Εκλογές 2023: 25.610 Έλληνες του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους – Ανέστειλαν την εγγραφή τους περίπου 2.500

Εκλογές 2023: 25.610 Έλληνες του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους – Ανέστειλαν την εγγραφή τους περίπου 2.500
Ψηφοφορία Ελλήνων στις Βρυξέλλες SOOC

Διαφοροποιείται η εκλογική διαδικασία στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου συγκριτικά με εκείνη της 21ης Μαΐου.

Στους 25.610 έφτασε ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις επικείμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού είχαν αρχικά 28.100, ωστόσο υπήρξαν περίπου 2.500 ψηφοφόροι που επέλεξαν να αναστείλουν την εγγραφή τους.

Ο αριθμός των απόδημων που θα ψηφίσουν μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, στα εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν στο εξωτερικό είναι αυξημένος κατά 2.755 σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Σε αυτές από τους συνολικά 22.855 εγγεγραμμένους προσήλθαν τελικά στην κάλπη 18.203 (συμμετοχή 79,65%).

Σημειώνεται ότι η εκλογική διαδικασία διαφοροποιείται στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 συγκριτικά με εκείνη της 21ης Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών:

  • Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
  • Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στυλό.
  • Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 δεν παραμένουν σε ισχύ. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία θα τυπωθούν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος.
  • Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.
  • Οι Έλληνες του εξωτερικού που ψήφισαν από τον τόπο διαμονής τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου, και θα βρίσκονται στην Ελλάδα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα μπορούν να ψηφίσουν στην πατρίδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση αναστολής της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μέχρι την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Οποιαδήποτε αίτηση υπεβλήθη μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα