GP Ουγγαρίας

O ισπανικός γλωσσόδετης Αλγκουερσουαρί και ο Τζένσον-ξέχασα τις νίκες-Μπάτον πρωταγωνιστούν στην πίστα της McLaren, το Ουνγκαρόρινγκ.
- 23 Ιουλίου 2009 23:42
Από την Κυριακή (26/8) το απόγευμα όσοι ακολουθούν το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα απαντούν “βέβαια, αυτός με το δύσκολο επίθετο”. Ο 19χρονος Χαϊμέ Αλγκουερσουαρί είναι το πρόσωπο των ημερών και κάτοχος του επιθέτου-σιδηρόδρομος.
Με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να βρεθεί στην εκκίνηση θα γράψει ιστορία ως ο μικρότερος σε ηλικία οδηγός που θα έχει λάβει μέρος σε γκραν πρι. Η ηλικία του πρωταθλητή στη βρετανική F3 θα είναι 19 χρόνων και 125 ημερών. Θα καταρρίψει το ρεκόρ του Νεοζηλανδού Μάικ Θάκγουελ (19 χρόνων και 154 ημερών) από το Γκραν Πρι Ολλανδίας το 1980. Βέβαια το στατιστικό είναι… αμφιλεγόμενο καθώς ο Θάκγουελ προκάλεσε ατύχημα στον 1ο γύρο με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί! Όταν επαναξεκίνησε ο “Κίουι” δεν βρισκόταν ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους.
Κατά τ’ άλλα ο 19χρονος Καταλανός, μαροκινής καταγωγής, κυνηγάει τα ρεκόρ του Σεμπαστιάν Φέτελ. Αν τα καταρρίψει, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι ταλαντούχος όχι βέβαια φαινόμενο σαν τον Γερμανό, αλλά ένας οδηγός που αξίζει κάτι παραπάνω από τα 15 λεπτά διασημότητας.
Ο Φέτελ ήταν 19 χρόνων και 349 ημερών όταν πρωτοβαθμολογήθηκε σε αγώνα της F1: Τερμάτισε 6ος στη Βραζιλία το 2007 με τη BMW Sauber και βέβαια είναι ο νεαρότερος νικητής στην ιστορία του σπορ. Αν ο Αλγκουερσουαρί τερματίσει μέσα στους βαθμούς στο ντεμπούτο του, τότε θα είναι ο 59ος που καταφέρνει κάτι τέτοιο.
Σημαντικός αγώνας για τον Μπάτον
Ο Άγγλος οδηγός δεν μας δικαίωσε. Περιμέναμε να έχει εξασφαλίσει τον τίτλο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Έβαλε βέβαια και η Red Bull το χεράκι της.
Όπως και να έχει ο Μπάτον επιστρέφει στην πίστα στην οποία κατέκτησε τη μοναδική μέχρι τη φετινή σεζόν νίκη στην καριέρα του. Αυτό συνέβη το 2004 όταν κληρονόμησε την πρωτιά από τον Φερνάντο Αλόνσο που εγκατέλειψε.
Ο 30χρονος οδηγός της Brawn GP είναι ο μοναδικός οδηγός που έχει ολοκληρώσει και τους εννέα αγώνες του πρωταθλήματος. Έχει έξι νίκες αν και στο Νίρμπουργκρινγκ δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.
Χρειάζεται αν όχι την 1η τουλάχιστον τη 2η θέση για να ξεπεράσει τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια και να βρεθεί στην 18η θέση της κατάταξης με τους οδηγούς που έχουν κερδίσει τους περισσότερους βαθμούς.
Με έξι νίκες πάντως κινδυνεύει να καταρρίψει ένα βρετανικό ρεκόρ. Τρεις παγκόσμιοι πρωταθλητές από τη χώρα του: Ο αείμνηστος Τζιμ Κλαρκ, ο Νάιτζελ Μάνσελ και ο Ντέιμον Χιλ κατέκτησαν τον τίτλο με επτά νίκες! Ο Μπάτον χρειάζεται μία ακόμα, αλλά μπορεί να προβάλλει ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι το πρωτάθλημα έχει τώρα περισσότερους αγώνες.
Ιστορία μου αμαρτία μου!
Η McLaren Mercedes έχει πάρει τη νίκη στους πέντε από τους 10 τελευταίους αγώνες στην Ουγγαρία και έχει εξασφαλίσει τέσσερις πολ ποζίσιον. Στη Βουδαπέστη έσπασε οριστικά το γυαλί στις σχέσεις του Φερνάντο Αλόνσο με τον Λιούις Χάμιλτον και τη McLaren.
Ο Χάμιλτον ξεκίνησε από την πολ ποζίσιον το 2007 και το 2008, αλλά φέτος τόσο αυτός, όσο και ο Χέικι Κοβαλάινεν δεν έχουν καταφέρει να ανέβουν στο βάθρο. Μεγάλο πλήγμα στο γόητρο της σπουδαίας ομάδας.
Αντίθετα οι οδηγοί της Red Bull (Φέτελ και Μαρκ Ουέμπερ) και της Brawn GP (Μπάτον και Ρούμπενς Μπαρικέλο) έχουν κάνει το 1-2 τρεις φορές φέτος. Αυτές οι δύο ομάδες, καθώς και η BMW Sauber, η Toyota και η Ferrari έχουν ανέβει στο βάθρο.
Η πολ ποζίσιον δεν δίνει τη νίκη
Σημειώστε ότι μόλις τρεις φορές τα τελευταία 10 χρόνια νικητής στην Ουγγαρία έχει αναδειχθεί οδηγός που έχει ξεκινήσει από την πρώτη θέση της εκκίνησης.
Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι ο μοναδικός μη νικητής φέτος που έχει ξεκινήσει πρώτος είναι ο Γιάρνο Τρούλι της Toyota, τότε δύσκολα δεν θα τερματίσει πρώτος ένας εκ των Μπάτον, Φέτελ ή Ουέμπερ.