O Νελσίνιο Πικέ στην Αθήνα

O Νελσίνιο Πικέ στην Αθήνα
Nelsinho Piquet

Συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο παραχώρησε ο Νελσίνιο Πικέ

Αρχικά ο γιός του Νέλσον Πικέ αναφέρθηκε στις δοκιμές σλικ ελαστικών που έκανε η γαλλική ομάδα από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη στη Βαρκελώνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στην Ισπανία δοκιμάσαμε δύο ειδών ελαστικά με το μονοθέσιο του 2008, αλλά δεν δώσαμε βάρος στο αυτοκίνητο του 2009. Θα κάνουμε άλλη μια δοκιμή ελαστικών στη Χερέθ μέσα στο 2008, ενώ το 2009 θα δοκιμάσουμε το νέο μονοθέσιο. Στις δοκιμές αυτές δεν έχει τροποποιηθεί το αυτοκίνητο, τώρα εξετάσαμε τις διαφορές στη λειτουργία των ελαστικών.»



Στη συνέχεια ο υιός Πικέ μίλησε για τις εμπειρίες του από την «παρθενική» χρονιά του στη Formula 1, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ήταν δύσκολη η φετινή χρονιά. Η Formula 1 ήταν το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα μου. Πάντα μέχρι τώρα λάμβανα μέρος σε πρωταθλήματα με οδηγούς που ήταν στην ηλικία μου και με παραπλήσια εμπειρία. Στη Formula 1, όμως, άλλαξε αυτό και δεν ήταν εύκολο βήμα για μένα.»



Ακολούθως, αναφέρθηκε στο πρώτο μισό της σεζόν, στο οποίο το ξεκίνημά του δεν ήταν το επιθυμητό, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Οι πρώτοι αγώνες ήταν δύσκολοι. Όμως, όταν γυρίσαμε στην Ευρώπη, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για μένα, καθώς γνώριζα κάποιες από τις πίστες. Επίσης, έκανα κάποιες ανοησίες, όπως κάθε νέος οδηγός, όμως, τώρα έχω το χρόνο να κάνω έναν απολογισμό για του χρόνου.»



Ρόλο στο ξεκίνημά του ενδέχεται να έπαιξε και το γεγονός ότι η R28 ήταν ένα “δύσκολο” μονοθέσιο στην αρχή της σεζόν. Μιλώντας για το αυτοκίνητο της Ρενό επεσήμανε: «Η R27 είχε λίγες αλλαγές σε σχέση με την R26 (σ.σ. με αυτό το μονοθέσιο η γαλλική ομάδα κατέκτησε τον τίτλο στους κατασκευαστές), ενώ η R28 είχε πολλές αλλαγές εν συγκρίσει με το προηγούμενο μονοθέσιο. Στην αρχή υπήρξαν δυσκολίες, ωστόσο, όταν βρήκαμε το σωστό “στήσιμο”, όλα πήγαν καλά και φάνηκε η δυναμική του αυτοκινήτου και της ομάδας.»



Αναφερόμενος στο γκραν πρι της Γερμανίας, στο οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση, υπογράμμισε: «Ήταν το πρώτο βάθρο της ομάδας στη χρονιά. Κατάφερα να κρατήσω πίσω μου τις Φεράρι. Ο Χάμιλτον ήταν πολύ γρήγορος και επέλεξα να μη ρισκάρω να χάσω τη δεύτερη θέση. Ήταν καλό αποτέλεσμα η δεύτερη θέση. Ελπίζω του χρόνου να μπορέσουμε να επαναλάβουμε αυτήν την εμφάνιση.»



Μιλώντας για τη συνεργασία του με τον Φερνάντο Αλόνσο είπε μεταξύ άλλων: «Κάθε εβδομάδα μάθαινα πολλά πράγματα και βελτιωνόμουν. Πλέον θέλω να παλέψω για τη θέση μου στην ομάδα διεκδικώντας πλασαρίσματα στο βάθρο και νίκες. Η νέα χρονιά θα είναι πολύ διαφορετική.»



Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο διάσημο επώνυμό του και στις συγκρίσεις με τον πατέρα του, ο οποίος στέφθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής: «Πάντα είχα αυτό το όνομα. Πλέον έχω συνηθίσει. Μεγαλύτερες συγκρίσεις με τον πατέρα μου γίνονταν στο παρελθόν. Τώρα είμαι οδηγός της Formula 1. Η πίεση που μου ασκούν οι άλλοι είναι μόνο το 25% αυτής που ασκώ εγώ στον εαυτό μου.»



Ο Νελσίνιο Πικέ αποκάλυψε ακόμη ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ηθοποιός, αφού σε πρόσφατη εκδήλωση χρειάστηκε πάνω από μισή ώρα για να αποστηθίσει τρεις γραμμές, ενώ, όσον αφορά τα χόμπι του, τόνισε: «Όταν έχω χρόνο, πηγαίνω στη Βραζιλία. Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στη Formula 1, όπου το πρόγραμμα είναι απαιτητικό. Πηγαίνω σπίτι να πλύνω τα ρούχα μου, μου αρέσει να περνάω χρόνο στο σπίτι με τους φίλους μου. Αυτόν τον καιρό ο καλύτερος φίλος μου είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.» Επίσης, δήλωσε ότι οδηγεί ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο, προκειμένου να εξυπηρετείται στις μετακινήσεις, αφού έχει έξι αδέλφια, ενώ υπογράμμισε ότι προσπαθεί να έχει οδηγό, για να μην κάθεται ο ίδιος στο τιμόνι, αφού ο ίδιος αποφεύγει να οδηγεί.



Στη συνέχεια ο Πικέ απάντησε και σε ερωτήματα που του τέθηκαν:



– Για το κακό ξεκίνημά του και τις αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν για τον ίδιο: «
Πρέπει να το αντιμετωπίσεις αυτό, να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος πνευματικά και να μην έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου. Ήταν κάτι χρήσιμο, αλλά το ξεπέρασα. Έχω μάθει να το αντιμετωπίζω. Ήταν μια δύσκολη περίοδος, αλλά είχα τη συμπαράσταση της οικογένειας και των φίλων μου και είναι σημαντικό ότι την ξεπέρασα. Πίστευα στις δυνάμεις μου



– Για κάποια συμβουλή που πήρε από τον πατέρα του και την οποία ακολουθεί: «
Είναι σχετική ερώτηση. Κάποια πράγματα τα κάνουμε όπως όταν κολυμπάμε. Κάθε μέρα μαθαίνεις. Από μικρός ασχολούμαι με την οδήγηση. Ο Νέλσον ήρθε στο 10% των αγώνων μου, μετά ήμουν μόνος μου. Επομένως, δεν υπάρχει κάποιο μυστικό ή συμβουλή



– Για την εμφάνιση των μονοθεσίων της Formula 1, ύστερα από τις αεροδυναμικές τροποποιήσεις: «
Σημαντικό είναι να έχουμε ένα γρήγορο μονοθέσιο στο γκριντ. Η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο. Άλλωστε, για τρία χρόνια (σ.σ. στη Φόρμουλα 3000) είχα μοβ αυτοκίνητο και κατέκτησα τον τίτλο



– Για το τι δεν θα ξανακάνει το 2009, εν συγκρίσει με το 2008: «
Θα προσπαθήσω να μην ξανακάνω λάθος. Απέκτησα μεγάλη εμπειρία στην πίστα. Έτσι, π.χ. μια έξοδος ή ένα ατύχημα αποτελεί υπενθύμιση ότι πίεσα πολύ το αυτοκίνητο, ότι δεν ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένος, ότι δεν ήμουν προσεκτικός ή ότι επιτέθηκα πολύ. Το σώμα, το μυαλό μαθαίνει αυτόματα και απορροφά την εμπειρία. Στο γκραν πρι του Βελγίου, όπου είχε βρέξει και η πίστα άρχισε να στεγνώνει, πήγα στην άκρη της πίστας, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψω. Το 2009, λοιπόν, στο γκραν πρι του Βελγίου πρέπει να μείνω μακριά από την άσπρη γραμμή.»



– Για την επιρροή που ενδεχομένως ασκεί ο Άϊρτον Σένα στους Βραζιλιάνους οδηγούς: «
Δεν ήξερα καν τον Σένα. Το 1994 (σ.σ. χρονιά του θανάτου του τρις παγκόσμιου πρωταθλητή) ήταν η πρώτη χρονιά μου στην οδήγηση. Εάν είχα να επιλέξω ανάμεσα σε αγώνες καρτ και Formula 1 στην τηλεόραση, θα προτιμούσα να παρακολουθήσω καρτ. Κάνεις αυτό το άθλημα γιατί σου αρέσει, όχι γιατί βλέπεις κάποιον άλλο. Η Formula 1 ήταν κάτι φυσικό για μένα. Στην περίπτωσή μου, δεν επηρεάστηκα από τον πατέρα μου. Είμαστε πέντε αγόρια και μόνο εγώ και ο δεκάχρονος αδελφός μου δείχνουμε ενδιαφέρον για το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Εδώ έπαιξε ρόλο το περιβάλλον, ωστόσο σημαντικό ήταν και αυτό που ήθελα εγώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα