Η Volvo βγάζει στους δρόμους 100 αυτοκίνητα που κινούνται αυτόνομα

Η Volvo βγάζει στους  δρόμους 100 αυτοκίνητα που κινούνται αυτόνομα

To πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης παρουσιάζει η Volvo στη Σουηδία και σταδιακά στόλος 100 αυτοκινήτων της φίρμας θα κινείται αυτόνομα στους δρόμους της πόλης του Γκέτεμποργκ. Τα πρώτα αυτοκίνητα ήδη κυκλοφορούν με επιτυχία

Η Volvo, έχει δημόσια εκφράσει την άποψή της ότι τα αυτοκίνητα στο μέλλον πρέπει να διαθέτουν τέτοια τεχνολογία ασφάλειας, ώστε να μην συγκρούονται. Η Volvo Cars, ήδη από το 2007 έχει αναφερθεί στο στόχο της ως εταιρεία, που είναι να μην υπάρχει οποιοσδήποτε σοβαρός ή θανάσιμος τραυματισμός σε νέο μοντέλο της μάρκας!

Μάλιστα, έχει κάνει ακόμα πιο συγκεκριμένο το στόχο αυτόν, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα για την επίτευξή του το έτος 2020 και δίνοντας στο σχετικό πρόγραμμα το κωδικό όνομα Vision 2020 (Όραμα 2020)!

Η Volvo βγάζει στους  δρόμους 100 αυτοκίνητα που κινούνται αυτόνομα

Μεγάλο ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού θα διαδραματίσουν τα συστήματα υποστήριξης οδηγού όπως και η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Όσον αφορά στα πρώτα, στην υπηρεσία του οδηγού η Volvo προσφέρει ήδη συστήματα όπως το αυτορυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου γκαζιού (Adaptive Cruise Control - ACC) με σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης ή το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας με επέμβαση και στο τιμόνι (Lane Keeping Aid), που βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα που επιθυμεί, όπως και πολλά άλλα.

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας για αυτόνομη οδήγηση, η Volvo Cars ξεκίνησε ένα επαναστατικό πρόγραμμα, με τίτλο «Drive Me» (Οδήγησέ Με). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος 100 αυτοκίνητα Volvo θα κινούνται αυτόνομα στην πόλη του Γκέτεμποργκ, χωρίς παρέμβαση οδηγού, ακολουθώντας την κυκλοφορία και τηρώντας όλους τους κανόνες. Τα πρώτα αυτοκίνητα ήδη είναι στους δρόμους της σουηδικής πόλης και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Η Volvo βγάζει στους  δρόμους 100 αυτοκίνητα που κινούνται αυτόνομα

Τα αυτοκίνητα κινούνται ακολουθώντας τη ροή της κυκλοφορίας, αυξομειώνοντας ανάλογα την ταχύτητά τους, παραμένοντας στη λωρίδα τους, και παραχωρώντας προτεραιότητα όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Καθώς το πρόγραμμα περνάει σε επόμενες φάσεις, ο βαθμός αυτονομίας θα αυξάνεται, με στόχο τα αυτοκίνητα να κάνουν πλήρεις διαδρομές χωρίς την παρέμβαση οδηγού. Ένα από τα συστήματα που δοκιμάζονται στην πράξη μέσα από το πρόγραμμα αυτό είναι και το αυτορυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου γκαζιού το οποίο πλέον ελέγχει και τις κινήσεις του τιμονιού! Το συγκεκριμένο σύστημα θα εμφανιστεί επίσημα στο Νέο Volvo XC90 που θα παρουσιαστεί στα τέλη του έτους. Με αυτό, το Νέο XC90 θα είναι σε θέση να ακολουθεί το προπορευόμενο όχημα αυξομειώνοντας την ταχύτητά του αλλά και κάνοντας τις απαραίτητες μικροαλλαγές στην πορεία του, χωρίς την επέμβαση του οδηγού!

Η Volvo βγάζει στους  δρόμους 100 αυτοκίνητα που κινούνται αυτόνομα

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματικά μοναδικό, είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά συμμετέχουν όλοι όσοι «θεσμικά» εμπλέκονται στην κυκλοφορία ενός αυτοκινήτου: από το νομοθέτη και τις αρχές έως την πόλη την ίδια αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία! Μάλιστα, στα αυτοκίνητα δεν επιβαίνουν ως οδηγοί επαγγελματίες δοκιμαστές της Volvo. Αντίθετα, συμμετέχουν πραγματικοί πελάτες, οι οποίοι εθελοντικά θα οδηγούν-δοκιμάζουν καθημερινά τα αυτοκίνητα σε κανονικές συνθήκες, σε επιλεγμένες διαδρομές μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, μέσα και γύρω από το Γκέτεμποργκ. Κατά τη διάρκεια των διαδρομών ο έλεγχος θα περνάει από τον οδηγό στο αυτοκίνητο και αντίστροφα.

Το πρόγραμμα Drive Me είναι ίσως το μεγαλύτερο τέτοιας κλίμακας που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο! Εκτός της Volvo Cars, συμμετέχουν το Υπουργείο Μεταφορών της Σουηδίας, ο Δήμος του Γκέτεμποργκ και το Πάρκο Επιστημών του Λιντχόλμεν. Σύμφωνα με τη Volvo Cars, η αυτόνομη οδήγηση θα συντελέσει στην αύξηση της ασφάλειας στο μέλλον. Παράλληλα, είναι σε θέση να μειώσει την κατανάλωση σε ποσοστό έως και 50%, για συγκεκριμένες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η αυτόνομη οδήγηση να μην επηρεάσει τη χαρά και την απόλαυση της οδήγησης, αλλά επικουρικά να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια για οδηγό και επιβάτες.

SHARE: