Η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής: Το τέλος της ντροπής

Η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής: Το τέλος της ντροπής
Χρυσή Αυγή AP

Τα ποσοστά του ακροδεξιού μορφώματος από την ίδρυσή της το 1985 μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 όπου έφτασε κάτω από το εκλέξιμο όριο του 3%.

Κάτω από το όριο του 3% έφτασε η Χρυσή Αυγή, κάτι που αποτελεί ιστορικό χαμηλό του μορφώματος από το 2009 και μετά σε εθνικές εκλογές. Το νεοναζιστικό μόρφωμα φόρεσε τον μανδύα του “αντισυστημικού”, δήθεν πατριωτικού κόμματος και κατάφερε το 2012 στις πρώτες εκλογές της χρονιάς εκείνης, καθώς και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, να ανέβει στο 7%.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 η ΧΑ είχε ψηφιστεί από 379.581 ψηφοφόρους ενώ φέτος, με την εξέλιξη της δίκης να μπαίνει στην τελευταία φάση της, δεν φτάνει ούτε στο μισό του εκλογικού της κοινού.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε η ενδυνάμωση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και το γεγονός ότι κατά την αποκάλυψη των απολογιών του κατηγορητηρίου, έρχονται στην επιφάνεια οι αλληλοκατηγορίες και τα “αλληλομαχαιρώματα” των στελεχών που βρίσκονταν πίσω από τα τάγματα εφόδων και είχαν ενορχηστρώσει τις δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες, αλλά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Να θυμίσουμε εδώ, πως μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή είχε τύχει μεγάλης και θετικής προβολής, από μεγάλη μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι η ΧΑ μένει εκτός Βουλής (δεν λάμβανε κρατική χρηματοδότηση από τον Δεκέμβρη του 2013), οι ακροδεξιοί ψευδοπατριώτες – μαχαιροβγάλτες δεν θα ακούγονται από τα έδρανα, με τη ρητορική μίσους να μένει στον φυσικό της χώρο. Δηλαδή στο περιθώριο.

Οι δημοκρατικές διαδικασίες έφεραν τη ΧΑ στη Βουλή, οι ίδιες δημοκρατικές διαδικασίες την επαναφέρουν και στην αφάνεια. Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως αφάνεια δεν σημαίνει και ανυπαρξία. Είναι χρέος των κομμάτων του “δημοκρατικού τόξου” να διασφαλίσουν πως ένας σχηματισμός με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, δεν θα ενδυναμωθεί εκ νέου και πως κυρίως, δεν θα δούμε σε μελλοντική συγκυβέρνηση, μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή”.

Επίσης, δεν σημαίνει πως ο Κυριάκος Βελόπουλος και το κόμμα του δεν έχουν ακροδεξιά γνωρίσματα. Πρόσφατα ο ίδιος μιλούσε για “ανάγκη να διώξουμε τους λαθρομετάνστες”, άλλωστε. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι της ΧΑ προτίμησαν ίσως από “ντροπή”, να δώσουν την προτίμησή τους σε ένα κόμμα με λιγότερο ακραία χαρακτηριστικά, χωρίς τάγματα εφόδου και οργανωμένες ομάδες κρούσης.

Χρέος λοιπόν των κομμάτων με τα πιο προοδευτικά στοιχεία, να αποδυναμώσουν και την Ελληνική Λύση, καθώς και τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και της συντήρησης, βρίσκοντας τρόπο να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης, ενόψει της επόμενης τετραετίας.

Σημειώνεται τέλος πως ο μόνος που θα προσέλθει στο δικαστήριο να απολογηθεί διατηρώντας τη βουλευτική ιδιότητα και τα προνόμια που φέρει, είναι ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός ο οποίος έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Όπως σημειώνει το Jail Golden Dawn: “Η απώλεια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης θα σημάνει νέες δυσκολίες στη χρηματοδότηση της οργάνωσης, καθώς θα παύσουν οι μηνιαίες βουλευτικές αποζημιώσεις, θα διακοπούν οι συμβάσεις των επιστημονικών συνεργατών και θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους οι δεκάδες μετακλητοί υπάλληλοι που περιφέρονται στις εκδηλώσεις”.

Τα ιστορικά ποσοστά της ΧΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας:

1985: Δημιουργία του μορφώματος

1996: 0.07%, 4.487 ψήφους

2009: 0.3%, 19.624 ψήφους

2012 πρώτες: 7.0%, 440.894 ψήφους

2012 δεύτερες: 6.9%, 425.990 ψήφους

2015 πρώτες: 6.3%, 388.18 ψήφους

2015 δεύτερες: 7.0%, 379.581 ψήφους

2019: κάτω από το όριο του 3%

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις μέσω της  Live blogging πλατφόρμας του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα