Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη οι σημαιοφόροι της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 6'
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη οι σημαιοφόροι της Ελλάδας

Ανακοινώθηκε η οριστική απόφαση για τους σημαιοφόρους της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη οι δύο αθλητές που θα έχουν την μεγάλη τιμή.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι τελικά οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, η απόφαση για τον Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη, ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αθλητές και αθλήτριες που είχαν ακουστεί ως πιθανοί υποψήφιοι σημαιοφόροι σημειώνεται πως ο Μίλτος Τεντόγλου είχε αρνηθεί για λόγους ανωτέρας βίας, καθώς το αγώνισμά του (άλμα εις μήκος) είναι τη δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που ισχύει και για την Κατερίνα Στεφανίδη, αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ.

Επίσης, δεν προχώρησε η «υποψηφιότητα» της Μαρίας Σάκκαρη, μιας εκ των κορυφαίων τενιστριών στον κόσμο, το όνομα της οποίας είχε εμφανιστεί ως φαβορί τις προηγούμενες ημέρες, μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Παράλληλα, ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει ήδη υπάρξει σημαιοφόρος της Ολυμπιακής ομάδας στο Τόκιο, μαζί με την Άννα Κορακάκη ως χρυσοί Ολυμπιονίκες του Ρίο στα αγωνίσματά τους, ενώ ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, Στέφανος Ντούσκος ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος για το Παρίσι.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

«H Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ότι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

H απόφαση για τον Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ακολουθώντας την εθιμοτυπική διαδικασία για την επιλογή του Σημαιοφόρου ήρθε πριν από τη συνεδρίαση, σε επαφή με μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Eπίσης λήφθηκε υπόψη και το πρόγραμμα των αθλητών και των αθλητριών που αγωνίζονται την επόμενη ημέρα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν πριν από τους αγώνες τους».

Άννα Κορακάκη και Λευτέρης Πετρούνιας, σημαιοφόροι της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
Άννα Κορακάκη και Λευτέρης Πετρούνιας, σημαιοφόροι της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (AP Photo/Petr David Josek)

Πώς επιλέγονται οι σημαιοφόροι

Η επιλογή των σημαιοφόρων της κάθε χώρας αποτελεί προνόμιο της εκάστοτε Ολυμπιακής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σαφή και προκαθορισμένα κριτήρια, τα οποία καλούνται οι αθλητές και οι αθλήτριες να πληρούν, προκειμένου να λάβουν τον τιμητικό αυτό ρόλο, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο, ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα από τα κριτήρια που συνήθως λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή των αθλητών. Συνήθως διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

 • Επιτυχίες και διακρίσεις: Οι αθλητές που έχουν πετύχει σημαντικές νίκες και έχουν διακριθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις (όπως Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ή προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες) συχνά επιλέγονται ως σημαιοφόροι.
 • Εμπειρία: Αθλητές με μεγάλη εμπειρία, που θεωρούνται ηγέτες της ομάδας τους μπορεί να επιλεγούν για τον ρόλο αυτόν.
 • Συμβολική σημασία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιλογή ενός αθλητή ή μίας αθλήτριας για τον ρόλο του σημαιοφόρου μπορεί να έχει συμβολική σημασία, όπως όταν επιλέγεται ένας αθλητής από μια ομάδα που εκπροσωπεί έναν συγκεκριμένο σκοπό.
 • Ποικιλία αθλημάτων: Για να αντιπροσωπεύεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία αθλημάτων, επίσης ενδέχεται να επιλέγονται αθλητές από διαφορετικά αθλήματα κάθε φορά.
 • Δημοτικότητα: Οι δημοφιλείς αθλητές, που έχουν την υποστήριξη του κοινού, αποτελούν επίσης μία επιλογή
 • Πρότυπο: Αθλητές που έχουν γίνει γνωστοί για τις προσωπικές τους αξίες, το αθλητικό τους ήθος και αποτελούν πρότυπα εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, συχνά επιλέγονται για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους.
Η Σοφία Μπεκατώρου, σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ριο ντε Τζανέιρο
Η Σοφία Μπεκατώρου, σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ριο ντε Τζανέιρο (AP Photo/Patrick Semansky)

Προς επίρρωση των παραπάνω, αξίζει να διαβάσουμε όσα έγραψε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χρήστος Σαράντος, για το παράδειγμα της Κίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους 2004 και του 2008, η οποία έχρισε ως σημαιοφόρο τον NBAer, Γιάο Μινγκ, ο οποίος “ούτε κατά προσέγγιση δεν είχε φτάσει τα επιτεύγματα του Γιάννη, ούτε είχε Ολυμπιακό μετάλλιο την ώρα που δεκάδες συμπατριώτες του είχαν πάρει χρυσά, αργυρά κλπ”.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, “εξέφραζε το πιο δυνατό, ανθεκτικό, ταλαντούχο, δημιουργικό πρόσωπο της Κίνας”.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Σαράντου:

“Μερικοί ψάχνουν να βρουν κανόνες για το ποιος δικαιούται να είναι σημαιοφόρος στους Αγώνες.

Να σας πω ότι η Κίνα έβαλε και το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο σημαιοφόρο τον Γιάο Μινγκ, τον ΝΒΑer που ούτε κατά προσέγγιση δεν είχε φτάσει τα επιτεύγματα του Γιάννη. Επίσης δεν είχε Ολυμπιακό μετάλλιο ούτε καμία προοπτική να πάρει, την ώρα που δεκάδες συμπατριώτες του είχαν πάρει χρυσά, αργυρά κλπ.

Το καλοκαίρι του 2008 βρέθηκα στο Πεκίνο, ρώτησα κι έμαθα. Ο Γιάο Μινγκ εξέφραζε το πιο δυνατό, ανθεκτικό, ταλαντούχο, δημιουργικό πρόσωπο της Κίνας. Ένα πρόσωπο έμπνευση για το λαό και έναν καταπληκτικό πρεσβευτή για την υπερπολύτιμη έξωθεν μαρτυρία, σε μια χώρα που εκτός από το πινγκ πονγκ, λατρεύει το μπάσκετ.

Την ίδια και καλύτερη επικοινωνιακή προοπτική για τη χώρα βλέπω εγώ στην περίπτωση Γιάννη χωρίς να αγαπώ ιδιαίτερα το μπάσκετ. Μήπως τελικά γι’ αρκετούς οι οποίοι διαφωνούν και σκαλίζουν κάποιους “άγραφους” κανόνες, το πρόβλημα είναι ότι ο Γιάννης είναι πολύ μαύρος και πολύ πλούσιος;”

Οι σημαιοφόροι της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2000-2024)

 • 2000 – Σίδνεϊ: Νικόλαος Κακλαμανάκης (Ιστιοπλοΐα)
 • 2004 – Αθήνα: Πύρρος Δήμας (Άρση Βαρών)
 • 2008 – Πεκίνο: Ηλίας Ηλιάδης (Τζούντο)
 • 2012 – Λονδίνο: Αλέξανδρος Νικολαΐδης (Ταεκβοντό)
 • 2016 – Ρίο ντε Τζανέιρο: Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοΐα)
 • 2020 – Τόκιο: Άννα Κορακάκη (Σκοποβολή) και Λευτέρης Πετρούνιας (Ενόργανη Γυμναστική) – Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η Ελλάδα είχε δύο σημαιοφόρους, ακολουθώντας την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων​

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα