Ντόχα 2019: Φινάλε με εκπλήξεις στο Παγκόσμιο

Ντόχα 2019: Φινάλε με εκπλήξεις στο Παγκόσμιο
AP

Έπεσε η αυλαία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Ντόχα με αρκετές εκπλήξεις να σημειώνονται κατά την τελευταία ημέρα των αγώνων.

Το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε σήμερα στο στάδιο Χαλίφα στη Ντόχα του Κατάρ. Όπως και στο σύνολο τους οι τελικοί της διοργάνωσης, έτσι και αυτοί της τελευταίας ημέρας ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικοί.

Όπως αναφέρει το Sport24.gr, ανάμεσα σε αυτούς το μήκος των γυναικών με το νέο όνομα στο αγώνισμα να είναι η Μαλάικα Μιχάμπο, η 24χρονη Γερμανίδα που σήμερα “προσγειώθηκε” στα 7,30 μ. (-0,8) και στέφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η νεαρή βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ και την κορυφαία επίδοση στον κόσμο και βρέθηκε μόλις έξι εκατοστά από το ρεκόρ αγώνων, το οποίο ανήκει στην Τζάκι Τζόινερ Κέρσι. Η Μιχάμπο έγινε η δεύτερη αθλήτρια από τη χώρα της που κατακτά το χρυσό στο αγώνισμα μετά την μοναδική Χάικε Ντρέσλερ. Η Μιχάμπο ξεκίνησε με 6,52 μ. τον αγώνα της, ήταν άκυρη στη δεύτερη και πέτυχε το μεγάλο άλμα στην τρίτη προσπάθεια. Η αθλήτρια ολοκλήρωσε με δύο ακόμη μεγάλα άλματα στα 7,09 μ. και 7,16 μέτρα.

Η Ουκρανή Μαρίνα Μπεκ- Ρόμαντσουκ έκανε την μεγάλη έκπληξη και με 6,92 μ. κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμιο και το δεύτερο της καριέρας της, μετά το ασημένιο πέρυσι στο Βερολίνο. Το ασημένιο μετάλλιο πήγε στην Εσε Μπρούμε με 6,91 μ., που μετά την Μιχάμπο έμοιαζε ως το φαβορί για θέση στο βάθρο. Η Μιχάμπο σημείωσε σήμερα την καλύτερη επίδοση νικήτριας από το 1991 κι έπειτα, καθώς και την καλύτερη επίδοση που έχει σημειώσει αθλήτρια από το 2016 και το 7,31 μ. της Μπρίτνει Ρις.

Το πρώτο μετάλλιο της Ουγκάντας στα 10.000 μ. κατέκτησε σήμερα, στο φινάλε της διοργάνωσης, ο εκπληκτικός Τζόσουα Τσεπτεγκέι με 26.48.36, επίδοση που είναι η κορυφαία στον κόσμο. Ο 23χρονος πέτυχε ατομικό ρεκόρ και την κορυφαία επίδοση στον κόσμο και άφησε στη δεύτερη θέση τον Γιομίφ Κεγελχάμ (Αιθιοπία) με 26.49.34 και νέο ατομικό ρεκόρ. Η Κένυα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με τον Ρόνεχ Κιπρούτο με 26.50.32, σε μια κούρσα, όπου οι έξι πρώτοι τερμάτισαν κάτω από τα 27 λεπτά.

Μια ολόκληρη Ήπειρο εκπροσώπησε σήμερα ο Άντερσον Πέτερς, που έγινε ο πρώτος αθλητής από τη Νότιο Αμερική που κατακτά χρυσό στον ακοντισμό. Ο αθλητής από την Γρενάδα ξεκίνησε δυνατά με το 86,69 μ., που του χάρισε και τη νίκη στη διοργάνωση. Ο Μάγκνους Κιρτ (Εσθονία) μπήκε στον αγώνα ως ο κορυφαίος βάσει επίδοσης, ωστόσο έμεινε δεύτερος με 86,21 μ., το χειρότερο όμως για εκείνον ήταν ότι στην πέμπτη βολή αποχώρησε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο, αφού τραυματίστηκε στον ώμο. Ο νικητής του 2017, Γιόχανς Βετερ ήταν τρίτος με 85,37 μέτρα.

Η “ασημένια” ολυμπιονίκης του Ρίο Νία Λία (ΗΠΑ) κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού με το εντυπωσιακό 12.34, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ της. Η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Κέντρα Χάρισον (ΗΠΑ) ήταν δεύτερη με 12.46 και η κορυφαία φέτος στον κόσμο Ντάνιελ Γουίλιαμς (Τζαμάικα) τρίτη με 12.47.

Στα 1.500 μ. νικητής αναδείχθηκε ο Τίμοθι Τσέριγιοτ (Κένυα) με 3.29.26 και ακολούθησαν οι Μαχλουφί (Αλγερία) 3.31.38 και Λεβαντόβσκι (Πολωνία) με 3.31.46.

Άνετη ήταν η επικράτηση της ομάδας 4Χ400 μ. των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε τη υπεροχή της στον αγωνιστικό χώρο. Οι Φράνσις, ΜακΛάφλιν, Μουχάμαντ και Τζόναθας τερμάτισαν σε 3.18.92 με τις Πολωνές να ακολουθούν με 3.21.89 και νέο εθνικό ρεκόρ. Η Τζαμάικα αν και τερμάτισε αρχικά τρίτη, λίγο αργότερα ακυρώθηκε κι έτσι το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Μ. Βρετανία με 3.23.02.

Εύκολη ήταν η επικράτηση της ομάδας των ΗΠΑ και στο αντίστοιχο αγώνισμα των Ανδρών. Οι Κίρλει, Τσέρι, Λόντον και Μπέντζαμιν τερμάτισαν σε 2.56.69, η Τζαμάικα ακολούθησε με 2.57.90 και το Βέλγιο ήταν τρίτο με 2.58.78.

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 14 χρυσά και η Κένυα ακολούθησε με 5 χρυσά και 11 μετάλλια στο σύνολο. Η χώρα μας χάρη στο μετάλλιο της Στεφανίδη βρέθηκε στην 31η θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Συνολικά 43 χώρες κατέκτησαν έστω ένα μετάλλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα