Αυγενάκης: "Αποκηρύσσω πέρα για πέρα το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού"

Λευτέρης Αυγενάκης
Λευτέρης Αυγενάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τοποθετείται μεταξύ άλλων για τη βία στα γήπεδα, τους προσυνεννοημένους αγώνες και την κατάργηση του νόμου Βασιλειάδη και το VAR

Η αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, πιθανότατα τμηματικά, με τη συμμετοχή ιδιωτών, αποτελεί το «στοίχημα» και τον πρώτο στόχο της νέας ηγεσίας του υφυπουργείου Αθλητισμού. Αυτό αποκάλυψε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στην αποκλειστική εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αν δεν «τρέξει» αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, προσθέτοντας ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα για το πώς θα προχωρήσει αυτό το project.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης ανέλυσε τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, με το νομοσχέδιο για τη βία και τους προσυνεννοημένους αγώνες, την κατάργηση του νόμου Βασιλειάδη για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών και την παροχή φορολογικών κινήτρων. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θα αρχίσει σύντομα μία ευρεία διαβούλευση, με απώτερο στόχο την αλλαγή του αθλητικού νόμου-πλαίσιο, που χρονολογείται από το 1999.

ADVERTISING

«Υπήρξαν προβλήματα, δεν ήταν στη φαντασία κάποιων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφορικά με το VAR, προσθέτοντας ότι «εφόσον λειτουργήσει σωστά και το εμπιστευτούμε, θα πετύχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα». Ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή του με τον νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσει δόγμα μηδενικής ανοχής, ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση κριτηρίων για την επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών.

«Αποκηρύσσω πέρα για πέρα το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού», επανέλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης, που έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής της αθλητικής κουλτούρας στην Ελλάδα. «Η νέα γενιά χρειάζεται καθαρά πρότυπα όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο», υπογράμμισε ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού, ενώ αποκάλυψε ότι σε δύο εβδομάδες θα μετάσχει σε τετραμερή υπουργική διάσκεψη στο Βουκουρέστι, με αντικείμενο την εξαγγελθείσα κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030.


Για το VAR και την καχυποψία

"Όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που κάναμε, παρουσία των προέδρων της ΕΠΟ, της Super League της Football League και της ΚΕΔ και εκπροσώπων της FIFA, της UEFA της NOVA και της ΕΡΤ, υπήρξαν προβλήματα, τα οποία δεν υπήρξαν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ήταν προβλήματα τεχνικής φύσεως, αλλά και προβλήματα ενημέρωσης. Γι΄αυτόν τον λόγο ανέλαβε τις ευθύνες της η κοινοπραξία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει όλο αυτό το project, αλλά ανέλαβαν και η ΕΠΟ με την ΚΕΔ την ευθύνη να πραγματοποιήσουν πρόσθετα σεμινάρια, για να ενημερωθούν παράγοντες, αθλητές, αλλά και δημοσιογράφοι. Είναι ένα καινούριο εργαλείο στην ποδοσφαιρική ζωή του τόπου μας. Αν το εμπιστευθούμε, εφ΄ όσον λειτουργήσει σωστά, είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε πολύ θετικότερα αποτελέσματα"

Για την ατιμωρησία παραγόντων και την εφαρμογή των νόμων

"Συμβαίνει ήδη. Ένας χαρτοπόλεμος δηλώσεων. Πρώτα απ` όλα είναι αποτέλεσμα ενός κακού πειθαρχικού κώδικα. Κάναμε κάποιες παρατηρήσεις στον κώδικα που πέρασε προσφάτως η ΕΠΟ, που τελικά ήταν εύστοχες. Ήταν παρατηρήσεις, οι οποίες δεν είχαν σκοπό να δηλώνουν απλά την αντίθεσή μας για λόγους εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας. Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα ενός κακού πειθαρχικού κώδικα. Συν τοις άλλοις, βλέπουμε ότι ο αθλητικός εισαγγελέας, αλλά και εμείς ως Πολιτεία, εφαρμόζουμε σιγά-σιγά το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική Αστυνομία και την ελληνική Δικαιοσύνη. Επίσης, κρατήστε κάτι ακόμα. Έχουμε ήδη το σχέδιο νόμου έτοιμο, ήδη έχει ενημερωθεί γι` αυτό ο Πρωθυπουργός και έχει συμφωνήσει σε όλα τα σημεία. Ένα σχέδιο νόμου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο το δικό μας. Έχει συζητηθεί και υπάρχουν παρατηρήσεις, όπως έπρεπε να υπάρχουν, από ΕΠΟ, Λίγκα, προέδρους των ΠΑΕ, που ήδη έχω συναντήσει, δημοσιογράφους, αλλά και δεκάδες φορείς της ποδοσφαιρικής οικογένειας. Όλοι ταχθήκαμε υπέρ συγκεκριμένων διατάξεων για την άμεση αντιμετώπιση της βίας. Βεβαίως μέσα στο σχέδιο νόμου, σπεύδω να πω, ότι υπάρχει η κύρωση της σύμβασης Μακόλιν. Αυτό περιλαμβάνει μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, που πλέον υιοθετεί και η χώρα μας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχει να κάνει με τα στημένα παιχνίδια"

Για την υψηλή φορολογία στα συμβόλαια

"Κατατέθηκαν κάποια στοιχεία και στον Πρωθυπουργό και εκείνος με τη σειρά του, εφ΄ όσον συμφώνησε, τα προώθησε στο οικονομικό επιτελείο γιατί έτσι πρέπει γίνεται. Το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί αυτές τις τρεις προτάσεις φορολογικής φύσεως και, εφόσον το σηκώνει η πλάτη μας, θα τα συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Πρώτη πρόταση που καταθέσαμε ήταν τα φορολογικά κίνητρα σε χορηγούς ή σε δωρεές που θα δίνονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και μεμονωμένα σε αθλητές, του στίβου για παράδειγμα. Το δεύτερο θέμα που καταθέσαμε ήταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλες τις υπόλοιπες δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το τρίτο θέμα είναι το ύψος των μεταγραφών. Εδώ δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε οι ακριβότεροι. Περίπου στο 55% φτάνει σήμερα η φορολόγηση για τις μεταγραφές παικτών στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ"

Για τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ και τη συνάντηση με τον Βασιλακόπουλο

"Καταρχάς είχα αναγνωρίσει στον κ. Βασιλακόπουλο την προσφορά του στο μπάσκετ της χώρας. Δούλεψε από όλα τα επίπεδα και προσέφερε, αυτό μην το ξεχνάμε. Ωστόσο, έκανα μία γενικότερη τοποθέτηση, η οποία βεβαίως θα ενισχυθεί και με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένας αέρας διοικητικής ανανέωσης σε όλες τις ομοσπονδίες της χώρας. Πολύ περισσότερο δε, στα Ολυμπιακά αθλήματα. Το δεύτερο που έχω πει και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Βασιλακόπουλο, είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και κανόνες οι οποίοι θα τηρούνται. Γι` αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη ετοιμάσει, και τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν όλες οι ομοσπονδίες, μία σειρά από κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν και να απαντήσουν, για να λάβουν και τη σχετική τακτική επιχορήγηση τον επόμενο χρόνο. Μερικά από αυτά τα κριτήρια είναι, αν τηρούνται η διαφάνεια και οι κανόνες για τη διαχείριση των όποιων χρημάτων φτάνουν από τον Πολιτεία ή από χορηγίες στα ταμεία τους. Επίσης, αν έχουν διακρίσεις, περιστατικά ντόπινγκ, περιστατικά βίας, αν έχουν νόμιμα σωματεία και πόσα (γιατί έχουμε περιστατικά, όπως ακούω και γνωρίζω κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει όμως να τα δω στην πράξη, για σωματεία «σφραγίδες»). Εδώ έχουμε να καθαρίσουμε ένα χώρο με τη βοήθεια των αθλητικών παραγόντων, των οποίων δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσφορά, ούτε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο"

Για τη Basket League και την απουσία του Ολυμπιακού

«Δεν επικεντρώνομαι σε αυτό. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι το μπάσκετ αυτή τη στιγμή έχει πέσει πολύ χαμηλά, συνολικά. Δεν είναι μόνο ευθύνη του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Το πρόβλημα του μπάσκετ είναι συνολικό και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είμαι βέβαιος πως και οι επενδυτές, οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ, είτε υφιστάμενοι, είτε εν δυνάμει, όταν δουν ότι μπαίνουν κανόνες και αρχίζει και λειτουργεί με ένα φρέσκο αέρα -και διοκητικό- ο χώρος του μπάσκετ, τότε και οι ίδιοι θα εμπιστευτούν χρήματα και πρόσωπα και φυσικά και ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτήν την στιγμή θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στον πάτο. Το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι αυτό που πρέπει. Είναι κρίμα γιατί είναι το δεύτερο άθλημα σε δημοφιλία και δε βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση. Η εικόνα της Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο της Κίνας δεν ήταν αυτή που θέλαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είχαμε ένα εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό. Είχαμε. Επειδή συναναστράφηκα με όλους τους παίκτες, θέλω να συγχαρώ τον καθένα ξεχωριστά για την πορεία αυτή, που δεν ήταν η επιθυμητή, αλλά οι ίδιοι έδωσαν την ψυχή τους. Υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα και δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι. Εμείς τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε όπου αγωνίζονται να τιμούν καταρχάς το άθλημα και όταν τους καλεί η Εθνική Ομάδα να είναι παρόντες, να δίνουν την ψυχή τους και να τιμούν το εθνόσημο όταν το υπηρετούν, κάτι που έκαναν και τώρα».

Για τον Αντετοκούνμπο

"Ο αθλητισμός για εμάς είναι μία μεγάλη βιομηχανία, όπου δημιουργείς γεγονότα, ψυχαγωγείς και συνάμα δημιουργείς πρότυπα, τα οποία έχει ανάγκη η κοινωνία μας για τα μικρά παιδιά και τη νέα γενιά. Την ίδια στιγμή υπάρχει μία ολόκληρη οικονομία γύρω από τον αθλητισμό. Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα, για μία γενιά που έχει χαθεί και μεγαλώσει σε μία παρακμή, σε μία κιτρινίλα και σε μια παρατεταμένη κρίση, της μνημονιακής περιόδου. Γι` αυτά τα παιδιά πρέπει να δημιουργήσουμε πρότυπα. Να δούμε ανθρώπους που αθλούνται, που βάζουν στόχους, που χάνουν, αλλά δεν τα παρατούν, συνεχίζουν και αγωνίζονται. Ανθρώπους που κερδίζουν, που δουλεύουν ομαδικά, ανθρώπους που ακούν τον εθνικό ύμνο και δακρύζουν. Αυτά τα πρότυπα χρειάζεται η νέα γενιά και όλα αυτά τα υπηρετεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως και όλα τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ, χωρίς καμία εξαίρεση"

Για το ΟΑΚΑ και την αξιοποίηση μεγάλων αθλητικών κέντρων

"Αν δεν κάνουμε τέτοιου είδους «παντρέματα», οι μεγάλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν πρόκειται δυστυχώς να είναι παραγωγικές. Αυτό λέει η Ιστορία κι αυτό έχει αποδειχθεί. Για αυτόν τον λόγο και ναι, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ηδη σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, την Περιφέρεια Αττικής και την Ολυμπιακή Επιτροπή, εξετάζουμε το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ΟΑΚΑ τμηματικά ή συνολικά, με το τμηματικό να κερδίζει έδαφος, που είναι το πρώτο στοίχημα. Κάνουμε μία προτεραιοποίηση και για εμάς πρώτος σταθμός είναι το ΟΑΚΑ και τα τμήματα τα οποία το αποτελούν. Θα είμαστε σε θέση τους επόμενους δύο μήνες να έχουμε μία πρώτη καθαρή εικόνα και ελπίζω να πετύχει το στοίχημα. Αν δεν «τρέξει» αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης, συντήρησης και ανάδειξης όλων αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων. Συζητάμε για έναν «θησαυρό» που σε άλλες χώρες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι και τουριστικός προορισμός. Για εμάς είναι απλά εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που λειτουργούν εξαιτίας του φιλότιμου κάποιων από τους εργαζόμενους και κάποιων σωματείων που φιλοξενούνται μέσα σε αυτές. Δε μας αρκεί αυτό, δε μας αξίζει αυτή η εικόνα για τη χώρα μας".

Για το μοντέλο του αθλητισμού που πρέπει να ακολουθηθεί

"Πέρα για πέρα αποκηρύσσω το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού. Επίσης είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει τον αθλητισμό συνολικά. Η στήριξη αυτή δεν επικεντρώνεται μόνο στα χρήματα. Και άπειρα χρήματα να είχαμε, αν δεν είχαμε βάλει κανόνες, τα χρήματα πάλι δεν θα έφταναν. Πρέπει ο αθλητισμός να αλλάξει κουλτούρα και να φύγει από το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού. Θέλουμε εκ των πραγμάτων να συνδεθεί με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Θέλουμε να υπάρχουν συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα για χορηγίες ή για δωρεές, έτσι ώστε οι τοπικοί φορείς και οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε ένα σωματείο ή σε μία ομοσπονδία ή σε ένα άθλημα, να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της σωστής λειτουργίας μίας ομοσπονδίας ή ένός σωματείου. Και αφετέρου να απολαύσουν και εκείνοι τα οφέλη μίας προβολής μέσω μίας τέτοιας δραστηριότητας, αλλά και από την άλλη να υπάρχει διαφάνεια και να ξέρουμε κάτι: το κράτος δεν μπορεί να προβλέπει τα πάντα σε οικονομικό επίπεδο, το κράτος πρέπει να ενισχύει, να βάζει πλαίσια και κανόνες και να έχει όλες τις υπόλοιπες παροχές, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν τον αθλητισμό, γιατί είναι ένα αγαθό, το οποίο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε σωματειακό επίπεδο. Σήμερα έχουμε χτίσει τον αθλητισμό μονάχα γύρω και μόνο για τα σωματεία. Σε άλλες χώρες υπάρχει και ο σχολικός αθλητισμός-πρωταθλητισμός, όπως και σε επίπεδο Πανεπιστημίων. Σιγά-σιγά αρχίζει να αναπτύσσεται μονάχα σε επίπεδο Πανεπιστημίων. Ωστόσο για εμένα δεν αρκεί αυτό. Πρέπει ο κάθε πολίτης να μπορεί να έχει τη δυνατότητα της επιλογής και της χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, πολύ περισσότερο δε των δημόσιων. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, θέλουμε ανοιχτές δραστηριότητες, ανοιχτές δράσεις, έναν αθλητισμό για όλους. Γι` αυτό το λόγο ενισχύσαμε και το μαζικό αθλητισμό, πολύ έγκαιρα προβλέψαμε και υπογράψαμε και ήδη ο σχολικός αθλητισμός είναι σε εξέλιξη. Προγράμματα που σε άλλες περιόδους άρχιζαν προς τα μέσα της χρονιάς, ενώ τώρα άρχισαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και βέβαια δίνουμε βάρος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που εκ των πραγμάτων αποτελεί τον πυρήνα, τη βάση, το θερμοκήπιο, μέχρι τον επαγγελματικό αθλητισμό. Το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν είναι Υπουργείο ποδοσφαίρου. Το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι αθλητισμού και περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα χωρίς καμία εξαίρεση".

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο ολοκληρωτισμού οι δηλώσεις Αυγενάκη

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη το τμήμα αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: Η σημερινή τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη πως η απλή αναλογική και η ποσόστωση φύλου αποτελούν ανοησίες, ιδεοληψίες και απολιθώματα, αποτελεί μνημείο ολοκληρωτισμού, προσβάλλει βάναυσα το αθλητικό κίνημα της χώρας μας και μας θυμίζουν σκοτεινές εποχές της πρόσφατης ιστορίας μας.

Με τις ρυθμίσεις του ν.4603 του 2019 εξασφαλίστηκε η συμμετοχή όλων των μελών του αθλητικού κινήματος με ισότιμους όρους στη διοίκηση κάθε αθλητικού οργανισμού.

Η διαφάνεια και η λογοδοσία των διοικούντων αποτελεί πλέον υπόθεση και των ίδιων των ανθρώπων του αθλητισμού, προσδιορίστηκε ρητά ο ουσιαστικός ρόλος του αυτοδιοίκητου των αθλητικών ομοσπονδιών. Η δημοκρατική ευθύνη αποτελεί το βάθρο για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας μας. Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Αυγενάκη βρίσκονται απέναντι στο δημοκρατικό κεκτημένο του αθλητικού κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας.


Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network