Ευρωεκλογές 2019: Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα στην Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2019: Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα στην Ευρώπη
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ EUROKINISSI

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε τα αποτελέσματα των exit polls από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις φετινές Ευρωεκλογές ανήλθε περίπου στο 51%, σε 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκριτικά, το 2014 η συμμετοχή έφτασε το 42,61%. Στο σύνολο των 28 χωρών, η συμμετοχή αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 49-52%.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στην Αυστρία πρώτο έρχεται το Λαϊκό Κόμμα (OVP) με ποσοστό 34,5%. Στη δεύτερη θέση είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) με 23,5% και τρίτο το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO) με 17,5%. Οι Πράσινοι φαίνεται να συγκεντρώνουν 13,5% και το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ 8%, ενώ το κόμμα «Τώρα» (Jetzt) 2%.

Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεντρώνει 7 έδρες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) 5, οι Πράσινοι 2, η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) μία και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 3.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe. Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe. Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

Στην Κύπρο ο ΔΥΣΗ συγκεντρώνει το 31,8%, το ΑΚΕΛ 26%, το ΔΗΚΟ 11,9%, το ΕΔΕΚ 9,8%, το ΕΛΑΜ 8,8%, το ΔΗΠΑ 4,1% και η Συμμαχία- Οικολόγοι 3,3%. Η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατανέμονται εξίσου στο ΕΛΚ, το ΕΣΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Στη Γερμανία το CDU/CSU συγκεντρώνει το 28% των ψήφων, οι Πράσινοι το 22%, το SPD 15,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5%, το FDP 5,5% και το Die Linke επίσης 5,5%. Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 96 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 28 στο ΕΛΚ, 23 στους Πράσινους, 8 στο ALDE, 5 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, 16 στο ΕΣΚ, 10 στην Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και τρεις έδρες σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Στην Ιρλανδία το Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, το Fianna Fail, το κόμμα των Πράσινων και οι Ανεξάρτητοι από 15%, ενώ το Sinn Fein 13%. Οι έντεκα έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανέμονται ως εξής: 4 στο ΕΛΚ, 1 στο ALDE, 2 στους Πράσινους και 4 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Βάσει των εκτιμήσεων στη Μάλτα το κυβερνών Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 55% και το Εθνικιστικό Κόμμα 37%. Οι έξι έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζονται 4 στο ΕΣΚ και 2 στο ΕΛΚ.

Στην Ολλανδία το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,1%, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) 15%, CDA 12,3%, το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία 11%, οι Πράσινοι 10,5%. Η χώρα διαθέτει 26 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων το ΕΣΚ συγκεντρώνει 5 έδρες, οι Πράσινοι 3, το ALDE 6, το ΕΛΚ 4, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 5, η Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 3, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 1 και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 1.

Στην Βουλγαρία, το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.

Το φιλελεύθερο κόμμα της εκλεγμένης προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, το PS/Spolu, ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές στη Σλοβακία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι. Το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα του αρχηγού της κυβέρνησης, το SMER-SD, παραδέχτηκε από την πλευρά του ότι υποχώρησε στη δεύτερη θέση. Δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει μια επιβεβαίωση γι’ αυτή τη σειρά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ψηφοφορία στην Σλοβακία διεξήχθη το Σάββατο (, αλλά τα επίσημα στοιχεία δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από το τέλος της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έληξε η ψηφοφορία. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις σχετικά με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές στο Live Blog του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα