Audi R8 V10 5.2 FSI quattro

Το Audi R8 είναι πλέον ακόμη ανταγωνιστικότερο στην κατηγορία των ακριβών super cars
- 15 Δεκεμβρίου 2008 22:46
Για όσους τα 420 άλογα (από τον V8 κινητήρα των 4.2 λ.) του Audi R8 ήταν λίγα, η γερμανική φίρμα προσφέρει εναλλακτικά την έκδοση με 525 ίππους. Ιπποδύναμη που προέρχεται από έναν κινητήρα V10 , χωρητικότητας 5.2 λίτρων.
Με τις καθαρές γραμμές του το Audi R8 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία σχεδιασμού της φίρμας. Κάθε σχεδιαστική γραμμή είναι απόλυτα ισορροπημένη με την συνολική εικόνα του αυτοκινήτου να είναι εξόχως επιθετική. Και σε αυτή την εικόνα συμβάλουν τα μέγιστα τα πλευρικά αεροδυναμικά Sideblades να επιβεβαιώνουν την αγωνιστική κληρονομιά του Audi R8. Άλλωστε για αυτή την ξεχωριστή εμφάνισή του, κέρδισε τον τίτλο “World Car of the Year 2008”.
Το R8 «χτίσθηκε» πάνω στο πάτωμα και τα μηχανικά μέρη της Lamborghini Gallardo (άλλωστε η κορυφαία ιταλική φίρμα παραγωγής super car βρίσκεται εδώ και χρόνια κάτω από τον έλεγχο της Audi). Και η τελευταία έκδοση του μοντέλου της Audi έχει βασισθεί πάνω στην Gallardo LP560-4, η οποία «φορά» τον ίδιο κινητήρα των 5.2 λίτρων, που όμως αποδίδει μερικούς ίππους παραπάνω (560).
Οι άνθρωποι της γερμανικής φίρμας θέλοντας να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως για παράδειγμα αυτές που προέρχονται από την Porsche (911 GT2 με 530 ίππους) αλλά και την λιγότερο δημοφιλή στην ευρωπαική αγορά Corvette Z06 (513 άλογα) τοποθέτησαν στο R8 τον κινητήρα που γνωρίζουμε από την ναυαρχίδα μάρκας , το Α8. Πρόκειται για ένα μοτέρ σε σχήμα V, 10κύλινδρο, που με την βοήθεια υπερσυμπιεστή αποδίδει 525 ίππους.
Με αυτή την ιπποδύναμη, που είναι κατά 105 άλογα μεγαλύτερη σε σχέση με τον V8 κινητήρα των 4.2 λ. (420 ίπποι), το R8 επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ ώρα σε μόλις 3,9 ΄΄ ενώ η τελική του ταχύτητα φθάνει τα 316 χλμ. /ώρα. Τιμές που είναι σημαντικά πιο πάνω σε σχέση με αυτές του ίδιου αυτοκινήτου με το μοτέρ των 4.2 λ. (0-100 σε 4,6΄΄ , τελική 301 χλμ./ ώρα). Υπολείπονται όμως κατά τι από το αδελφό μοντέλο, την Lamborghini Gallardo LP560-4 (560 ίπποι, τελική 325 χλμ./ ώρα, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3,7΄΄).
Όπως και το R8 4.2 FSI έτσι και το R8 V10 5.2 FSI, εφοδιάζεται με σύστημα μόνιμης τετρακίνησης. Το αυτοκίνητο διαθέτει εξελιγμένη τεχνολογία , αγωνιστική τεχνογνωσία και συνδυάζει τον σχεδιασμό και τις επιδόσεις ενός super car, με την λειτουργικότητα και την τεχνολογία που απαιτεί ο κάθε αγοραστής από μια μάρκα όπως η Audi.
Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο κέντρο του αμαξώματος, πίσω ακριβώς από την πλάτη των δύο καθισμάτων. Η μόνιμη τετρακίνηση quattro έχει σαν αποτέλεσμα την εξαιρετικά δυναμική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες, προσφέροντας παράλληλα υψηλά επίπεδα σταθερότητας και ταυτόχρονα ιδιαίτερα γρήγορες τιμές επιτάχυνσης.
Στο R8 μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα σε ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, ή το αυτοματοποιημένο σειριακό R Tronic το οποίο είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες ταχύτητας και επιτρέπει τη γρήγορη αλλαγή σχέσεων είτε μέσω του μοχλού, είτε με τα χειριστήρια που είναι τοποθετημένα πίσω από το τιμόνι.
Σε ότι αφορά τον ερχομό του στην ελληνική αγορά, αυτή τοποθετείται στο επόμενο καλοκαίρι. Χωρίς πάντως προς το παρόν να είναι γνωστή η τιμή του. Στην Γερμανία πάντως οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν στο δεύτερο τετράμηνο του 2009, και η τιμή έχει προσδιορισθεί στα 142.400 €. Πολύ πιο κάτω δηλαδή από την Lamborghini Gallardo LP560-4 που κοστίζει (στην Γερμανία) περί τα 190.000 €.