Ευρωμπάσκετ 87: “Απόπειρα δωροδοκίας” καταγγέλει ο Μαρτσουλιόνις – Η απάντηση Φασούλα

Ευρωμπάσκετ 87: “Απόπειρα δωροδοκίας” καταγγέλει ο Μαρτσουλιόνις – Η απάντηση Φασούλα
H στέψη των πρωταθλητών του Ευρωμπάσκετ 87 EUrokinissi

Ο παλαίμαχος αθλητής της Σοβιετικής Ένωσης κατήγγειλε πως η ομάδα του δέχτήκε πρόταση χρηματισμού από Έλληνες πριν από τον τελικό. Πώς απάντησε ο Παναγιώτης Φασούλας.

Μπορεί να έχουν περάσει 34 χρόνια από το 25o Ευρωμπάσκετ που έγινε στην Ελλάδα και η Εθνική μας, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, νίκησε Γιουγκοσλαβία και ΕΣΣΔ, κατακτώντας την κορυφή, όμως η ήττα ακόμα ενοχλεί κάποιους. Ο παλαίμαχος αθλητής της Σοβιετικής Ένωσης και έπειτα της Λιθουανίας, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, μιλώντας στο αθλητικό περιοδικό Skyhook, ανέσυρε μια αρκετά σοβαρή κατηγορία δωροδοκιάς από εκείνη την εποχή.

“Κάποιοι Έλληνες μάς προσέγγισαν και προσέφεραν χρήματα. Φυσικά κανείς δεν τα δέχτηκε. Σε κάθε περίπτωση, από μόνο του αυτό το γεγονός και η πρόταση που έγινε, γέμισε αμφιβολίες το εσωτερικό της ομάδας μας. Το πρόβλημα υπήρξε από τη στιγμή που δεν το επικοινωνήσαμε και δεν το συζητήσαμε μεταξύ μας. Αν, δηλαδή ο προπονητής μας είχε κανονίσει μια συνάντηση και μας ρωτούσε τι σκεφτόμαστε για αυτή την πρόταση, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες! Αντίθετα, δεν κάναμε τίποτα, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό” και συνέχισε:

“Τώρα μπορώ να αστειεύομαι ότι είχαμε κι εμείς μια συμβολή στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν τίποτα. Οι Έλληνες βέβαια βελτίωσαν την φήμη τους όταν φώναζαν υπέρ της Λιθουανίας στον τελικό του 1995 που χάσαμε από τη Γιουγκοσλαβία (γέλια)”.

Η απάντηση του Παναγιώτη Φασούλα, του βασικού σέντερ της θρυλικής ομάδας του ’87, ήταν άμεση:

“Αγαπητέ Σαρούνας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ. Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το 87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως “ντοπαρισμένους”. Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας “Μαυριτανοί” για την Εθνική μας ομάδα.

Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το 89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης.

Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού.

Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας…Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή.

Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,

Παναγιώτης Φασούλας”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα