Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τι σημαίνει το όνομά του και μια απάντηση σε όσους το “έκαναν λάθος”

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τι σημαίνει το όνομά του και μια απάντηση σε όσους το “έκαναν λάθος”
Πλέον δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος στον πλανήτη που να μη γνωρίζει πώς προφέρεται το 'Αντετοκούνμπο'. @2021 AP Photo/Paul Sancya

Το επίθετο του πρωταθλητή ΝΒΑ και MVP των NBA Finals, Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν για χρόνια σπαζοκεφαλιά. Για κάποιους ήταν και ο τρόπος που είχαν να τον μειώνουν. Αν ήξεραν τι σημαίνει, ενδεχομένως να ήταν πιο προσεκτικοί.

Πριν αρχίσουν να καταφθάνουν ορδές ΝΒΑ scouts στην Ελλάδα, όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν γνωστός μεταξύ λίγων στην Ελλάδα ως ‘μοναδική περίπτωση, από αυτές που υπάρχουν μια στο εκατομμύριο’, οι ελληνικές αρχές δεν φαίνονταν διαθέσιμες να του δώσουν την υπηκοότητα.

Δείτε τις δηλώσεις του στο SPORT24 το μόνο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που κάλυψε από κοντά τους τελικούς και τον θρίαμβο των Μπακς:

Δέχονταν έντονες πιέσεις (από τους χώρους που καταλαβαίνετε), με τις ελληνικές ομάδες να μη δίνουν σε αυτό το παιδί θέση (ξένου) στα ρόστερ τους και διάφορους να προσπαθούν να τον μειώσουν, προφέροντας λάθος το όνομα του.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι πιο ακραίοι (Μιχαλολιάκος) τον χαρακτήριζαν ‘χιμπατζή’. Άλλοι που σχετίζονταν και με το μπάσκετ, έλεγαν πως είναι ‘πίθηκος που το μόνο που κάνει είναι να πηδάει ψηλά’. Σήμερα που o Greek Freak είναι πρωταθλητής ΝΒΑ προφανώς και όλοι τον αποθεώνουν. Πόσοι όμως, ξέρουν τι σημαίνει το όνομα του;

Kατ’ αρχάς το πλήρες όνομα του είναι Giannis Sina Ougko Antetokounmpo. Όπως γράφει ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας στο μόνο βιβλίο που κυκλοφορεί τη σήμερον ημέρα και αφορά τον 26χρονο superstar (Γιάννης: Γράφοντας Ιστορία, από τις εκδόσεις Κάκτος), στη γλώσσα της φυλής Yoruba όπου άνηκε ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, το Adetokunbo (όπως γραφόταν αρχικά, πριν ελληνοποιηθεί από Έλληνα αξιωματικό που είχε αναλάβει τα χαρτιά του πατέρα του MVP, Τσαρλς) σημαίνει “το στέμμα επέστρεψε από το εξωτερικό”. Δηλαδή, ό,τι θα γίνει το Σάββατο 24/7, όταν ο Γιάννης θα έλθει στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως το επίθετο του Έλληνα πρωταθλητή και MVP των NBA Finals προβλημάτιζε και τους sportscasters στις ΗΠΑ για χρόνια. Εκεί δεν υπήρχε δόλος, αλλά πραγματική αδυναμία σωστής προφοράς. Ο Greek Freak εμφανίστηκε στο ΝΒΑ το 2013. Τέσσερα χρόνια μετά έγινε ο νεαρότερος starter του All Star Game και ακόμα οι σχολιαστές πάλευαν να προφέρουν το Αντετοκούνμπο.

Να πέσει το βίντεο.

Πριν δέκα μήνες ήταν που ο Σακίλ Ο Νιλ κατάφερε να προφέρει το όνομα του πρωταθλητή -πια- σωστά, για πρώτη φορά.

Τώρα όλοι αυτοί δεν θα πουν ποτέ ξανά λάθος το όνομα του. Και πια θα ξέρουν και τι σημαίνει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα