Σάκης Μπουλάς: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Σάκης Μπουλάς: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις
Σάκης Μπουλάς NDP Photo Agency

Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τον θάνατο του Σάκη Μπουλά, του αγαπημένου ηθοποιού, στιχουργού, τραγουδιστή, συνθέτη και κωμικού, που "έφυγε" στις 21 Φεβρουαρίου του 2014, θυμόμαστε 5 στιγμές από τη ζωή του.

Συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού και τραγουδοποιού Σάκη Μπουλά, που έφυγε από τη ζωή στις 21 Φεβρουαρίου του 2014. Ο Σάκης Μπουλάς άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο “Υγεία”, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο και ο θάνατός του είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση, τόσο στον καλλιτεχνικό χώρο όσο και στον κόσμο που τον θαύμαζε και τον ακολουθούσε.

Ο Σάκης Μπουλάς ήταν πολυτάλαντος, έγραφε στίχους, τραγουδούσε, ήταν καταπληκτικός κωμικός, έγραφε μουσική και συνεργάστηκε με πάρα πολλούς καλλιτέχνες, στον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Όλοι τον αγαπούσαν, τον εκτιμούσαν και κανείς δεν είχε να πει κάτι κακό για τον Σάκη. Ξεκίνησε την πορεία του τη δεκαετία του 80 και μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμη κι άρρωστος που ήταν, δούλευε.

Οι στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από τον Σάκη Μπουλά είναι πολλές! Τραγούδια, σειρές, ταινίες, δίσκοι και εκείνο το ζεστό του χαμόγελο και το πηγαίο χιούμορ του.

1. Όταν ο Μπουλάς συνάντησε τον Άσιμο και έφτιαξαν το “Σούσουρο”

Ο Σάκης Μπουλάς υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του πρώτου μουσικού καφενείου μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Άσιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά.

Στο καφενείο αυτό, που έφερε το όνομα “Σούσουρο” και βρισκόταν στην Πλάκα, συνδυάστηκε για πρώτη φορά μουσική με θέατρο. Το κοινό παρακολουθούσε παραστάσεις που πάντρευαν τα στοιχεία του γερμανικού καμπαρέ με την κοινωνικοπολιτική ελληνική πραγματικότητα.

2. Απέδωσε στα ελληνικά τους στίχους του “Sebastian” (1973)

Ο Σάκης Μπουλάς ήταν (και) στιχουργός. Έγραψε πολλά τραγούδια και είτε τα έδωσε σε άλλους καλλιτέχνες είτε τα τραγούδησε ο ίδιος.

Τις περασμένες δεκαετίες πολλά ξένα τραγούδια διασκευάστηκαν στα ελληνικά. Ένα από αυτά ήταν το “Sebastian” του Βρετανού δημιουργού Steve Harley με ερμηνευτή τον Cockney Rebel, που διασκευάστηκε και τραγουδήθηκε από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Την απόδοση των ελληνικών στίχων είχε κάνει ο Σάκης Μπουλάς.

3. Ο Σάκης – Δράκουλας έκανε βόλτες στα Εξάρχεια

Μία από τις πρώτες ταινίες που είχε συμμετάσχει ήταν ο “Δράκουλας των Εξαρχείων”, μια πολιτική-καλλιτεχνική σάτιρα του 1983, σε σκηνοθεσία του Νίκου Ζερβού. Μερικοί από τους συμπρωταγωνιστές του ήταν οι Κωνσταντίνος Τζούμας, Τζίμης Πανούσης, Ισαβέλλα Μαυράκη, Βαγγέλης Κοτρώνης, Τζόνι Βαβούρας, Αντώνης Καφετζόπουλος και Δημήτρης Πουλικάκος.

Βέβαια, τα Εξάρχεια ήταν, όντως, ένα μέρος συνδεδεμένο με τον Σάκη Μπουλά, αφού από το 1980 μέχρι το 1990, ο ίδιος καιη παρέα του (Γιάννης Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου) έγραψαν ιστορία στη θρυλική σκηνή “Αχ Μαρία” στα Εξάρχεια.

4. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο, όπου είχε κάνει γύρισμα για το “Πενήντα-Πενήντα”

Ο Σάκης Μπουλάς είχε συμμετάσχει στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Πενήντα-Πενήντα”, μαζί με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Παύλο Χαϊκάλη, με τους οποίους είχαν φτιάξει μια υπέροχη τηλεοπτική και όχι μόνο (ήταν φίλοι και στην πραγματική ζωή) παρέα.

Ο Παυλίτο του “Πενήντα-Πενήντα” κηδεύτηκε στο νεκροταφείο στα Μελίσσια, εκεί όπου πριν από μερικά χρόνια είχε πραγματοποιήσει γύρισμα με τους συμπρωταγωνιστές του για λογαριασμό της σειράς.

“Έχουμε κάνει γυρίσματα εδώ, έχουμε γελάσει και σήμερα ερχόμαστε να κλάψουμε για το Σάκη. Στο ίδιο νεκροταφείο. Μακάρι η ανθρωπιά του να βρει μιμητές”, δήλωσε ο Παύλος Χαϊκάλης στην κηδεία του.

5. Διονύσης Σαββόπουλος: “Ο Σάκης είχε πληρώσει το γεύμα για την κηδεία του”

Μετά από τον θάνατό του, οι φίλοι του στην Ακτή Πειραιώς του αφιέρωσαν μία από τις παραστάσεις τους. Ο Διονύσης Σαββόπουλος άνοιξε το αφιέρωμα στην μνήμη του, μιλώντας για αυτόν και για την τελευταία κίνηση αξιοπρέπειας του.

“Μετά την κηδεία πήγαμε σε ένα παρακείμενο μαγαζί γνωστό για την ψαρόσουπα, για την κλασσική μακαριά και τι μαθαίνω; Ο μακαρίτης είχε πάει πριν από μέρες στον μαγαζάτορα, “μετά την κηδεία μου λέει θα έρθουν εδώ 40-50 φίλοι, τι μενού θα βγάλεις και πόσο κάνει;”. Παρά τις αντιρρήσεις του μαγαζάτορα, τελικά πλήρωσε την μακαριά. Μείναμε άφωνοι!”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα