Εισαγγελική πρόταση για τις ποινές της 17Ν

Εισαγγελική πρόταση για τις ποινές της 17Ν

Την απόρριψη όλων των λόγων αναίρεσης των ποινών που αφορούν στην ενοχή των κατηγορουμένων για την 17Ν ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ολοκλήρωσε σήμερα την πρόταση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης, ζητώντας την απόρριψη όλων των λόγων αναίρεσης που αφορούν στην ενοχή των κατηγορουμένων για την 17Ν.

Όμως ο αντεισαγγελέας πρότεινε να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών κάνοντας δεκτή τη σχετική αίτηση των Π. Τσελέντη και Κ. Τέλιου ως προς την επιμέτρηση της ποινής, διότι απορρίφθηκε το αίτημά τους να τύχουν μέτρων επιείκειας. Το Εφετείο απέρριψε το αίτημα με τον ισχυρισμό ότι η συμβολή τους δεν ήταν ουσιώδης και είχαν συμμετάσχει στη διάπραξη αποτρόπαιων εγκλημάτων.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας υποστήριξε ότι οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις δεν ερμηνεύτηκαν, ούτε εφαρμόστηκαν σωστά και η σχετική αιτιολογία της εφετειακής απόφασης είναι λανθασμένη, διότι στην περίπτωσή τους εφαρμόζεται ο νόμος 1916 που δεν απαιτεί ουσιώδη συμβολή στην εξάρθρωση της οργάνωσης, ενώ χαρακτήρισε λογικά άτοπο να μην αναγνωρίζονται μέτρα επιείκειας επειδή τέλεσαν αποτρόπαια εγκλήματα, αφού η ρύθμιση θεσπίστηκε για τέτοια σοβαρά εγκλήματα.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν μπορούν να επαίρονται οι αστυνομικές αρχές για την εξάρθρωση της “17 Ν” η οποία είναι ολοφάνερο ότι στηρίχθηκε στις ομολογίες των κατηγορουμένων και όποιος δεν το παραδέχεται, εθελοτυφλεί. Και η ίδια η απόφαση, ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός, δεκάδες φορές στηρίζεται στις ομολογίες.

Πρόσθεσε ότι αν γίνει δεκτή η αναίρεση ως προς τους Τσελέντη και Τέλιο πρέπει η αναίρεση να επεκταθεί και στους Β. Τζωρτζάτο, Χρ. Ξηρό, Β. Ξηρό και Σ. Ξηρό, γιατί δεν εξετάστηκε και απαντήθηκε το έστω και άπαξ υποβληθέν σε όλη τη μέχρι σήμερα διαδικασία ανάλογο αίτημα.

Είπε, παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός ότι αν γίνει δεκτή η πρόταση του, το Εφετείο θα πρέπει να αναιρέσει τις αποφάσεις ως προς την ποινή και να ασκήσει συγκριτική αξιολόγηση της συνδρομής όλων των ομολογιών των κατηγορουμένων, αν και ποιός συνέβαλε στην εξάρθρωση της οργάνωσης και ποιός μπορεί να τύχει ευεργετικών μέτρων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον εισαγγελέα και το δικηγόρο Ι. Μυλωνά αλλά μετά από παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου κατευνάστηκαν τα πνεύματα. Τελικά ο πρόεδρος διέκοψε τη δίκη για αύριο, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία.


   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα