Alfa Romeo 8C Spider

Alfa Romeo 8C Spider
alfa8cSpider22408small

Όμορφη, άγρια, δυνατή, ελκυστική και παραδοσιακή η Alfa Romeo 8C Spider

Εξάλλου η νέα 8C Spider δεν είναι τυχαίο ότι πριν καν κυκλοφορήσει και όταν πρωτοεμφανίστηκε ως πρότυπο μοντέλο στα τέλη του 2006 κατέκτησε βραβεία σε διαγωνισμούς κομψότητας.









Για λίγους και… πλούσιους



Η επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της νέας Ιταλίδας πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου του 2008 στην έκθεση της Γενεύης και τράβηξε τα βλέμματα ακόμη και τον πιστών στα δικά τους “ήθη και έθιμα” Γερμανών. Η φήμη που κυκλοφόρησε λίγες μέρες αργότερα ότι περίπου 170 πελάτες στη Γερμανία εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για να παραγγείλουν την 8C Spider επιβεβαιώθηκε και από την κεντρική αντιπροσωπεία της Alfa Romeo στη χώρα που γεννιούνται οι Mercedes, BMW και Audi!



Το γεγονός αυτό σίγουρα ενθουσίασε τους Ιταλούς, αλλά παράλληλα γέννησε και κάποιες αμφιβολίες για το αν η κίνηση της Alfa Romeo να διαθέσει μόλις 500 κομμάτια (τα 100 προορίζονται για την Αμερική) στην παγκόσμια αγορά ήταν σωστή. Πάντως, δεν πρόκειται για ένα συμβατικό Roadster, αλλά για ένα super car το οποίο κατασκευάστηκε προκειμένου να ανταγωνιστεί ως ίσο προς ίσο το Audi R8, τη Ferrari Spider και άλλα αντίστοιχα υπεραυτοκίνητα.



Έτσι και η τιμή του θα κυμανθεί σε αντίστοιχα επίπεδα με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 175.000 ευρώ δηλαδή περίπου 30.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την coupe έκδοση.



Στην ευρωπαϊκή αγορά το Alfa Romeo 8C Competizione Spider θα τεθεί προς διάθεση στα μέσα του 2009.









Μα γιατί είναι τόσο ακριβό…;



Η Alfa Romeo με την 8C Competizione Spider θέλησε να κάνει τη δεύτερη δική της δυναμική κίνηση στα μεγάλα σαλόνια των super cars. Οι Ιταλοί για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αυτοκινήτου δεν εμπνεύστηκαν μόνο από τις δικές τους Alfa της δεκαετίας του 60’ Giulia TZ και 33 Stradale, αλλά και από τη Maserati…



Σχεδιαστικά τα αφεντικά της Alfa δεν ζήτησαν από κανέναν βοήθεια και κατάφεραν να “παντρέψουν” το σύγχρονο design ενός σπορ αυτοκινήτου με τις γραμμές που είχαν τα sports car τη δεκαετία του 70.



Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό, αφού το αμάξι μοιάζει με… αγριόγατα που είναι έτοιμη να δαγκώσει. Οι δύο μπροστινοί αεραγωγοί πλαισιώνονται από το… retro καπό, το οποίο με το άνοιγμά του μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, αφού σηκώνεται μαζί με τα φτερά!



Το πλαίσιο του οχήματος είναι κατασκευασμένο από χάλυβα υψηλής αντοχής και αρκετές εξωτερικές επιφάνειες από ανθρακονήματα, αφού οι Ιταλοί ήθελα να διατηρήσουν το βάρος σε λογικά επίπεδα (περίπου 1400 κιλά). Το μήκος της 8C Competizione Spider είναι 4,34 μέτρα, το πλάτος 1,88 μέτρα και το ύψος της μόλις 1,28, ενώ το μεταξόνιο βρίσκεται στα 2,65 μέτρα.



Το μυώδες ρετρό, αλλά και σύγχρονο αμάξωμα… κάθεται πάνω στις πανέμορφες και τεράστιες ζάντες 20 ιντσών (με διαστάσεις ελαστικών 245/40 μπροστά και 275/35 πίσω), όπου εσωτερικά βρίσκονται οι αεριζόμενοι δίσκοι με τις αλουμινένιες δαγκάνες Brembo που… τιθασεύουν τα άλογα. Τέλος, στην Alfa πρόβλεψαν και για τις αποσκευές δύο ατόμων, αφού το πορτμπαγκαζ της Competizione Spider είναι χωρητικότητας 250 λίτρων.








Στα μηχανικά μέρη οι υπεύθυνοι της Alfa Romeo ζήτησαν τη βοήθεια της Maserati, η οποία απλόχερα τους πρόσφερε τον κινητήρα, το ημιαυτόματο και χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων που εξοπλίζει το μοντέλο Grand Sport, αλλά και την Coupe Competizione.



Πρόκειται για το 8κύλινδρο μοτέρ σε διάταξη “V” 4.691 κ.εκ., το οποίο αποδίδει 450 ίππους (στις 7.000 στροφές) και μέγιστη ροπή 47,9 χλγμ. Η «καρδιά» της Competizione Spider χαρακτηρίζεται από τη γραμμική της λειτουργία και από το γεγονός ότι το 80% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις 2.000 στροφές!



Έτσι, το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο εταιρειών… τρομάζει, αφού η Spider αγγίζει τα 0-100 κοντά στα 4 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα στο πισωκίνητο super car υπολογίζεται στα 300 χιλιόμετρα. Αν αναρωτιέστε πως συγκρατείται το υπεραυτοκίνητο της Alfa πάνω στο δρόμο την απάντηση την δίνουν οι ειδικά μελετημένες αναρτήσεις με διπλά ψαλίδια στον εμπρός και στον πίσω άξονα.



Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον τομέα της αεροδυναμικής η 8C Spider πέρασε από το πρόγραμμα της Ferrari, αφού οι υπεύθυνοι της Alfa Romeo δεν ήθελαν να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από τη στιγμή που αποφάσισαν να επιλέξουν την παραδοσιακής υφασμάτινη οροφής. Βλέπετε, η εταιρεία από το Μαρανέλο χρόνια τώρα γνωρίζει πώς να προσαρμόζει στα Spider μοντέλα της την μαλακή οροφή προκειμένου να μην… σπάει τα τύμπανα των επιβατών ακόμη και όταν κινούνται σε υψηλές ταχύτητες.




Εσωτερικά… Alfa

Εσωτερικά οι υπεύθυνοι της Alfa Romeo έβαλαν όλη τους την τέχνη και χρησιμοποίησαν πανάκριβα υλικά ώστε να προδιαθέσουν ακόμη και αυτούς που δεν γουστάρουν τα σπορ αυτοκίνητα να επιβιβαστούν.



Ο συνδυασμός δέρματος, αλουμινίου και ανθρακονήματων είναι τέλειος, όπως ιδανική θεωρείται και η χαμηλή θέση οδήγησης στα σύγχρονα μπάκετ καθίσματα. Μοναδικές “γκρίνιες” που έχουν ακουστεί έχουν να κάνουν με τον κύριο χώρο του σαλονιού και το χαμηλό παρμπρίζ που σίγουρα θα δυσκολέψει ένα οδηγό ύψους δύο μέτρων στο να βολευτεί.



Παράλληλα, το γεγονός ότι τα πετάλια βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση μεταξύ τους σίγουρα επιβεβαιώνει την αγωνιστική γραμμή για άμεσες κινήσεις, όμως αναμένεται να αγχώσει αρκετούς οδηγούς μέχρι να το συνηθίσουν.






Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα