Εκλογές 2019: Σήμερα αποφασίζεται το ύψος της χρηματοδότησης στα κόμματα

Εκλογές 2019: Σήμερα αποφασίζεται το ύψος της χρηματοδότησης στα κόμματα
Συζήτηση στην Ολομέλια της Βουλής Eurokinissi

Οι πληροφορίες επιμένουν πως θα καθοριστεί κοντά στα δυο εκατομμύρια ευρώ, όσα και στις ευρωεκλογές. Η κρατική χρηματοδότηση το 2019, συνολικά, ανήλθε σε 15 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα ποσά.

Στις 20 Ιουνίου τα πρωτοδικεία ανακηρύσσουν τους υποψηφίους βουλευτές, στις 24 ο Άρειος Πάγος ανακηρύσσει τους υποψήφιους συνδυασμούς. Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων ενδέχεται να είναι στο μισό σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Το απόγευμα σήμερα αποφασίζεται το ύψος του ποσού που θα λάβουν τα κόμματα ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και πώς αυτό θα κατανεμηθεί μεταξύ τους.

Το ποσό αναμένεται να είναι λίγο πάνω από τα περίπου δυο εκατομμύρια που διατέθηκαν στις ευρωεκλογές.

  • Σε ό,τι αφορά την εκλογική χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές του 2019, μέχρι στιγμής, έχει κατανεμηθεί στα κόμματα το 60% (50%+10% – βάσει του νόμου, κάθε επιμέρους ποσοστό της εν λόγω χρηματοδότησης κατανέμεται με διαφορετικά κριτήρια), με την 37853/2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1767). Το ύψος αυτής ανήλθε σε 1.287.600 €.
  • Το υπόλοιπο 40% (το οποίο λογικά, με βάση τα μαθηματικά, είναι 858.400 ευρώ) δεν έχει κατανεμηθεί ακόμη, καθώς δίνεται μετά τις εκλογές στις οποίες αφορά η χρηματοδότηση, αναλόγως των ποσοστών που συγκέντωσαν τα κόμματα σε αυτές.

Η κρατική χρηματοδότηση το 2019, συνολικά, ανήλθε σε 15 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. για την (γενική) τακτική χρηματοδότηση και τα 2,5 εκατ. για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το έως τώρα χρονοδιάγραμμα στις 20 Ιουνίου τα πρωτοδικεία ανακηρύσσουν τους υποψηφίους βουλευτές, στις 22 θα πρέπει να επιδοθούν οι δηλώσεις κατάρτισης συνδυασμών υποψηφίων στον Άρειο Πάγο, ενώ στις 24 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος ανακηρύσσει τους υποψηφίους βουλευτές.

Επιπλέον, ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων ενδέχεται να μειωθεί ακόμα και στο μισό σε σχέση με τις ευρωεκλογές, όπου ανήλθε κοντά στις 40.000!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα