Grand Prix Kωνσταντινούπολης

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται με το GP της Kωνσταντινούπολης και το AUTO 24 παρουσιάζει
- 09 Μαΐου 2008 12:21
Σίγουρα το φίλαθλο κοινό του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας, θα έκανε τα πάντα για τη δημιουργία μιας πίστας προδιαγραφών Formula 1.
Ένα όνειρο που το θυμούνται οι πολιτικοί μόνο πριν από τις εκλογές και στη συνέχεια χάνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού έχουν ανοίξει οι κάλπες.
Και όμως στη γειτονική μας Τουρκία, οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν το οικονομικό όφελος και το τουριστικό άνοιγμα που θα προκαλούσε η κατασκευή μιας πίστας και κατ’ επέκταση η πραγματοποίηση ενός GP. Έτσι, το 2005 για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε και η Τουρκία στο καλεντάρι της F1.
Το “Istanbul Park”, όπως ονομάζεται, είναι μια αρκετά ιδιαίτερη πίστα που απαριθμεί 14 στροφές, οι οποίες δημιουργούν αργά αλλά και γρήγορα κομμάτια, με τα μονοθέσια να αγγίζουν και τα 330 χιλιόμετρα.
Τα 5.378 χιλιόμετρα της ασφάλτου έχουν σχεδιαστεί από τον διάσημο Γερμανό σχεδιαστή Χέρμαν Τίλκε. Ο ίδιος ευθύνεται για το σχεδιασμό μερικών από των πιο εντυπωσιακών σιρκουί, όπως της Μαλαισίας, του Μπαχράιν και της Σανγκάι.
Ακόμη, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει αυτός ο σχεδιασμός είναι πως στο “Istanbul Park”, τα μονθέσια, γυρίζουν στην πίστα ανάποδα από τη φορά του ρολογιού, γεγονός που παρατηρείται μόνο σε άλλες δύο πίστες (Σαν Μαρίνο, Βραζιλία).
Έχει μια ευρεία ποικιλία στροφών και ενώ, μάλλον, δεν είναι τόσο τεχνικές, όπως, για παράδειγμα, στην Σαγγάη, σίγουρα αποτελούν για τους οδηγούς μία πραγματική πρόκληση.
Ο χαρακτήρας της πίστας ενισχύεται περαιτέρω από την αφθονία κλίσεων – η πίστα χτίστηκε σε τέσσερα διαφορετικά επίγεια επίπεδα.
Φαίνεται να διαθέτει λιγότερα προφανή σημεία προσπεράσματος απ’ ό,τι κάποια άλλα σιρκουί του Τίλκε – δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλες ευθείες τις οποίες ακολουθούν “σφιχτές” φουρκέτες όπως στις πίστες της Σεπάνγκ και της Σαγγάης – αλλά αναμφισβήτητα οι οδηγοί θα βρουν αρκετά σημεία από μόνοι τους μόλις συνηθίσουν την διαδρομή.
Η πίστα γενικά είναι αρκετά γρήγορη. Ο κινητήρας θα πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε να αποδίδει το ίδιο ικανοποιητικά τόσο στις χαμηλές στροφές όσο και στις 2 μεγάλες ευθείες.
Επικίνδυνη αλλά συγχρόνως και εντυπωσιακή είναι η όγδοη στροφή. Μεγάλη σε μήκος από την οποία οι πιλότοι μπορούν να περάσουν σχεδόν με τέρμα γκάζι. Αυτό βέβαια έχει επιπτώσεις στο εμπρός δεξί ελαστικό το οποίο φθείρεται για αρκετή ώρα και ασκούνται σε αυτό μεγάλες πιέσεις. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το ελαστικό του Χάμιλτον (Video) που καταστράφηκε στον περσινό αγώνα.
Το θετικό για τις ομάδες όσον αφορά τα ελαστικά τους είναι το υλικό από το οποίο είναι ασφαλτοστρωμένη η πίστα. Η επιφάνεια είναι αρκετά μαλακή σε σχέση με άλλα GP και πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν την μαλακή γόμα με καλύτερη πρόσφυση.
Όπως αναμένεται σε κάθε νέα πίστα, οι εγκαταστάσεις είναι εντυπωσιακές – οι διοργανωτές ξέρουν ότι πρέπει να συναγωνιστούν το πολύ υψηλό επίπεδο που έθεσαν το Μπαχρέιν και η Κίνα το 2004. Oι δύο πύργοι VIP, των επτά ορόφων, στην αρχή και στο τέλος του πάντοκ, δίνουν το στίγμα της χλιδής και του γκλάμουρ.
Καμπάνα λόγω ψευδοκράτους
Με πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων τιμωρήθηκαν οι διοργανωτές του τουρκικού Grand Prix το 2006! Οι γείτονες παραβίασαν τότε τους κανονισμούς της Formula 1 κατά την απονομή των επάθλων στους νικητές, όπως είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).
Η συγκεκριμένη ποινή επιβλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της FIA.
Εκεί κλήθηκαν οι Τούρκοι διοργανωτές να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι το έπαθλο στον νικητή (σ.σ. ο Βραζιλιάνος Φελίπε Μάσα) απένειμε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αναφερόταν στο τηλεοπτικό στιγμιότυπο ως “πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.
Η δυναμη της Formula…
Εκατομμύρια κόσμου κατάφεραν να δουν την απονομή σε όλο τον κόσμο και να έχουν στο μυαλό του τον Ταλάτ ως αρχηγό κράτους. Οι Τούρκοι ξέρουν να παίζουν το επικοινωνιακό παιχνίδι καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και σίγουρα γνωρίζουν την δύναμη της Formula 1.
Δύναμη την οποία στην Ελλάδα αγνοούν ορισμένοι. Ούτως η άλλος μιλάμε για ένα άθλημα που δεν έχει αντίκτυπο, δεν έχει θεατές, δεν έχει ενδιαφέρον και προκαλεί ρύπους στο περιβάλλον. Έτι τουλάχιστον νομίζουν κάποιοι σε αυτή τη χώρα…