ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0: Αρχηγική νίκη

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0: Αρχηγική νίκη
Eurokinissi

Σε ένα ντέρμπι με ελάχιστες καλές στιγμές, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 1-0 της ΑΕΚ με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αντρέ Βιεϊρίνια που ευστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος στο 57ο λεπτό.

Το ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και για τις δύο ομάδες για διαφορετικούς λόγους. Οι γηπεδούχοι ήθελαν το “τρίποντο” προκειμένου να παραμείνουν στο -1 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ οι “κιτρινόμαυροι” έπαιζαν, ουσιαστικά, την τελευταία ζαριά ούτως ώστε να διατηρήσουν τις ελάχιστες ελπίδες της για τον τίτλο.

Τελικά, τη διαφορά έκανε η κλάση και η ποιότητα του Βιεϊρίνια. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έκρινε το ντέρμπι με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Ένα πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Αντρέ Σιμόες. Από την άλλη πλευρά, η Ένωση “ξύπνησε” μετά το 65ο λεπτό, αλλά στάθηκε άτυχη, καθως στο 71′ είχε δοκάρι με τον Πέτρο Μάνταλο, ενώ ολοκλήρωσε το ματς με 9 παίκτες εξαιτίας των αποβολών του Νίκλας Χουλτ και του Μάρκο Λιβάγια στις καθυστερήσεις.

1. ΜΕ ΕΣΙΤΙ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ, ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΑΤΖΟΒΙΤΣ Ο ΚΑΡΕΡΑ

O Αμπέλ Φερέιρα πήγε με την πεπατημένη στην αρχική ενδεκάδα, επιλέγοντας τον Άντερσον Εσίτι στο πλευρό του Γιόσιπ Μίσιτς στη μεσαία γραμμή και τον Κάρολ Σβιντέρσκι αντί του Τσούμπα Άκπομ στην κορυφή της επίθεσης. Στον αντίποδα, ο Μάσιμο Καρέρα έκανε την έκπληξη στη μεσαία γραμμή, παρατάσσοντας την ΑΕΚ με διάταξη 4-3-3 και τον Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς στο πλευρό των Αντρέ Σιμόες και Νέναντ Κρίτσισιτς, ενώ στην επίθεση προτιμήθηκε ο Μάρκο Λιβάγια, με τον Νέλσον Ολιβέιρα να μένει στον πάγκο.

Κι η αλήθεια είναι πως η επιλογή του Ιταλού κόουτς της Ένωσης του “βγήκε” στην αρχή της αναμέτρησης, αφού οι “κιτρινόμαυροι” έδειξαν να πατούν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, να πιέζουν ψηλά και να δυσκολεύουν την κυκλοφορία των γηπεδούχων. Ωστόσο, ήταν φανερό πως δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την εστία του Ζίβκο Ζίβκοβιτς, αφού ο Μάρκο Λιβάγια ήταν απελπιστικά μόνος. Από την άλλη πλευρά, ο Μίσιτς ήταν καλά κλεισμένος από τους αντιπάλους του, ενώ ο Εσίτι δεν έδειχνε ικανός να βοηθήσει στον τομέα της δημιουργίας την ομάδα του.

2. ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ Ο ΠΑΟΚ, “ΤΑΜΠΟΥΡΩΜΕΝΗ” Η ΑΕΚ

Μετά το πρώτο 15λεπτο, ο Δικέφαλος του Βορρά ανέβηκε μέτρα στο γήπεδο και αύξησε την πίεσή του, αλλά οι παίκτες της Ένωσης είχαν κλείσει καλά τους χώρους και δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας στους αντιπάλους τους. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από δύο προσπάθειες του -πάντα επικίνδυνου- Σβιντέρσκι, τις οποίες “καθάρισε” εύκολα ο Βασίλης Μπάρκας, η ομάδα του Φερέιρα δεν απείλησε με αξιώσεις την εστία του γκολκίπερ της ΑΕΚ.

Βέβαια, εν αντιθέσει με την έναρξη του αγώνα, οι φιλοξενούμενοι δεν άσκησαν την ίδια πίεση πάνω στους δύο στόπερ του Δικεφάλου, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να παίζεται στο δικό της μισό. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, οι Θεσσαλονικείς δεν μπόρεσαν να βρουν μία… χαραμάδα προς το τέρμα του Μπάρκα, παρά το γεγονός πως πατούσαν πιο εύκολα την αντίποδα περιοχή. Το “ταμπούρι” της Ένωσης πέτυχε, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν ισόπαλες 0-0 στα αποδυτήρια.

 

3. ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΚΑΙ… ΠΕΝΑΛΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο, η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, κράτησε την μπάλα, αλλά η μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε ήταν ένα άστοχο σουτ του Πέτρου Μάνταλου. Τελικά, στην πρώτη πραγματικά αξιόλογη ευκαιρία στην αναμέτρηση στο 57′, ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα. Ο Δημήτρης Λημνιός γύρισε υπέροχα στον Σβιντέρσκι, ο οποίος απέφυγε τον αντίπαλό του, έκανε το σουτ, αλλά ο Μπάρκας με εξαιρετική επέμβαση αρνήθηκε το γκολ. Στη συνέχεια, όμως, της φάσης ο Αντρέ Σιμόες τράβηξε τον Βιεϊρίνια μέσα στη μεγάλη περιοχή και ο Όρελ Γκρίνφελντ έδειξε το σημείο του πέναλτι.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο κέντρο της εστίας, κάνοντας το 1-0 για την ομάδα του. Ο Βιεϊρίνια ήταν πρωταγωνιστής και στις επόμενες δύο καλές στιγμές του Δικεφάλου, όμως η απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 67′ πέρασε πάνω από την εστία του Μπάρκα, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε γκολ την προσπάθεια και πάσα του Πορτογάλου, στέλνοντας την μπάλα… πλάγιο από πλεονεκτική θέση.

4. ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΛΙΒΕΪΡΑ, ΔΟΚΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

To γκολ του ΠΑΟΚ ανάγκασε τον Καρέρα να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, περνώντας στο γήπεδο τον Νέλσον Ολιβιέρα αντί του Σαμπανάτζοβιτς και αλλάζοντας τη διάταξη από 4-3-3 σε 4-4-2, με τον Πορτογάλο στο πλευρό του Λιβάγια. Η είσοδος του 28χρονου επιθετικού έδωσε ώθηση στους “κιτρινόμαυρους”, οι οποίοι κι έφτασαν πολύ κοντά στην ισοφάριση στο 71ο λεπτό. Ο Λιβάγια κατέβασε υπέροχα την μπάλα μέσα στην περιοχή, έδωσε στον Μάνταλο, αλλά το πλασέ του αρχηγού της ΑΕΚ κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Ζίβκοβιτς.

Στο 75′ οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για ανατροπή του Κρίστισιτς μέσα στη μεγάλη περιοχή από τον Βαρέλα, αλλά ο Γκρίνφελντ ύστερα κι από έλεγχο του VAR έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, καθώς ο στόπερ του ΠΑΟΚ βρίσκει πρώτα την μπάλα. Οι παίκτες του Καρέρα συνέχιζαν να ψάχνουν το γκολ της ισοφάρισης και είχαν άλλη μία καλή στιγμή στο 80ό λεπτό, αλλά ο Ζίβκοβιτς είπε “όχι” στο σουτ του Ολιβέιρα. Στα τελευταία λεπτά, οι “κιτρινόμαυροι” ανέβηκε μέτρα και άφησε κενούς χώρους, τους οποίους εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ, με τον Άκπομ να κερδίζει την αποβολή του Νίκλας Χουλτ στο 91′ και τον Λιβάγια να βλέπει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 95′ για φάουλ στον Λημνιό.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

sport24.gr

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ SUPER LEAGUE 1

sport24.gr

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα