φαληρικού Όρμου που καταλαμβάνει έκταση 800 στρεμμάτων κατά μήκος ακτογραμμής μήκους περίπου 2 χλμ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταμού μέχρι το Δημημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τμήμα του παραλιακού μετώπου μήκους 70 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να «κουμπώσει» πάνω στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιούνται ή βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, και συγκεκριμένα στην κατασκευή του Πάρκου Πολιτισμού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στην ανάπλαση του Ελληνικού από τη Lamda Development, στη μεταμόρφωση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης σε θέρετρο παγκόσμιας εμβέλειας, στη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση μεγάλης έκτασης της Εκκλησίας στο Λαιμό Βουλιαγμένης.

Ως πιο «ώριμο» έργο στην παραλιακή χαρακτηρίζεται η Νέα Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη, που σε συνδυασμό με το δρομολογούμενο πάρκο των 170 στρεμμάτων, αναμένεται να αναβαθμίσουν το Δέλτα. Το έργο των 560 εκατ. ευρώ αποτελεί 100% δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.

Δίπλα στο έργο αυτό βρίσκεται το κλειστό του τάε κβον ντο, το οποίο πρόκειται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο.

Σημαντικές επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος είναι οι μαρίνες Φλοίσβου και Αλίμου και ο «Αστέρας» μαζί με τη μαρίνα Βουλιαγμένης.

Ξεχωριστή περίπτωση το Ελληνικό, η ανάπλαση του οποίου έχει προσωρινά κολλήσει, ωστόσο, σε βάθος χρόνου μπορεί να προσφέρει επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

SHARE:

24Media Network