Διδάκτωρ του ΑΠΘ καλύτερη νέα ερευνήτρια 2011

Διδάκτωρ του ΑΠΘ καλύτερη νέα ερευνήτρια 2011

Θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκύπτουν από έρευνα διδάκτορος στο ΑΠΘ. Απέσπασε το διεθνή τίτλο της καλύτερης νέας ερευνήτριας 2011

Η διδάκτωρ του ΑΠΘ Αναστασία Παπαδοπούλου αναδείχτηκε καλύτερη νέα ερευνήτρια για το 2011, με τα αποτελέσματα της έρευνάς της να ανοίγουν το δρόμο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η έρευνά της οδηγεί σε νέες, θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή προθεραπείας με συγκεκριμένο φάρμακο στους πάσχοντες, επιτρέπει στα κύτταρα του μυελού των οστών να δράσουν θεραπευτικά στην αυτοάνοση νόσο.

ADVERTISING

Η θεραπευτική δράση των κυττάρων του μυελού των οστών στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αποτελούσε για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα μία θεραπευτική μέθοδο, υπό αμφισβήτηση, αλλά ταυτόχρονα και έναν τομέα με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς τα κύτταρα αυτά είναι πολυδύναμα και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση.

Ωστόσο, η απευθείας χρήση των κυττάρων του μυελού των οστών σε φλεγμονώδες περιβάλλον, όπως αυτό που δημιουργεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δεν φαινόταν να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η ερευνήτρια του ΑΠΘ ανακάλυψε ότι η στρατηγική της προθεραπείας σε ασθενή με το φάρμακο bortezomib μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή που δημιουργεί η αυτοάνοση νόσος και έτσι δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο, ώστε τα κύτταρα που χορηγούνται να δράσουν θεραπευτικά και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα.

Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί και σε κλινική εφαρμογή, καθώς οι μέχρι στιγμής έρευνες έγιναν σε ζωικά πειραματικά μοντέλα προσομοίωσης.

Μπορεί η ερευνητική της προσπάθεια να έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά η ερευνητική πρόταση που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα "Θαλής" (για διεπιστημονική - διαπανεπιστημιακή έρευνα) "δεν αξιολογήθηκε θετικά".

Η νέα ερευνήτρια βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου Παγκόσμιου Συνέδριου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας (17th ISCT International Society for Cellular Therapy, Annual Meeting), που έγινε στο Rotterdam στην Ολλανδία, στις 18-21 Μαΐου 2011.

Η εργασία που απέσπασε τη διεθνή διάκριση αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της Δρ. Αναστασίας Παπαδοπούλου, που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2011 και εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", υπό τη συνεπίβλεψη του Αν. Καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Μηνά Γιάγκου και την Ιατρό-Αιματολόγο Ευαγγελία Γιαννάκη της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" και ταυτόχρονα Συνεργάτιδα - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Washington-Seattle των Η.Π.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επιστήμη
SHARE:

24Media Network