Εκλογές 2019: Η αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων και η άνοδος της άκρας δεξιάς

Εκλογές 2019: Η αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων και η άνοδος της άκρας δεξιάς
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Eurokinissi

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν την πλειοψηφία της ευρωβουλής, ενώ η άκρα δεξιά ενισχύεται σημαντικά - Τι σημαίνει αυτό για τις συμμαχίες των κομμάτων.

Δώδεκα ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν 23-26 Μαΐου, στις 28 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι προβλέψεις για τη σύνθεση της νέας Ευρωβουλής αντικατοπτρίζουν ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν την πλειοψηφία της ευρωβουλής, ενώ η άκρα δεξιά ενισχύεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένας ευρύτερος συνασπισμός φιλοευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και άλλα κοινά σχέδια κατά την επόμενη πενταετή θητεία της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βασίζεται σε εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν ως τις 15 Απριλίου 2019 και συνδυάστηκαν από την Κantar Public, η κατανομή των εδρών της επόμενης (9ης) νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής αναμένεται να έχει ως εξής:

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP) προβλέπεται να εξασφαλίσει 180 έδρες, ή ποσοστό 24%, έναντι 29% που έχει σήμερα. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στη Γαλλία (-7 έδρες), στη Σλοβακία και την Πολωνία (-5 έδρες), στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Τσεχία (-4 έδρες), ενώ η μεγαλύτερη άνοδος σημειώνεται στην Ελλάδα (+4 έδρες).

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) προβλέπεται να πάρουν 149 έδρες, ή ποσοστό 19,8%, έναντι 24,8% που έχει σήμερα. Η σημαντική αυτή πτώση οφείλεται στη σημαντική πτώση που σημειώνουν τα Σοσιαλιστικά κόμματα σε Γαλλία(-8 έδρες), Γερμανία (-10 έδρες), Ιταλία (-15 έδρες).

Σημαντική άνοδο αναμένεται να καταγράψει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (ALDE) και να καταστούν ο τρίτος μεγαλύτερος συνασπισμός της ευρωβουλής. Οι Φιλελεύθεροι προβλέπεται να εξασφαλίσουν 76 έδρες, ή ποσοστό 10,1%, έναντι 9% που έχουν σήμερα. Η άνοδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συμμετάσχει σε αυτό το κόμμα “Η Δημοκρατία Μπροστά” του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που προβλέπεται να καταλάβει 21 έδρες.

Το τρίτο κόμμα της σημερινής Ευρωβουλής, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) αναμένεται να καταγράψουν σημαντική πτώση από ποσοστό 10% σήμερα σε ποσοστό 8,8% (ή 66 έδρες), με αποτέλεσμα να πέσουν από την τρίτη στην τέταρτη θέση. Η μείωση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν τελικά αποχωρήσει από την Ομάδα το ευρωσκεπτικιστικό πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη που αναμένεται να εξασφαλίσει 22 έδρες.

Πέμπτη δύναμη της νέας Ευρωβουλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να αναδειχθεί η άκρα δεξιά, δηλαδή το κόμμα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) το οποίο ενισχύεται σημαντικά με την κατακόρυφη άνοδο της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία (+20 έδρες), αλλά και την άνοδο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία (+5 έδρες). Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας αναμένεται να εξασφαλίσει 62 έδρες, ή ποσοστό 8,3%.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων (Greens/EFA) προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο από το 7% στο 7,6% με 57 έδρες. Η μεγαλύτερη άνοδος των Πρασίνων σημειώνεται στη Γερμανία (+6 έδρες).

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) αναμένεται να καταγράψει μικρή πτώση καταλαμβάνοντας το 6,1% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ή 46 έδρες. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Ισπανία και την Ιταλία (-3 έδρες) και ακολουθούν η Τσεχία και η Ελλάδα (-2 έδρες).

ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ CDU/CSU

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής αναμένεται να παραμείνει η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική – Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό την ηγεσία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με 30 έδρες, έναντι 34 εδρών στη σημερινή ευρωβουλή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά με το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια, θα αναδειχθεί δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής με 26 έδρες (20 επιπλέον σε σχέση με σήμερα). Στα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να προστεθούν 20 έδρες από το γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν (5 πρόσθετες έδρες σε σχέση με σήμερα) και 11 έδρες από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έναντι μιας έδρας που έχει σήμερα. Άνοδο αναμένεται να καταγράψει και το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρων που βρίσκεται στη σημερινή ιταλική κυβέρνηση, με 18 έδρες από 14 που έχει σήμερα, αν και παραμένει ασαφές σε ποιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθεί.

Οι Συμμαχίες των κομμάτων θα επιβεβαιωθούν μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου και σε κάθε περίπτωση, προτού συγκροτηθεί το νέο Κοινoβούλιο στις 2 Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα