Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς
Ντούσαν Ίβκοβιτς ANADOLU AGENCY VIA AFP/VISUALHELLAS.GR

Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ, καθώς ο θρυλικός προπονητής, Ντούσαν Ίβκοβιτς, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, ένας από τους καλύτερους προπονητές του ευρωπαϊκού και του παγκοσμίου μπάσκετ, πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό το 1997 και το 2012.

Ειδικά η παρουσία του στους “ερυθρόλευκους” για συνολικά πέντε χρόνια (1996-1999, 2010-2012) θεωρείται ως εξόχως επιδραστική. Εκτός από τους δύο ευρωπαϊκού τίτλους, ο Ιβκοβιτς κατέκτησε με τους ερυθρόλευκους δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1997, 2012) και δύο Κύπελλα (1997, 2011).

Ντούσαν Ίβκοβιτς και Ράντομιρ Άντιτς σε τοίχο στο Βελιγράδι DARKO VOJINOVIC/AP

 

Η καριέρα του

Γεννημένος το 1943 ο “Ντούντα” εξελίχθηκε σε έναν από τους επιδραστικούς κόουτς στη μεγάλη των πλάβι σχολή.

Ηταν επίσης ιδιαίτερο το δέσιμό του με την Ελλάδα καθώς στη χώρα μας είχε εργαστεί στον Αρη, τον ΠΑΟΚ, τον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό (δις) και την ΑΕΚ. Δούλεψε επίσης στη Ρωσία (ΤΣΣΚΑ και Ντινάμο Μόσχας) και στην Τουρκία (Εφές). Αναρίθμητες ήταν οι διακρίσεις του με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας (πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου).

O Ντούσαν Ίβκοβιτς πανηγυρίζει το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού, το 2012 Petros Giannakouris/AP

Συγκεκριμένα με την εθνική ομάδα της πατρίδας του κέρδισε τρία χρυσά ευρωπαϊκά και ένα ασημένιο, ένα παγκόσμιο χρυσό, ένα ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα χρυσό στην Πανεπιστημιάδα.

Μιλούσε σχεδόν άψογα τα ελληνικά και διατηρούσε σπίτι στην Ελλάδα.

Εθεωρείτο εξπέρ στην ανάδειξη ταλέντων και στη διαχείριση των νέων παικτών κάτι που απέδειξε περίτρανα τη σεζόν 2011-2012 στον Ολυμπιακό.

Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και τιμήθηκε με το βραβείο “Θρύλος της Ευρωλίγκα”, από την EuroLeague όπως αναφέρει το Sport24.gr.

Ο Σέρβος κόουτς νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στην εντατική νοσοκομείου του Βελιγραδίου, έχοντας πρόβλημα στους πνεύμονές του.

O Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε δώσει μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της ζωής του στο Sport24.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα